0894 469 227
Вашата количка е празна !

Как да взимаме информирани решения в условията на COVID19?

Как да взимаме информирани решения в условията на COVID19?
27 Ноември бе последният ден, в който децата посетиха ясла, детска градина и училище. Със заповед на Министерския съвет епидемичната обстановка у нас взе нови измерения – частично затварня, по силата на който освен детските учебни заведения бяха преустановени спортните мероприятия и събирания на закрито за тренировки, както и посещенията в молове и детски центрове. Разбира се, в пакета от мерки, одобрени от министъра на здравеопазването в България са посочени и други ограничения, но споменаваме само тези главно защото те касаят децата, а днешният ни материал ще бъде насочен именно към Covid-19 през призмата на децата. 
Защото докато мнозина губят работата си, а други са лишени от нормалното протичане на работния им ден или просто търпят лишения, касаещи интересите и нормалното им ежедневие, забравяме да попитаме тях, децата – как се чувствате, деца? 

Covid-19 пандемичен ефект върху децата

Въпреки че реакцията им може да не бъде видима и показателна – особено при най-малките – децата също страдат. Те също са ограничени, лишени – да вземем дори за пример само факта, че за първи път Дядо Коледа няма да ги посети в детската градина и че в часа на класния ръководител няма да си разменят подаръци. На вас ви се струват като лишения, които няма да променят кой знае колко живота на едно дете. 
Но истината е, че животът на детето се променя. Пандемията има силата да го промени. Наша отговорност като родители е на първо място да обърнем специално внимание как се чувстват децата ни, как самите те преживяват промените и всичко случващо се изобщо. И чак след това да обърнем внимание и на собствените си чувства. Не за друго, просто не забравяйте, че децата са все още недорасли достатъчно в емоционално отношение, за да се справят адекватно с емоциите си – особено когато става дума за силни емоции като гняв и разочарование. 
Освен да си припомним как се слуша с разбиране, основен приоритет за нас като родители е и  да се научим да взимаме информирани решения в условията на Covid19. Защото отговорността е единствено наша. Всяка малка грешка, която можем да допуснем, рефлектира, а често й се отразява само на децата ни. Адекватният подход към обстановката, правилната преценка на всяка ситуация в ежедневието през призмата на евентуални рискове за здравето и живота на близките ни, както и разумните действия зависят именно и на първо място от нашите информирани решения в условията на пандемията. 

Мерките и нашите информирани решения по време на Covid-19 пандемията 

Да започнем с това, че ситуацията е такава, каквато е. Няма значение дали сте сред привържениците на въведените мерки, или имате свое основание да негодувате срещу тях. Мерките са си мерки и ние не можем да ги променим. Единственият здравословен начин да намалим негативните емоции, които тези мерки, подбуждат у нас и у децата ни, е да се научим да живеем с тях. Изключително важно е да знаете, че не е нужно да заобикаляте мерките, за да задоволите свое или желание на детето. Тук влиза точно силата на информираните решения. Да, не можем да посещаваме молове, но можем да пазаруваме онлайн. Да, вероятно няма да отидем на банкет с колегите тази година, но какво пък – поне няма да мислите на кого да оставите детето и ще прекарате поредната забавна вечер у дома заедно. Но ако все пак, се налага да свършите нещо в обект, поставен под ограничения, важно е да вземете информирано решение по следния начин:
 
 • Четете директно заповедите на министъра на образованието. Голяма част от медиите тълкуват неправилно, „украсяват“ ограниченията, а понякога дори ги „преписват“ неправилно. 
 • В случай, че чувствате леко неразположение без сериозни симптоми, отложете излизането. Изчакайте до утре. Ако се чувствате по-добре, уверете се, че можете да излезете, без да поставите никого в риск от заразяване. 
 • Ако ежедневието с прохождащо дете, ученик в 4 клас на дистанционно обучение и работата от вкъщи ви е погълнала изцяло и не ви остане време за готвене и пазаруване, не се обвинявайте и не рискувайте да излизате с малчуганите, за да измислите вариант за обяд. Поръчайте си храна за вкъщи – така ще подпомогнете някой малък или среден бизнес, а освен това ще можете да си вземете глътка свеж въздух. 
 • Преди да посетите лекар за какъвто и да е медицински проблем, първо се свържете с личния си лекар. Той най-адекватно ще установи дали е практично и адекватно да посещавате болнично заведение, дали е нужно да се подлагате на тест и дали изобщо да излизате от вкъщи. Не предприемайте самолечение, винаги съгласувайте домашните си терапии предварително с медицинско лице. 
 • Винаги запазвайте самоконтрол и бъдете нащрек. Децата наистина може да полудяват у дома, но всяко посещение на пълната детска площадка може да бъде рисково и то не само за вас, но и за околните. Децата карат леко вируса, но техните баби и дядовци – не. 
 • В тази връзка, пазете бабите и дядовците си. Разбираме изцяло напрежението от ситуацията, описана по-горе – деца у дома, дистанционно обучение и home office – но колкото и да е изкушаваща помощта, която могат да окажат в момента родителите ви, по-добре да се въздържате. 
 • Не изпадайте обаче в другата крайност – стрес, панически страх и ступор от случващото се. Информирайте се единствено от официални източници и избягвайте денонощното четене на проучвания, интервюта, сърцераздирателни статии и лични истории на хора, прекарали вируса. Това е куп напрежение, което взето в голяма доза, може да ви навреди не по-малко от Covid-19. Всякакви хипохондрични изблици на паника оказват лошо влияние и на вашата психика и на децата ви, които не забравяйте, че усещат винаги родителите си!
Информацията е сила. За съжаление, тази във връзка с Covid-19 се променя динамично. И все пак, запазвайки самоконтрол върху собствените си емоции и действия можем не само да предпазим близки хора от заразяване, но и да съхраним невръстната психика на своите деца! Начинът, по който ще възприемем пандемията, е начинът, по който децата ни ще я преживеят!
 • Борика
 • Visa
 • MasterCard
 • Maestro
 • ePay.bg
 • PaySera
 • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top