0894 469 227
Вашата количка е празна !

Езикът на тялото при бебетата – как да тълкуваме тяхната усмивка, движения с ръце и крака

Езикът на тялото при бебетата – как да тълкуваме тяхната усмивка, движения с ръце и крака

 

Знаете ли, че вашето бебе се вълнува от хиляди неща, които иска да ви сподели? И го прави чудесно, въпреки че тепърва овладява говоренето с вас. Но докато отрони първите си истински думички, то най-често общува с бебешки език на тялото. И ако понякога изпитвате затруднения да го разчитате правилно, то следващите редове със сигурност ще ви бъдат полезни.

Важно е да знаете, че през първата година след своето раждане, децата преживяват бурно развитие на мозъка,  по време на което се развиват еднакво бързо и двете полукълба. Дясното полукълбо отговоря за невербалната комуникация – т.е. движенията на различните части на тялото, а лявата – за речевите способности. Смята се, че на колкото повече позитивни стимули се подлага мозъкът, толкова повече потенциалът му се разгръща. И, казвайки позитивни стимули, специалистите обикновено визират четене, игра, танцуване, пеене, разглеждане на картинки, подаването на различни предмети, тяхното разучаване и включването им в забавления.

Но нека сега споделим как бебето умее да общува с вас и как можете да се разбирате без проблем и с лекота.

Движения с уста

На бебетата не им необходимо много, за да бъдат щастливи и това най-често изразяват, гукайки и смеейки се с широко отворена уста. Видите ли усмихнато бебе, то знайте, че мъничето е доволно и спокойно от обстановката и хората, които го заобикалят.

Гукането може да бъде също имитация на вашия говор и опит за общуване. И колкото и нелепо или неуместно да ви се струва – общувайте и вие по тази начин с мъничето. Така освен, че ще направите детето щастливо, ще поощрите и стимулирате неговото добро развитие.

Освен за звънък смях, бебешката уста служи и за издаване на хм, не много радостни викове – това е начин да бъдете извикани обратно ако сте се отдалечили и метод за изразяване на недоволство или пък глад, а не рядко – и умора.

Споменавайки глад, няма как да не споделим и за бебешкото мляскане, което често мъниците практикуват, отново за да привлекат внимание. Но освен желание за храна, то може да означава и  жажда.

Желанието си за храна и вода, мъниците могат да ви показват и с...плезене. Плезене на език при бебетата в първите им месеци освен да се тълкува по този начин, може да бъде и имитиране на ваши закачки или бебешка покана за игра. След 6-месечна възраст, плезенето на език при бебето е възможно да индикира и нежелание за хранене с твърда храна, когато детето не е готово за това. Плезейки се и с вдигане на езика, то избутва храната от устата, защото не умее да я сдъвче и глътне.

Движения с ръце и крака

Активните движения на бебетата могат да бъдат толкова изразителни! И да показват богата палитра от емоции и преживявания, които искат да ви споделят.

Знаете ли, че когато бебето спи с вдигнати ръце се тълкува като абсолютно щастие и спокойствие? Това състояние то изразява, и когато спи спокойно настрани, със сгънати крачета, подобно на ембрионалната си поза.

В будно състояние, неспокойното мятане на ръце и крака при бебето, придружено и с характерно лицево изражение може да изразява болка, неспокойство или дискомфорт.

Моментите, в които мъничето рита с крака и маха с енергично с ръчички ви показва готовността му за игра или желание за прегръдка, вълнение, радост или щастие от току-що направено откритие.

Много често, когато опознават тялото си, бебоците практикуват и търкане на крачета едно в друго. Търкането на крачета едно в друго е толкова нормално, колкото и разглеждането на вдигнатите им ръце или моментите, в които бебето стиска юмручета и ги съзерцава.Търкането на едно в друго краченца става още по-забавно и интересно за тях, ако времето е топло и потните им крачета са хлъзгави и мокри. Това може да се превърне и в причина да чуете дори любимия заразителен бебешки смях!

Смученето на ръцете, лапането на пръстчета и юмручета, пък ще ви подскаже, че бебокът е гладен, особено ако е под 6-месечна възраст. С порастването тези жестове могат да се свържат и със сърбежа от никненето на първите млечни зъби, като бъдете 100% сигурни в това, ако бебето ви се плюнчи постоянно. Ако липсва обилна слюнка, но смученето на ръцете все пак е често, имайте предвид, че детето използва този навик за успокоение и е добре да помислите какво може би го напряга или безпокои, за да коригирате навреме.

Движения с очи

Както ние възрастните можем да „говорим” с поглед, така и мъниците не остават по-назад.

Когато бебето осъществява визуален контакт, то е заинтригувано и наблюдава с големи отворени очи. Видите ли този бебешки поглед бъдете сигурни, че мъничето иска да научи повече за нещото, привлякло неговото внимание.

Обратното пък – извъртане на погледа или цялата глава можете да тълкувате като нежелание към даденото заниманието в момента .

Гледане в „нищото” с невиждащ поглед означава, че детето изпитва страх, изпълнява физиологична нужда или просто заспива и скоро ще се любувате на малки затворени очи, подвластни на съня.

И говорейки за заспиване – търкането на очите е ясен признак, че на вашето мъниче му се спи и то яростно се съпротивлява на това.

Широко отворените и големи ококорени очи често са забавна гледка за околните, но за бебчо това може да е освен интерес към нещо, да е и изненада, а понякога страх.

Сбърчените или повдигнатите вежди на малкото бебешко лице, придружени от бръчки около очите и челото, също могат да са израз на богата палитра от емоции – от недоволство до...щастливо пълнене на памперс, особено в случаите, в които бебето се стяга и трепери с цялото си тяло.

Други често срещани жестове при бебетата

Убедени сме, че всеки родител общува с детето си на таен език. Даваме ви още няколко „жокера” за да бъде комуникацията още по-лесна.

Забелязали ли сте, че понякога бебето е ревливо и неспокойно след хранене, дърпайки косичката или ушите си? Е, това със сигурност означава, че му се спи. Понякога, когато то е преуморено, може да наблюдавате и нервност при самото хранене на бебето. Тя може да се тълкува и с физиологичен дискомфорт, като колики, например, особено ако бебето пръцка постоянно. Ако всичко това е придружено с напъване при бебетата, то със сигурност е време да направите масаж или да затоплите коремчето. Ръмжащото бебе ще ви покаже дали се справяте или е нужно да положите още усилия.

Неспокойното бебе след хранене, което изразява недоволството си по различни начини – смучене на ръцете, мятане на ръце и крака, или когато бебето стиска юмручета може и да означава, че храната не му е стигнала и то е все още гладно.

При „разчитането” на знаците на бебешкото тяло е много важна възрастта на мъничето. Например, ако на новородено крачетата започват да се движат при докосване на повърхност със сигурност не означава, че то иска да ходи, а по-скоро е рефлекс. В други случаи – при бебе на 8 месеца, например,  това със сигурност се приема за признак, че детето иска да използва крачетата си, за да се придвижва с тях.

Невербалното общуване е обвързано и с темперамента на детето – при по-експресивните, разбираемо е по-изразено, а при по-спокойните – не толкова.

Първите месеци от развитието на детето ви ще отминат като миг и доста скоро то ще започне да използва освен езика на тялото, но и бебешки език, който за не малка част от хората около вас ще бъде трудно разпознаваем, но пък вие ще общувате с удоволствие и без проблеми.

  • Борика
  • Visa
  • MasterCard
  • Maestro
  • ePay.bg
  • PaySera
  • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top