0894 469 227
Вашата количка е празна !

Детето отказва да яде. 5+ идеи какво да му сготвите

Детето отказва да яде. 5+ идеи какво да му сготвите

ПОМОЩ! Детето не иска да яде! Почти няма родител, който да не се е сблъскал с тази ситуация. В някои семейства тя е инцидентна и се обуславя от нещо моментно – настинка, никнене на зъби или скок в растежа, например. При други – това е постоянна тревожност, че детето им е изключително злоядо и не само не иска да опитва нови храни, но и хапва постоянно само 2-3 неща.

Познато ли ви е? Поемете въздух, има решение!

Обикновено децата, захранени с всичко, след навършването на 1-2 годинки започват да проявяват вкусовите си предпочитания. За жалост, немалко от тях, свеждат любимите си храни до 5-е пръста на едната ни ръка.

Причините могат да са много – от зъби, които пониквайки, причиняват дискомфорт до нехаресване на цвят, форма и консистенция на предлаганата храна. Това състояние може да продължи от няколко седмици до години. Обикновено, влизайки в тинейджърския си период, бившите мъници и настоящи тинейджъри започват да унищожават всякакви хранителни запаси още с тяхното зареждане.

Но да се върнем в бебешките и детските години... Ако детето ви расте здраво, радва се на типичните за възрастта неизчерпаеми тонус и енергия – дишайте спокойно, мъничето ви е добре.

Как да промените ситуацията ще ви споделим в следващите редове с работещи трикове, които сме проверили през годините.

5 съвета как да накараме детето да яде

Премахнете междинките

Най-важният съвет, според нас, е да премахнете  всякакви междинни похапвания. Независимо дали става дума за полезните плодове, любимите по детските площадки солети или царевичните пръчки, докато върви Пепа Пиг по детския канал – те не влияят положително върху апетита на детето. Ограничавайки техния прием ще си гарантирате празна чиния в моментите, в които сервирате основните хранения за деня.

Изградете рутина

Храненето по едно и също време, със спазване на определена последователност, е толкова важно за детския свят, колкото задължителната детска дрямка за майката следобед. Нарушаването на часовете за основно хранене не учат детето на граници и го стимулират да вярва, че може да прави каквото пожелае. 

Създайте ритуали

Включете мъничето в готвенето, слагането на масата и нейното аранжиране. Приятните емоции, като разговори и обсъждане на интересни планове са също неща, които могат да провокират в детето позитивни асоциации, свързани с храненето. Това във времето ще го стимулира да търси и желае тези семейни мигове.

Подготвяйте детето

Децата обичат да са наясно какво, как и кога им предстои. Ако вашето мъниче се е заиграло, а вие прекъсвате играта му с подкана за хапване, твърде вероятно е то да възнегодува. Опитайте следното: започнете да подготвяте мъничето, че има 15 минути до сядането на масата, после 10, 5 и така до момента за хранене. Със сигурност ще си гарантирате спокойно оставяне на игрите, към които може да се завърне, след като се наяде.

Не насилвайте детето

Ако получите отказ за сядане на масата позволете на детето си да прави, каквото иска. Но предварително му обяснете, че до следващото хапване няма да има друга храна и ще трябва да изчака. Първите 1-2 пъти може би ще ви бъде трудно, а родителското ви търпение – подложено на изпитание, но обещаваме, че бързо ще забележите промяна.

Какво да сготвите на злоядо дете

Всъщност можете да му сготвите всичко, което отказва да консумира, като единствено промените начина, по който изглежда „нежеланата” храна. 

Ако детето ви, например не обича вкусните кюфтенца, които приготвяте за семейството, но пък му потичат слюнки щом съзре симпатично кебапче, то просто променете формата на приготвената смес.

Всяко месо може да бъде смелено, овкусено и поднесено по атрактивен начин. Същото важи и за различните варива, плодове и зеленчуци.

Децата се хранят с очите си – затова заложете на ярки цветове и атрактивни форми. Едно бързо проучване в необятните дебри на мрежата ще ви вдъхнови за интересни начини на оформяне и сервиране на храната.

Преценете дали детето ви харесва повече солени или сладки храни. Ако са първите –включете в рецептите си повече обезсолено сирене, котидж и подходящи подправки. Ако пък мъничето ви обича по-сладките вкусове – наблегнете на тях. Продукти като батат, пащърнак, морков, тиква, червени чушки или зелени тиквички са с леко сладникав привкус, а по-смели домакини ги включват дори в интересни десерти.

Хапването на плодове и зеленчуци нека отново е съобразено с предпочитанията, като поднасянето им може да е под формата на шишчета, апетитни кули и плодови салати със специална украса.

Консумирането на полезна храна може да се случи по всякакъв начин. Заредете се с нестандартни и красиви идеи, след което започнете да ги осъществявате. Наблюдавайте какви са реакциите и успешните рецепти включвайте в тефтер, който превърнете във верен помощник в справянето със злоядото дете.

 

  • Борика
  • Visa
  • MasterCard
  • Maestro
  • ePay.bg
  • PaySera
  • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top