0894 469 227
Вашата количка е празна !

7 Етапа на семейните отношения, през които вероятно и вие ще преминете

7 Етапа на семейните отношения, през които вероятно и вие ще преминете

„Любовта трае три години…“ казва френският писател и рекламист Фредерик Бегбеде в едноименната си книга, където описва скоростното охладняване на семейните отношения дори при най-влюбените двойки. Разбира се,  ако сте чели, сигурни сме, че някои от твърденията на французина са пресилени и подлежат на спор. Това, което обаче психолозите приемат единодушно е, че в 90% от случаите двойките преминават през точно седем етапа на семейни отношения. Много е вероятно и вие да попаднете в плена на всеки от тях, защото трябва да признаем – не всеки етап е осеян с цветя и рози – но никой от тях не е за подценяване. Дори най-трудните моменти в семейните отношения си имат своите достойнства. Някои от тях ни дават уроци, с които да пренаредим живота си вкъщи по много по-позитивен начин, докато други, макар и брутални и силно емоционални, биха могли да ни сближат с партньора.

За да не говорим с празни  приказки и клишета, нека по-добре да опишем въпросните седем етапа на семейни отношения, през които вероятно и вие ще преминете. Помнете – всеки от тези етапи носи смисъл и представя двете страни на монетата. Всеки от тях зависи, влияе и касае и вас, не само партньора ви. Нещо повече – касае малкото мъниче, седящо усмихнато на дивана със сладка рокличка на Mayoral, очакващо да го гушнете. Защото каквото и да се случва между вас и партньора ви, никога не трябва да бъде за сметка на това гушкане. 
И така …

1-ви етап във вашите семейни отношения: приказката 

Приказката в семейните отношения

Много хора ще кажат, че това е най-хубавият момент от връзката между двама души и затова не трябва да му мислят много, а само да му се наслаждават. И да, и не. В действителност, това е етапът, когато сякаш се носим над земята, половинката ни изглежда като принцът на белия кон или принцесата, за която тайно сме мечтали. Но тук има една уловка. Според учените през този период не можем да говорим за любов (твърди се, че той трае от 18 до 27 месеца), а за влюбване. Усещането за пеперуди в стомаха безспорно е прекрасно, но може да бъде и пагубно. Не забравяйте, че за любовта казват, че е сляпа, тоест в този първи етап от отношенията живеем в силна заблуда и често нямаме способността да видим истинските черти на човека срещу нас. За съжаление, за много от хората тази първоначална слепота се превръща в повод за бърза раздяла на по-късен етап, като този етап е възможно да се случи преди настъпването на последния седми етап. 

2-ри етап във вашите семейни отношения: умиротворяването 

Мъж и жена готвят заедно - умиротворяването при семейните отношения

Лично ние смятаме този етап за много по-сладък от предишния. Ще ви кажем защо. Това е моментът, когато познаваме значително по-добре човека до себе си и ако продължаваме да виждаме в него своята половинка, какво по-хубаво? Приели сме неговите положителни и отрицателни черти в характера. Нещо повече – харесваме дори и негативите, защото сме с пълното съзнание за тях и затова, че можем да го обичаме и с тях. От друга страна, ако след „приказката“ не ни харесва новата реалност – по-спокойната, не толкова романтична, а скучната или по-лошото, неприемлива – сега е най-подходящия момент за раздяла. Трябва да я приемем като опция. В противен случай, изпадаме в положение на отлагане. А колкото повече отлагаме нещо, толкова по-трудно е да го напуснем на по-късен етап. Но на втория етап от отношенията ви, краят дори няма да е ужасен в повечето случаи, защото ще сте избегнали нарастването на напрежението и скандалите в бъдеще. 

3-ти етап от вашите семейни отношения: скандалът 

Скандал в семейните отношения

Книгата на Бегбеде описва, според нас, именно точно този етап: скандалът. Тук двамата доскоро влюбени сякаш за забравили колко много са се радвали един на друг дори в собствената си тишина. Сякаш са забравили и за втория етап, защото сега у дома е всичко друго, но не и мир. Това е моментът на първите истински скандали. В повечето случаи те са свързани дори с незначителни проблеми, но обвиненията и тежките думи звучат като пледоария в съдебно дело по развод. Оцелелите след тази криза ги описваме като герои, защото при някои двойки напрежението ескалира силно. Тук обаче е ключово всеки един да се опита да погледне навътре в себе си и наред с обвиненията срещу другия, да се опита да потърси грешка и вина и в своето поведение. Ако и двамата го направят, връзката им има реален шанс да се заздрави. 

4-ти етап от вашите семейни отношения: търпението 

Тарпение като знак на любов в семейните отношения

Не бързайте да се радвате, че скандалите приключват. Истината е, че кавгите в едно семейство са нещо напълно нормално. Да не говорим, че двойки, които никога не са се карали или не се обичат, или лъжат. Или водят някакъв много странен начин на живот, който няма общо със семейни ценности, възпитание на дете и любов. В етапа на търпението противоречията обаче или са изгладени, или почетна позиция заема негово величество компромисът. Обикновено, двойките в този етап дори знаят какъв е личният барут за възпламеняване на обстановката в човека отсреща. По-умните умело избягват подобни запалителни техники. По-емоционалните рискуват, но осъзнавайки, че в крайна сметка и след конструктивен разговор, нещата винаги се нормализират. 

5-ти етап от вашите семейни отношения: уважавам те, значи те обичам 

Уважение и любов

Уважението е най-висшата форма на обич в семейството. То често се категоризира по много странен начин у нас, в нашия роден език. За много хора тази дума звучи студено и формално. Уважението е етапът, в който когато вие не просто приемате човека до себе си, а сте готови да му помогнете, да го разберете, да се съгласите дори ако не сте на 100% сигурни, че той е прав. Уважението е най-краткият път към любовта. Хората, които се уважават знаят, че човекът отсреща не им е длъжен с нищо. Правим хубави неща за нея или него, защото смятаме, че го заслужава. 

6-ти етап на вашите семейни отношения: най-добри приятели

Пожелаваме на всички да стигнете този етап, защото в него цари истинско разбирателство. Само си помислете колко хубаво би било вашата половинка, с която в момента се карате, да бъде толкова разбрана и отзивчива като приятелят от детството ви? В шестият етап на семейните отношения се случва точно това: съпругът и съпругата се възприемат като приятели, другари. Те осъзнават, че няма какво да делят и най-важното е, че си имат доверие!

7-ми етап на вашите семейни отношения: любов...

Любовта в семейните отношения

Вие сте победители, ако стигнете до тук! Ето чак сега настъпва любовта. Както виждате, тя наистина изисква жертви – скандали и компромиси, антипатия и тежки думи, поглеждане на вътре към себе си и премълчаване, когато е необходимо, уважение и смелост да стигнеш до тук с човека, избран да бъде ваш спътник до края! Но за целта преди това трябва да се въоръжите с много търпение, най-вече за тежките моменти, а именно:
Семейни отношения по време на трудности

За да успеете да преминете успешно през първите шест етапа и да стигнете до любовта, най-много трябва да се постараете с поведението си по време на трудности. Под трудности имаме предвид всякакви изпитания, защото всяко семейство е индивидуално и честно казано, никоя двойка не е застрахована срещу трудности. Всички ние преминаваме през някакъв проблем рано или късно. Дори да се разбираме от самото начало перфектно, винаги ще се случи нещо независещо от нас, каквато например е изолацията по случай Covid-19. Признайте си, напрежението у дома по време на карантина бе толкова обтегнато, че поне веднъж се скарахте с половинката без никаква причина. Трудностите са нормално нещо от живота и те идват, за да тестват всяко семейство, включително и вашето. Начинът, по който ще преминете заедно през тях, е начинът, по който от тук нататък ще градите отношенията си. Съвместният и живот и неговият ход зависят от реакцията ни един към друг по време на трудности. Затова е много важно в такива моменти да проявявате търпение, да показвате емпатия, да не обвинявате и главно – да действате и гледате в една посока! 

 

  • Борика
  • Visa
  • MasterCard
  • Maestro
  • ePay.bg
  • PaySera
  • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top