0894 469 227
Вашата количка е празна !

Кога и как да научим детето да кара ски ?

Кога и как да научим детето да кара ски ?

Зимата е любим сезон на любителите на ски. Едно е сигурно или не обичаш да караш ски, или го обожаваш. Средно положение няма в този спорт. Всички знаем за някой близък запален скиор, който няма търпение да падне първия сняг и да отиде на пистата, и така до края на сезона. В повечето случаи двойките, които са фенове на ските, веднага включват в хобито си и децата. Това е като семейна традиция, която е от съществено значение през сезона. За младите родители, които са любители на зимните спортове, е много любопитно, кога е най-удачно да се включат и децата в семейната забава.

Най-точното време е индивидуално

Точен отговор на въпроса няма. В много случаи зависи от темперамента на детето, дали то ще прояви желание или по-скоро ще се страхува. Специалистите в тази област препоръчват като най-ниска долна граница 3-годишните. Възможно е от толкова малки да се качат на ските, но ключово в случая е развитието на мисленето и разбирането. Нека не забравяме, че преди всичко това е спорт и техниките са от значение. Съответно, за да се карат ски, трябва да се овладеят и научат техники, които се предават посредством учителя. Малките човечета трябва да са в такава възраст, че да имат капацитета и възможността да разберат специалиста, така че да бъдат успешни. Естествено има ски учители за деца, които опростено и на техен, по-прост, език могат да им обяснят всичко, но наличието на едно ниво на разбиране е задължително. Затова повечето родители предпочитат да изчакат още някоя годинка, докато детето стане на 4 или 5 години. Тогава балансът е по-голям, децата пазят и по-добра координация, което ги прави и по-бързо учещи се малки скиори. Хубавото на това да започнеш да се учиш да караш ски от малък, е че „попиваш” уменията много бързо. Възрастните се учат по-трудно и са по-тромави. Малките, особено тези, които имат голямо желание, усвояват сякаш със скоростта на светлината.

Дете се спуска по ски писта

Повечето родители, независимо колко добре карат ски, предпочитат да наемат учител на детето си. По този начин си спестяват много нерви и главоболие и гарантират една прекрасна зимна ваканция. От една страна детето учи от извора, както се казва, от друга родителите имат време да покарат индивидуално и да се отдадат на качествена спортна почивка. Да се учиш да караш ски в група е едно от най-забавните неща, особено, ако си дете. Намираш нови приятелчета и забавата  гарантирана. Децата обичат да се имитират едно друго и по този начин, често учат по-бързо. Ски учителите споделят, че обучението в група е по-ефективно и те го предпочитат.

Уверете се, че детето има желание да кара ски

Не карайте детето да прави нещо насила. Колкото и страстно да сте запалени по тази дейност, дайте право на избор на малките. Ако се страхуват да се качат на ски, оставете ги да гледат известно време отстрани. В повечето случаи бързо ще се престрашат и сами ще поискат да ги научите. Чувството за сигурност при тях е силно и им трябва време да се уверят, че е безопасно и не е страшно. Ако ските се превърнат в страст, оставете тя да запали интересите на детето. Това ще се превърне в навик и начин за снемане на стреса и забавление, когато станат възрастни. Спорта възпитава в дисциплина и изгражда един по-друг характер – твърд и издръжлив.

Дете е паднало докато се учи да кара ски

Къде има ски писти за начинаещи

Естествено трябва да започнем първите уроци на писта за начинаещи. Често на нея са малки и големи, които са решили да се учат, карат по-бавно, плахо и неуверено. Тези места са по-безопасни и спокойни. Обичайно обаче семействата и родителите се чудят къде да намерят такива. Разбира се, хората от столицата предпочитат да използват пистите на Витоша. Планината е близо до града, позволява да отидеш и да се върнеш за един ден, което прави и прекарването на ски уикенд още по-постижимо. Има и мнения, които подкрепят тезата, че там пистите са по-стръмни и е по-трудно да започнеш.

От друга страна са любителите на Банско като ски курорт. Туристите са много, но това дава и възможност на малките да се запознаят с различни хора и връстници, които могат да бъдат и от чужда култура. Пистите за начинаещи са съобразени с възможностите и са удобни са хора, които са все още несигурни в уменията си. Има добри отзиви за ученето на деца, които са начинаещи в спорта, в група с други. Обичайно през уикендите е нещо като тълпа от ентусиасти, но за сметка на това през делничните дни могат да е уцелят спокойни и приятни дни.

Немалко хора избират като начална точка на ски ваканция и начало за учене на този спорт , курортът Пампорово. Пистите им са големи и на практика едни от най-мащабните за начинаещи в страната. Други добри локации са Цигов чарк, Паничище, Узана и др.

Ски лагери и курсове

Това е друг вариант, в който можете да се научите да карате ски. Ски лагерите са предназначени за деца – напреднали и начинаещи – където могат да прекарат няколко последователни дни. Обичайно изискването е да са над 8г., като предварително има изготвени графици как ще протичат занятията и отговорни лица, които да съблюдават за безопасността. Ски курсовете също са в няколко дни, в които и по-малки деца могат да бъдат водени от родителите си. В тях няма включена планирана нощувка или отсъствие на родители. За сметка на това има осигурени топли помещения за почивка и гореща напитка.

  • Борика
  • Visa
  • MasterCard
  • Maestro
  • ePay.bg
  • PaySera
  • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top