0894 469 227
Вашата количка е празна !

Как да предпазим детето от вируси и настинки

Как да предпазим детето от вируси и настинки

В момента сме в сезона на  грип, вируси и настинки. Всички родители са нащрек и главната им цел е да предпазят децата си от боледуване. За всички ни е ясно, че детското здраве е по-лабилно от това на възрастните, защото тяхната имунна система е все още недоизградена и неукрепнала. Имунитета заздравява с годините и възрастните имат по-голяма защита срещу болести. Ето, защо много родители се питат какво трябва да направят, за да предпазят малките от бацилите и настинките.

Научете детето на  здравна култура

Добре е да възпитаме децата си така, че да познават тялото си и как то функционира. По този начин ще ценят и ще бъдат отговорни към здравето си, взимайки или иницирайки мерки да се предпазят. Хигиенните навици са много важни, основен сред които е да си мием ръцете. Създайте навик на детето да мие ръцете си преди хранене, след използване на градския транспорт, след като се приберат вкъщи и т.н. Хубаво е да имат под ръка и дензифектант или мокра кърпа, за да почистят ръцете си, ако няма наличие на сапун и течаща вода. Да имат сухи носни кърпи в джоба си също е много важно. Хубаво е, когато се появи кихане или кашляне, то да става в салфетка. Така предпазваме околните от зараза и ръцете ни остават чисти. Освен това има един малък, но доста полезен трик, който е хубаво да знаят малки и големи. Когато в близък радиус около нас някой се изкиха или изкашля, то е хубаво да се отдалечим и бавно да издишаме през носа. По този начин не допускаме вируса да премине през нашите дихателни пътища. Носенето на маска също е много важно. Тя предпазва нас от болните, а също така пази останалите, ако ние сме болни. Създайте навик на детето си да носи маска и само да я търси, когато я няма. Сезонът зима е най-коварен за болести, затова не трябва да си правим шега с физическото състояние.

Начинът на хранене е ключов към предпазването от вируси

Приемането на плодове и зеленчуци е от съществено значение за здравето. Витамините предпазват организма и създават по-силна защита срещу бактериите и бацилите. Те трябва да присъстват в менюто на малките всеки ден. В повечето случаи това не е най-любимата им храна, но за сметка на това е много полезна. За тях е трудно да разберат защо нещо трябва да се яде, когато не е вкусно, но затова са възрастните – да се погрижат за децата, когато още не са способни да се грижат сами за себе си. В повечето случаи родителите са пример за малките. Ако те се хранят здравословно, то това ще бъде рутина в дома. Ако те не обичат да похапват витамини обаче, малките също ще отказват да го правят. Затова е хубаво да се замислим над личния пример.

Плодове и зеленчуци предпазват от вируси и настинки

Задължителни лекарски прегледи 

В много случаи гриповете не са толкова коварни и отшумяват след няколко дни. Ако говорим за отговорни родители, ще оставят детето си няколко дни под карантина и ще му приложат лечение. В някои случаи обаче, това не е достатъчно. Особено, когато е налице висока температура, отпадналост и необичайна липса на активност, то задължително се обърнете към вашия педиатър. Навременната диагностика е много важна, за започване на адекватно лечение. Както вече споменахме имунната система на децата е по-нестабилна и затова вирусът може бързо да прерасне в нещо по-сериозно. Ако няколко дни след започване на боледуването, детето не се подобрява, потърсете преглед от лекар и точна диагноза. По-добре е да се презастраховате, отколкото да закъснеете.

Задължителни лекарски прегледи против вируси и настинки

Задължително поставяне на ваксина

Това е един начин за допълнително презастраховане. В повечето случаи ваксината има позитивен ефект, укрепва имунитета и детето е по-неподатливо на вируси. Всяка година в сезона, много родители избират да бият на децата си противовирусна ваксина. Тя обаче няма на 100% гаранция и не може да предпази малките от всички върлуващи вируси. От друга страна като всеки медикамент крие опасност от странични ефекти, които могат да бъдат разяснени от личния лекар. Въпреки всичко ваксината си остава надежден метод.

Накратко можем да обобщим всички съвети така: говорете за здравето с децата си. Колко е важно и как да го пазим. Някои неща зависят от вас, родители: купуването на кърпички, маски и ключов съвет: „мийте ръцете”. Избягвайте публични места като кафенета и молове, където има скупчване на много хора. Никога не можете да бъдете сигурни кой от какво е болен и понякога няма да имате силата да предпазите не само детето си, но и себе си. Превантивните мерки са от голямо значение – приемането на витамини в храната или допълнително е чудесна идея. Някои навици, които се възпитават още от малки в децата също са важни – като кихаме и кашляме да поставяме ръка пред устата си; да извъртаме главата и да не го правим директно срещу други хора и т.н.  Направете всичко възможно да се предпазите и да изгардите здрав имунитет за вас и детето си.

  • Борика
  • Visa
  • MasterCard
  • Maestro
  • ePay.bg
  • PaySera
  • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top