0894 469 227
Вашата количка е празна !

Как се перат маратонки в пералня – подходящи градуси и програма

Как се перат маратонки в пералня – подходящи градуси и програма

Маратонките са едни от най-носените и любими спортни обувки, подходящи както за ежедневие и спорт, така и включени в спортно-елегантна визия. Независимо от поводите, в които ще ги използвате, този тип обувки трябва да изглеждат винаги добре, а това неминуемо изисква внимателна и специална грижа. Част от тази поддръжка е именно тяхното пране, което най-лесно може да стане с помощта на пералня. Днес ще ви споделим полезна информация как може да перете своите любими спортни обувки, без да им навредите.

На колко градуса се перат маратонките?

Температурата на водата има много голяма роля в прането на маратонките и кецовете. Ако тя е прекалено топла, изпирането може да навреди на обувките, като доведе до разнищване или разлепване. Препоръчителната температура е между 30 и 40 градуса, като по-висока температура може да доведе до деформиране на самата обувка. Ако маратонките не са много захабени или с трудно излизащи петна, може да ги пуснете и на 20 градуса или на програма със студена вода. Имайте предвид, че материала на изработка е много важен детайл, който трябва да проследите. В случай, че е естествена кожа или велур – температурата, както и програмата могат да бъдат по-специфични. Спортни обувки от изкуствена кожа, например, не е препоръчително да бъдат прани по начин, различен от този, при който внимателно ги почиствате на ръка.

На каква програма се перат маратонките?

Всички знаем, че е изключително важно да изберем  правилната програма на пералнята, решавайки в нея да завъртим любимите си спортни обувки. Препоръчително е да изберете програма за деликатно пране, като имате предвид, че ако перете кецове от по-специфична материя, не е добре да пускате центрофуга. Ако все пак не можете без нея, изберете програма с не повече от 600 оборота.

Избягвайте програма, свързана с изсушаване, както и не ползвайте сушилня. Колкото и качествени да са спортните обувки, пуснати в условия на висока температура се увеличава рискът от повреди, а качеството им се променя. Това се дължи на топлината, която за съжаление, може да повлияе зле. Най-добрият метод на сушене си остава този, в който ги оставяте на непряка слънчева светлина, за да изсъхнат естествено.

5 съвета при пране на маратонки

Структурирахме няколко полезни съвета за пране на маратонки, които се надяваме ще ви улесняват всеки път:

1. Подгответе внимателно обувките преди да ги пуснете в пералнята.

Подготовката е доста важна за успешно изпиране на спортните обувки. Първо, премахнете връзките, ако има такива, защото около езика им се събира доста мръсотия  и тази зона трябва да бъде свободна. Тях може да изперете както отделно, така и в пералнята, заедно с обувките. След това, с четка или гъба, премахнете по-едрите замърсявания, ако има такива. Проверете подметките – там може да има камъчета или засъхнали парчета кал. И последно – премахнете стелките. Тях може да изперете също отделно, на ръка, или да пуснете в пералнята, използвайки мрежеста торбичка за пране.

 

2. Проверете кутията на обувките за препоръчителните правила за изпиране.

Преди да настроите температурата и програмата за изпиране, силно препоръчително е да проверите правилата за пране, които може да намерите в кутията на маратонките. Там със сигурност ще е упомената удачната температура за пране, както и евентуална препоръка дали е възможно тяхното пускане в пералня или не. Например, повечето велурени маратонки не бива да се перат в пералня.

 

3. Не перете маратонки самостоятелно.

Много хора смятат, че маратонките трябва да се перат самостоятелно, а това далеч не е така. Препоръчително е с тях да сложите хавлии и/или някой пуловер, тъй като това ще предпази обувките от механични повреди и надрасквания. Препоръчваме ви да избягвате включването в прането на бели дрехи или деликатни материи. Изберете нещо по-старо, което не е толкова важно и скъпо за вас. Също така, избягвайте прането на повече от два чифта спортни обувки в едно зареждане, тъй като намокрени, те ще увеличат своето тегло и могат навредят на барабана на самата пералня.

 

4. Не използвайте прекалено много перилен препарат.

Твърде голямото количество перилен препарат няма да изпере маратонките ви по-добре, дори напротив,  може и да ви създаде повече работа. Ако прекалите, възможността да се наложи да чистите сапунена пяна от обувките е доста голяма. Друг съвет, който може да споделим, е препоръката да използвате течен перилен препарат. Той със сигурност няма да остави следи върху любимите ви маратонки, а в случай, че сте сложили повече – няма да остави сапунени следи за премахване.

 

5. Изсушете маратонките на открито.

Споделихме ви, че не е добра идея да пуснете маратонките в сушилня, тъй като това може да им навреди. Много по-добре е просто да ги оставите на въздух или на стайна температура. Така ще изсъхнат бързо, лесно и без повреди. Може да ги обърнете наобратно – така въздухът ще влиза свободно и сушенето ще се случи много по-бързо.

 

6.Не оставяйте маратонките да съхнат до топлинен източник или на пряка слънчева светлина за дълго време.

Въпреки, че слънчевата светлина ще помогне за по-бързото изсушаване на вашите маратонки, топлината може да им навреди. Ако ги оставите за дълго време под слънцето, цветът им може да избледнее, а някои материи – да се разлепят. А поставяйки мокри спортни обувки до топлинен източник, увеличавате шанса от разлепяне, затова ви съветваме да си го спестите.

 

Пране на маратонки на ръка

В случай, че маратонките ви не могат да бъдат пуснати в пералня, то остава възможността да ги изперете внимателно на ръка. Е, това може да ви отнеме малко повече време, но пък със сигурност ще запазите техните вид и качество. Прането на ръка е много лесно, като има различни методи, които може да използвате.

Като идея можем да ви препоръчаме да си направите микс от малки количества прах за пране, сода за хляб и вода, смесени поравно. Получената паста може да се втрие в маратонките с помощта на стара четка за зъби, оставяйки я за няколко минути, за да подейства максимално добре, след което се изплаква търпеливо и внимателно с по-хладка вода.

Друга идея, която можем да ви дадем е свързана с подметките на вашите спортни обувки. Тях може да почистите с паста за зъби, най-добре – избелваща . Отново ще ви трябва стара четка за зъби, с помощта на която да натъркате и оставите за известно време, особено при по-стари замърсявания. Завършете след това с изплакване с вода или забърсване със стара чиста кърпа.

След като маратонките са напълно сухи, поставете чистите стелки и връзки и сте готови.

Ако всичко това ви се струва трудоемко или не се чувствате сигурни в крайния резултат винаги може да се обърнете за подобна услуга към най-близките до вас обществена пералня или химическо чистене. Със сигурност цената за услугата няма да е фрапираща, което ще ви улесни в желанието да имате искрящо чисти спортни обувки.

 Кенет Кол твърди, че една жена може да се влюби до седем пъти в годината, шест, от които – в обувки. Затова е важно да се грижим за любимите си обувки, които могат да ни служат дълго и вярно, водейки ни до безброй нови приключения.

Пазарувай топ детски премиум марки

 

 

  • Борика
  • Visa
  • MasterCard
  • Maestro
  • ePay.bg
  • PaySera
  • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top