0894 469 227
Вашата количка е празна !

Как да изградим естествен детски имунитет?

Как да изградим естествен детски имунитет?

С настъпването на новата учебна година, а с нея и на нова вълна от вируси, респираторни заболявания и грипни епидемии, всеки родител започва да се замисля за това как да подсили естествения имунитет на детето си. Разбира се, на пазара има множество медикаменти под формата на витаминни комплекси, някои от които включват и минерали, а други – дори пребиотици и пробиотици, както и имуностимулатори. Но истината е, че в днешно време погрешно смятаме, че трябва да разчитаме единствено на тях. В резултат на това, детският организъм бива задръстен от синтетични елементи, без които при сблъсък с патогени, имунната му реакция закъснява или не е достатъчно силна, за да издържи на атаката.

Много по-разумно е от ранна детска възраст да наблегнем на простички, но същевременно изключително важни и съществени неща, с които можем да повлияем върху естествения имунитет на децата ни. Днес ще ви разкажем и за някои от основните и доста ефективни средства за целта. Всички те са съобразени с медицинската педиатрична практика, съветите на СЗО и разбира се, са част от принципите на съвременните специалисти в областта на имунологията.

Добрата хидратация е изключително важна

Постоянно слушаме за това колко е важна водата, колко е важно тялото ни да поддържа постоянно нормален хидробаланс. Истината е, че във всичко това има огромна доза връзка и с естествения детски имунитет. Приемът на достатъчно вода е важен не само през лятото, но и през зимния период. Ако осигурявате нормално количество вода на детето, ще поддържате в ритъм и храносмилането му, а от там и чревното здраве. Нека не забравяме, че напоследък имунолозите са категорични, твърдейки, че човешкият имунитет силно зависи от здравия храносмилателен тракт.

Повече чист въздух и игри навън

Колкото повече детето прекарва навън, толкова по-добре! Дори през зимата! Дори докато леко вали или подухва слаб вятър. Всички тези климатични промени създават навик в детския организъм. Той вече се е сблъсквал с тях и по този начин за него не представлява риск един спад на температурите или лошото време. Игрите навън пък са равнозначни на повече движение и активност. Те развиват мускулатурата и категорично подсилват имунитета. Заседяването у дома, вторачването пред екрана и дори затлъстяването са врагове на добрата имунна система, а дори могат да допринесат и до много по-сериозни заболявания като диабет.

Добра хигиена, но не до стерилност

Разбира се, че децата трябва да се научат на добра хигиена. Напоследък, постоянно се говори за миенето на ръце и смятаме, че тук вече няма какво повече да кажем. По-скоро ще отворим една скоба. А тя е свързана с нормалната доза мръсотия. Нямаме предвид децата да ядат с мръсни ръце или да не се къпят. Имаме предвид, че вкарването на детето в балон, без достъп до каквито и да е микроби може да е пагубно за неговия имунитет. Рано или късно той ще започне да отслабва, а с това и да бъде податлив на всякакви нови и нови бактерии, вируси, патогени и щамове…

Качествен и здравословен сън

За един родител приспиването може би е най-голямата мъка до навършване на пълнолетие на детето, когато сънят вече си става негов проблем и когато започва да съжалява защо не си го е взел като по-малък. Ето защо ваша задача е да му го дадете, колкото и да не иска! Ако някой ви каже, че след като 2-годишното ви трудно се приспива на обяд, значи няма нужда от следобеден сън, не му вярвайте. Всъщност, децата имат нужда от тази почивка до навършване на почти 6-годишна възраст. Освен това, късното лягане за децата не е здравословно, особено имайки на предвид, че те стават рано за училище. Учениците имат нужда от минимум 9 часа сън!

Здравословно хранене – задължително!

Ние сме това, което ядем. А ако ядем боклуци, които не носят нищо за здравето и тялото ни, не очаквайте те да са в добро състояние. Точно обратното: да се върнем на темата за чревното здраве като гаранция за добър имунитет. Вредната храна като полуфрабрикати и всичко пакетирано от училищната лавка натоварва и дори възпалява червата, а от там спада и имунитетът. Освен това, консумацията на свежи сезонни плодове и зеленчуци е гаранция за по-рядко или поне слабо боледуване. Нещо повече – световните лекари вече имат и цели списъци с храни, които повишават човешкия имунитет. Задължително включете в дневното меню на детето си следните храни: риба, варива, яйца, зелени зеленчуци, червени плодове, грозде, зеле и ядки!

Силният имунитет не винаги означава, че детето ви няма да се разболее. Напротив – децата боледуват. Това е нещо нормално. Именно чрез всяка среща с болестта, те подсилват имунната си реакция срещу следваща атака от поредния патоген. Въпросът е, че ако детският имунитет е слаб, тази среща ще е тежка, а всяка следваща – риск за общото здравословно състояние на детето. За подсилване на имунитета на детето няма хапче. Това е процес, за който трябва да се борите и който стриктно да вършите всеки ден и всеки час!

  • Борика
  • Visa
  • MasterCard
  • Maestro
  • ePay.bg
  • PaySera
  • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top