0894 469 227
Вашата количка е празна !

20 Игри от детската градина подходящи за вкъщи (За деца и Родители)

20 Игри от детската градина подходящи за вкъщи (За деца и Родители)
С окончателното затваряне на училището на вашето дете и всяка детска градина в страната предколедно оставаме всички у дома заедно. Първоначалната реакция на родителите, може би, бе една и съща – как ще се справим с дистанционното обучение, с какво ще занимаваме най-малките, за които нямаме подготовката като на педагозите в учебните заведения, как ще съчетаваме всичко това с домашните задачи и работата от вкъщи?
Ще ви кажем най-лесния начин, една ефикасна формула – ще се справим някакси! Запомнете, че дните няма да са перфектни, проблеми ще има, стрес също ще има, но най-важното е, че ще си бъдете у дома заедно. Възползвайте се максимално от този момент. Не е ли точно този моментът, който чакахте да настъпи на 23 декември преди Бъдни Вечер? Да приемем, че тази година семейният коледен дух дойде по-рано и ще бъде у дома по-дълго!
А за да станат дните ни по-забавни, днес сме ви приготвили и готови решения, с които да забавлявате децата в домашни условия – сякаш сте истинска учителки в детската градина, а и за да има подобаваща награда за онлайн учениците и техните родители, които също го изпитват на свой гръб. И така – ето на какво да играем, докато сме си у дома на топло и на сигурно място!

7 Интересни и забавни игри за деца в къщи

Да си направим бакалия вкъщи!

Разпределете ролите между децата и родителите. Например, майката е бакалин, която дава списъка с продуктите и пазаруващият. Подредете кутии от храни, консерви, няколко истински зеленчука и плодове. Пратете детето със списъка, за да напазарува. С хартиени пари можете да го научите и да смята! 
 
Кой е най-талантливият архитект?

Ако детето ви обича кубчета и конструктори, извадете всичко и изсипете на пода – после ще му мислите, все някое от малчуганите ще ги прибере, а за награда може да получи подарък 10 минути повече пред телевизора за деня, например! Всеки играч получава Х на брой елементи и започва да строи кулата, внимавайки тя да не се разруши. Победителят е с най-високата кула, а ако нямате такива играчки, можете да ги замените с книги, картонени кутии и каквото още се сетите

Коледна украса с подръчни материали!

 

Креативните игри са забавни, а сега предколедно ще вдигнат още повече духа на децата. Можете да направите картички с цветно блокче и оригами, както и да си изработите истински Дядо Коледа от червени топки прежда, с памук за брада и шапка от стар детски чорап! Общо взето тук в действие трябва да влезе вашето въображение и да провокирате това на малчуганите вкъщи. 
 
Сляпа Баба у дома!

Върнете се в детството и се забавлявайте с половинката и с мъниците вкъщи с една от най-старите игри на света за деца и родители! 
 
Игри с плюшени играчки

Ако имате цял арсенал от такива, впрегнете ги смело във вашите домашни игри. Можете да си направите куклен театър или да импровизирате с ролеви занимания – например, детска градина у дома, за да може детето ви най-накрая да разкаже какво прави с другарчетата и госпожите си, докато вие сте на работа, както и лекарски кабинет, като по време на лечението бихте могли да научите и частите на тялото!
 
Познай кой съм аз!

Първо, изберете тема – можете да разпознавате животните, като имитирате техните звуци, познати и близки от обкръжението ви и дори различни професии! 
 
Домашна лаборатория

Експериментите се харесват на всяко дете! Даваме ви интересна идея за домашен...вулкан! Направете с детето импровизиран вулкан от самосъхнеща глина или други подръчни материали. На дъното на вулкана поставете около 4-5 супени лъжици сода бикарбонат. Ако разполагате с червена хранителна боя – сложете няколко прашинки. След това просто добавете малко оцет и наблюдавайте „изригването” на лавата.
 

8 Състезателни игри за деца в къщи

Викторина с гатанки

Направете си истинско телевизионно състезание в домашни условия. Вземете няколко стари кутии от обувки. Пред всеки участник трябва да има по една кутия и една лъжица, с която да чукне веднага след като се сети отговора на гатанката. Печели участникът, който познае най-много гатанки. 
 
Намери съкровището

В играта трябва да участват минимум 3-ма души. Един от родителите скрива няколко съкровища из цялата къща. Останалите двама участника трябва да намерят колкото се може повече от вас, водени под указания на принципа „топло и студено“. 
 
Чорапче + чорапче = 1 точка 

Съчетайте полезното с приятното в креативните си занимания за деца вкъщи. Съберете максимално голямо количество чорап и ги изперете. Изкарайте прането и след като е сухо, дайте старт на състезанието за най-много събрани чифтове чорапи! 
 
Игра на букви 

Тази игра е подходяща за по-големи деца. Участниците се редуват да броят азбуката наум. При „стоп“ с буквата, на която е спряно броенето, всеки трябва да каже по една дума. Играе се, докато всеки от участниците се предаде и остане само един победител. 
 
Кой ще стигне пръв до финиша?

Вземете толкова на брой големи кашони, колкото деца имате. Всеки родител е водачът, като целта му е да докара до финала своя кашон с детето вътре! Много е забавно стига да имате достатъчно дълъг коридор, разбира се!
 
Лимбо или Аз, шпионинът!

Вземете едно дълго въже, може и колан дори! Опънете го, така че всеки от участниците да може да премине през него без да се държи и без да е позволено да се навежда. След като всеки се изреди, смъквате въжето надолу, докато не отпаднат всички – без победителя –участници! 
 
Надувайте момчета, да стане на парчета или играта „Спукай първи балона“

На всеки от участниците му се връзва надут балон на крака. При старт започва и състезанието – целта е с подскок всеки да успее да спука балона си. Победител е първият или участникът с най-много спукани балони, ако разполагате с повече такива у дома. 
 
Право в целта!

Трябват ви самозалепващи се листчета и чифт чорапи. На всяко листче напишете по една буква от азбуката, докато я изпишете цялата. Залепете ги с достатъчно разстояние помежду им на някоя врата у дома. Внимателно помислете коя да е тя, защото ще бъде „обстрелвана”. След това имате два варианта, разделяйки се на отбори: 
Вариант 1: да се изписва дума с отделни удари по буквите; 
Вариант 2: всяка уцелена буква да носи определен брой точки.
И така... Когато изберете варианта на игра, заложете леко отдалечена стартова линия от вратата, раздайте по чифт чорапи (може и малка топка, или такава, която е направена от намачкана хартия). Който събере най-много точки за определено време или изпише думата първи с по един удар от играч – печели.
 

8 Спортни и активни игри

Домашен баскетбол 

Няма нужда да купувате истински кош и баскетболна топка. И така е пълна лудница у дома, а в детската стая отдавна няма място да се разминеш. Топката може да я направите от пластове смачкана хартия, а кошът да ви бъде обикновена пластмасова кофа!
 
Кой ще улови балона?

Не е толкова лесно, колкото си мислете? Балонът трябва да бъде хванат с фунийка! А за още по-трудно изпълнение на играта, надуйте повече балони и вижте кой пръв ще хване един във фунийката си. 
 
Домашен боулинг

Всичко, което ви трябва е, куп от стари пластмасови бутилки. Наредете ги една до друга в два реда. Можете да ползвате всяка топка, която ще е удобна за плъзгане по земята в зависимост от силата и възрастта на детето. 
 
Домашна дискотека 

Няма по-хубаво от малко танци вечер преди вечеря! И настроението се приповдига, и енергията на това трудно да се измори детенце най-накрая ще се изразходи преди лягане!
 
Хвани зомбито 

Ако се чудите как да създадете истинско зомби, ето ви една готина идея – само моля, приемете я с насмешка! Зомбито, разбира се, сте вие, родителят, тотално изтрещял от работа, деца и домакинска работа. Но за да изглеждате по-атрактивно, се увийте с тоалетна хартия – нали се запасихте достатъчно вече?
 
Измъкни се от паяжината!

Вземете дебела прежда и направете импровизирана паяжина, като завързвате краищата на конците по дръжки на врати, мебелите наоколо, стойки и всякакви уреди, които смятате, че няма да пострадат след състезанието. Целта е всеки от участниците да премине през паяжината, без да докосне конците. За да няма „сърдити“ по въжетата закачете звънчета, които да сигнализират за евентуални нарушения!
 
Да играем на дама!

Спокойно можете да си я разчертаете на пода в коридора. Просто си купете един пакет изтриващи се флумастери. Запазете си ги, защото децата много обичат да рисуват по стените точно когато изпуснете контрол върху тях за минутка!
Запазете духа си! Всичко ще бъде наред! Забавлявайте се и се пазете!
 
Хайде да подскачаме, пълзим и се забавляваме!

Тази игра ще се превърне в любима на всички вкъщи! Трябва ви само хартиено тиксо и...въображение. Направете по пода в хола различни форми, цифри и букви с достатъчно разстояние между тях. Те могат да са кръг, зиг-заг, буквата М, цифрата 1 и т.н. Нека детето избере тази, която най-много му допада, а вие трябва да му задавате гатанка как да стигне до следващата. Например, ако имате буквата „М” предложете да стъпва тромаво като мечка, за да открие целта, до която трябва да се придвижи. Ако е зиг-заг можете да предложите да пълзи като змия, за да открие търсения символ. Вариантите са много, а забавлението – гарантирано! 
 

Пазарувай топ детски премиум марки

 

  • Борика
  • Visa
  • MasterCard
  • Maestro
  • ePay.bg
  • PaySera
  • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top