0894 469 227
Вашата количка е празна !

10+ интересни и лесни идеи за правене на мартеници с деца

10+ интересни и лесни идеи за правене на мартеници с деца

Мартениците са традиционни български украшения от червени и бели конци, които обикновено си разменяме като символ на здраве и късмет през пролетният месец март. Ето и какви видове можете да намерите или създадете сами.

Кои са най-популярните видове мартеници?

От година на година, идеите за направата на мартеници стават все повече и повече, а разнообразието в предлагането – огромно. Със следващите редове ще ви споделим няколко проверени варианта, които можете да се опитате да направите и самички.

Класически плетени гривни

Използвайте червени и бели конци, за да създадете класически плетени гривни. Можете да експериментирате с различни шарки, плетки и дебелини. Ако решите, пробвайте и изплитане на колиета-мартеници. Те са атрактивни и подходящи както за деца, така и за възрастни.

Форми на животни

Оформете конците в животни като птици, пеперуди или други същества. Прикрепете малки мъниста или пайети за очи и уста, за да добавите интересни детайли.

Флорални дизайни

Създайте мартеници, вдъхновени от пролетните цветя, като комбинирате червени и бели конци по различни начини. Добавете малки зелени акценти за листенца.

Висулки с помпон

Направете малки помпони с червена и бяла прежда и ги прикрепете към връв или ключодържател. Можете да добавите малки талисмани или мъниста за допълнителна украса.

Филцови герои

Изрежете фигури от червен и бял филц и ги зашийте или залепете заедно, за да създадете мартеници с любими детски герои. Можете да направите животни, цветя или други фигурки.

Плетени варианти

Ако сте добри в плетенето, създайте красиви мартеници с помощта на различни техники, които владеете. Можете да създадете шалове, малки кукли или други сложни модели. Всякакви интересни моделчета като панделки и дори папийонки ще са интересен подарък за някое близко дете.

Мънистени гривни

Комбинирайте червени и бели мъниста, за да направите красиви гривни. Експериментирайте с различни размери и шарки на мънистата, за да постигнете уникален външен вид.

Персонализирани инициали

Изпишете инициали или кратки имена, като използвате червени и бели мъниста или конци. Прикрепете ги към ключодържател или гривна, а защо не и под формата на интересен книгоразделител или детайл за дома.

Макраме идеи

Ако умеете да плетете макраме ще можете да направите истински шедьоври на изкуството. Създайте шарки с възли и използвайте червени и бели шнурове. Тези мартеници изглеждат наистина луксозно.

Бродиране

Мартениците с бродерия стават все по-популярни и купувани, защото в повечето случаи са ръчна изработка и са уникално красиви. Можете да ушиете традиционни символи или да създавате свои собствени дизайни със съвсем скромни умения и малко упражнения.

7 идеи за лесни мартенички за деца

Децата обичат не само да носят мартеници, но и често да ги изработват. Това истински ги забавлява и са щастливи, когато са успели да направят нещо сами. Помогнете им в задачата и се вдъхновете от 7-те идеи, които ще ви споделим.

Прости плетени гривни

Нарежете червени и бели конци на еднакви дължини и ги сплетете заедно, за да създадете гривнички. Завържете здраво краищата и отрежете излишното.

Гривнички с помпон от прежда

Направете малки помпони с червена и бяла прежда и ги прикрепете към връв, за да създадете цветни и пухкави гривни.

Филцови форми

Изрежете прости форми от червен и бял филц и ги залепете или зашийте заедно. Прикрепете връв, за да ги превърнете в сладки висящи орнаменти или талисмани за носене.

Гривни с копчета

Нанижете червени и бели копчета на връв или еластичен шнур, за да направите цветни и красиви гривни. Комбинирайте различни размери на копчетата за по-закачлив външен вид.

Колиета с мъниста

Свържете червени и бели мъниста върху парче прежда или еластичен шнур, за да създадете прекрасни колиета. Децата могат да експериментират с различни модели на мъниста и схеми за нанизване. Могат да се добавят и различни фигурки като център на колието, за да се превърне то в още по-атрактивно бижу.

Кукли от чорапи

Използвайте червени и бели чорапчета, за да създадете малки симпатични кукли. Украсете ги с маркери за плат, копчета и прежда, за да направите персонализирани кукли-мартеници.

Плетени гривни

Научете децата как да плетат с пръсти възелчета, като използват червена и бяла прежда или конци. Също, както с мънистата, могат да се използват различни схеми за изработка, с които резултатите ще са впечатляващи.

Тези няколко идеи са не само лесни за правене от децата, но и предоставят отлична възможност за изследване на креативността и развитие на фините двигателни умения.

Какви мартеници да изберем за подарък на дете?

Изборът на мартеници за подарък на дете може да бъде чудесен начин да го запознаете с българските традиции и да внесете нотка щастие в деня му. Ето няколко подходящи идеи:

Мартеници във формата на животни

Те освен, че са симпатични, могат да се използват за игра или крафт проект, след като празникът отмине.

С любими герои

Потърсете мартеници с герои от любими детски приказки, анимационни филмчета или други. С тях, бъдете сигурни, ще имате попадение точно в целта.

С мъниста

Мънистата и малките талисмани винаги впечатляват госпожиците, така че смело можете да изберете точно такава за любимо дете.

Персонализирани

Първомартенска гривна с инициал, име или символ ще добави специална нотка към празничното настроение и ще направи подаръка още по-смислен.

Светещи в тъмното

Мартениците, които светят в тъмното са не само интересни, но и атрактивна придобивка за всяко хлапе.

Независимо с колко време разполагате, за да подготвите мартеници за близките си хора, винаги влагайте лично отношение. И не забравяйте да избирате красиви решения, но едновременно с това – безoпасни и лесни за слагане и махане за децата.

 

  • Борика
  • Visa
  • MasterCard
  • Maestro
  • ePay.bg
  • PaySera
  • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top