0894 469 227
Вашата количка е празна !

6 идеи за игри на асфалта пред блока

6 идеи за игри на асфалта пред блока

21-ви век е безспорно ерата на технологичните иновации, които ви приковават на едно място, втренчени във все по-широки екрани. Неизбежно е и децата на тази генерация да са привлечени от модерните технологии. Но по този начин те често пренебрегват истинската радост от това да изпитат какво е да си дете, игрите навън, комуникацията с приятели и незабравимите спомени, които създават заедно. Разбира се, има моменти, когато се случва да видите дечица пред блока или в парка да играят безгрижно. Най-вероятно и вие си спомняте как сте се събирали пред къщата или някъде по улиците, без да имате куп модерни играчки или смарт устройства.

В днешната статия се връщаме с лека носталгия към детството, когато някой приятел носи топка или въже и това е напълно достатъчно, за да изкарате цял ден във веселие и единствено виковете на бабите са ви прибирали, за да обядвате. Незабравими времена, които съвсем не е късно да покажем на децата си, че носят своя неповторим чар.

Защо децата обичат игрите на асфалта?

Децата обикновено не прекарват твърде много време в излишни размишления как да се впуснат в забавление. Игрите на асфалт са често предпочитани, защото са универсални и в тях може да участва всеки – без значение дали са момичета, или момчета, дали са на 4 годинки или на 8. Прекараното време с големи групи от други деца носи в пъти по-голямо забавление от това, изкарано в игри на компютъра с дигитални познати. Тази толкова важна социализация и възможността за изграждането на ценни приятелства е и една от причините малчуганите толкова много да обичат този тип игри.

С какво игрите на асфалта са полезни за децата?

Игрите на асфалт освен много забавни, са и много полезни за децата. На първо място, те изискват разгръщане на въображението и са един вид умствена тренировка за креативност. Освен това, те са и приятна физическа активност, която е особено важна за подрастващите. Игрите на асфалт могат да редуцират и времето, което децата прекарват пред компютъра, таблета, телефона или други електронни устройства.

Също така с тях децата прекарват време навън, защото докато през летните месеци това е изключително полезно, за да събират витамин D, то през зимните месеци допринасят за изграждането на по-силен имунитет за организма.

6 супер идеи за игри на асфалта пред блока

Всеки от нас със сигурност има своята любима игра на асфалта от детството. Ще ви припомним някои от най-популярните и предпочитани игри, които можете да покажете и на своите деца. Те са подходящи както за момичета, така и за момчета и със сигурност ще им донесат много моменти на забавление.

 • Дама – Едва ли има някой, който да не си спомня за безкрайните игри на дама. За нея децата начертават с тебешир на асфалта квадратчета, подредени в колона, запълнени с цифрите от 1 до 10. След това играчът трябва да хвърли камъче и да уцели квадратчето, в което да скочи, като се започва с 1 и се продължава с останалите числа поред. Ако камъчето попадне на 5, играчът има право да скочи на един крак до посочената цифра, след което да се завърти и върне по обратния път отново, подскачайки на 1 крак. Целта е да не напуска очертанията на квадратчето и да не докосва другия си крак до земята. Играта е много популярна за момичета, но е толкова забавна, че често в нея се включват и момчета.
 • Скачане на въже – Това е игра, която отново е основно предпочитана от момичетата, но може да продължи с часове. При нея дълго въже се държи от двама от двата му края и те го завъртат в различни посоки и с различна скорост. Докато те го въртят, трето дете е в средата, като целта е то да прескача въжето, без да го настъпва или пропуска завъртане.
 • Народна топка – Народната топка е игра на отбори, която развива бързината и ловкостта на децата. Правилата ѝ са прости – два отбора с равен брой играчи изкарват двама т.нар. консули. Тяхната роля е определяща в играта, тъй като те са стрелците, които трябва да уцелят играчите на противниковия отбор с хвърляне на топката, като по този начин ги елиминират. Народната топка е предпочитана от малки и големи, а играта дори набира популярност и в учебните занятия по физкултура. Съвсем спокойно може да се играе на асфалта, в парка или на друго широко пространство навън.
 • „Горещ картоф“ – Играта е подходяща и за малки и за по-големи и за нея е нужна волейболна топка. Децата се нареждат в кръг, който рисуват с тебешир на асфалта, и си подават топката с две ръце. Ако някой не успее да я улови, влиза в центъра и неговата задача вече е да хване "горещия картоф". Само когато той улови топката, има право да излезе от очертанията кръга, а на негово място влиза детето, което не е успяло с подаването си. Играта може да продължи безкрайно дълго и е изключително забавна и увлекателна както за момчета, така и за момичета.
 • „Риболов“ – Това е игра, която наподобява до известен степен изключително популярната „гоненица“. Тук гонещите са двама и те се държат за ръце, докато преследват останалите деца. Ако успеят да уловят някого, той също трябва да се хване за тях. Целта е да се образува верижка от „рибари“, а последният "оцелял" избира кои да са децата, които да се хванат и да бъдат гонещи в следващото разиграване.
 • „Паяк“ – Какво си представяте, когато чуете думата „паяк“? Животно с  8 крака, което дебне за мухи, които да се оплетат в мрежата му. Играта носи това име, защото наподобява техниките на тези животни. На асфалт се начертава права линия и в нейната среда застава един човек. От едната му страна са всички ,,мушици” и те трябва да преминат от другата, без да бъдат хванати от "паяка". Този, който има за задача да хваща, има право да се движи само по линията. Ако хване някого, уловеният трябва да остане на съответното място. Целта на тази игра е да се хванат възможно най-много „мухи“, които да се наредят по начертаната линия или „мрежата на паяка“.

С тези няколко идеи сме сигурни, че ще ви вдъхновим и помогнем да си спомните и за други аналогови удоволствия от детството си, които да споделите с вашите мъници. Подарете им мигове на истинско забавление, те ще оценят това високо!

 • Борика
 • Visa
 • MasterCard
 • Maestro
 • ePay.bg
 • PaySera
 • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top