0894 469 227
Вашата количка е празна !

Кога и как се прави погача на бебе – ритуали и пожелания

Кога и как се прави погача на бебе – ритуали и пожелания
Съществуват много суеверия, свързани с живота на детето до навършването на неговите първи 40 дни от появата му на белия свят. Сигурни сме, че сте чували не едно от тях – ако изпраните му дрехи са навън да се прибират преди залез, детето да не излиза на разходка, да не се изнася нищо от дома и безброй други.
 
Но извън суеверията има и редица ритуали, които са характерни за страната ни като погачата за 40-я ден на бебето. Празничните пити са дълбоко вкоренени в историята ни от векове. Най-често те са символ на живота и благоденствието, а тяхното приготвяне е свързано с любов и наричане за здраве и късмет.
 
Какво се крие зад този малък празник и как да го превърнете в незабравим спомен – научете от следващите редове.

Кога се прави погача на бебе

Погачата на детето се прави на 40-я ден след неговото раждане. В някои области наричат обичая „сарандисване” и се прави на датата, на която се навършват. В  други, пък е прието, че ритуалът може да се случи малко по-рано, ако детенцето е момиченце, и точно в деня, ако е момченце.
 
Общото навсякъде е, че този празник се прави за 40-я ден от раждането на новороденото  и е свързан с посещението на храм, в който детето бива представено пред Господ от духовното лице, а на майката се чете т.нар. Чиста молитва.
След излизането от храма се организира малко празненство, на което се събират само жени и се консумират единствено сладки напитки и храни. Кулминацията на това събитие е питката за 40-я ден на бебето, която също трябва да е сладка, а нейното разчупване е над главата на майката и детенцето с орисване на мъничето с хубави пожелания.

Как се прави погача на бебе 

Най-важното условие за направата на погачата на бебето е тя да бъде леко сладникава, с обредна украса по желание, и да е приготвена в деня на събитието. Ако майката няма възможност да я омеси, това може да направи някоя от бабите, близка жена или приятелка, в краен случай – да бъде поръчана от проверена пекарна. Ако питката е приготвена вкъщи, то задължително трябва да се предвидят няколко часа, през които тя да втаса няколко пъти, както и да има достатъчно време да се изпече. На колко градуса се пече питката е един от най-честите и важни въпроси, вълнуващ младите домакини и е добре да се насочат към избор на програма на фурната с горен и долен реотан на около 180-200°С за около час и малко.
 

10+ идеи за погача на бебе

От приготвянето на питката, през украсата на мястото на празненството, до облеклата на мама и детенце – всичко това е вълнуващо, но е и свързано с предварителна организация. Ще се опитаме да ви улесним с няколко проверени, практични съвети.
 

Питката

 • Както споменахме и в горните редове – тя отнема време и е хубаво да бъде приготвена в деня на празника. Изберете рецептата предварително и я пробвайте няколко дни преди събитието, за да сте сигурни, че ще се получи перфектна и за повода. 
 • Ако се притеснявате, че няма да ви стигне времето в празничния ден – изговорете го по-рано с близка на сърцето ви жена, която с радост ще се заеме с важната задача и има проверена рецепта.
 • Ако разчитате на пекарна, то задължително направете поръчка от място, което сте пробвали. Не винаги препоръките от други хора и места отговарят на заложените очаквания.

В църквата

 • Изберете място, което сте посещавали и преди, както и отец, с когото сте разговаряли и познавате. Така ще си гарантирате лекота и позитивна енергия още с пристъпването ви в храма.
 • Постарайте се бебчето да бъде нахранено и със сменени пелени преди отиването ви в църквата. По този начин ще си спестите тревожни за вас моменти, свързани с раздразнено и плачливо детенце.
 • Влизайки в храма се препоръчва да сте с покрити глава и рамене. Това изискване през последните години все по-рядко се спазва, но все пак се подгответе с тънък шал, например, с който лесно ще решите въпроса.

Празненството

 • Планирайте поне 2 седмици по-рано къде и как ще се случи празненството. Помислете кои дами ще поканите и им се обадете или изпратете покана. Организирайте украсата, като я закупите, започнете нейното създаване или я поръчайте, след като разгледате различни оферти. Обмислете менюто и напитките, като си направете подробен списък за ваше улеснение.
 • Препоръчва се празникът да започне и завърши по светло, като е добре да не се изнася нищо от почерпките на масата.
 • Освен питката, си подгответе и бяла кърпа, достатъчно голяма по размер, за да бъде разтворена над главата ви и тази на детенцето. Над нея трябва да бъде разчупена погачата и сложени първите 3 парчета, както и парички.
 • Подгответе гостенките си, че е хубаво да дойдат със сладки дарове, монети или книжни пари.

Погачата на бебето: Какъв е същинският ритуал

Подготовката за самия ритуал може да бъде доста изтощаваща, но самото му случване е изключително вълнуващ момент!
 
След пристигането на гостите и запознаването им с бебето се пристъпва към разчупване на питката и наричането на новороденото от неговите орисници. Майката сяда на стол, гушвайки бебока, а две жени с живи родители придържат над тях бяла кърпа. Питката се разчупва от най-възрастната дама, която присъства. Прието е, че първият къшей е за Богородица с благодарност и молба да закриля майката и мъничето, вторият е за детенцето, а третият – за родилката. Останалите парчета се раздават и хапват от всички останали. След разчупването, присъстващите жени минават една след друга, като всяка от тях нарича новороденото с хубави пожелания и оставя паричка. Колко пари се дават на погачата на бебето е по преценка на всяка гостенка – могат да са монети, банкноти или и двете. След приключването на ритуала, кърпата се завързва с хлабав възел и се слага на най-високото достъпно място в дома. След около 40 дена се развързва, парченцата питка се натрошават и дават на птичките, а със събраните пари се купува нещо за детенцето.
 

8 идеи за пожелания за погача на бебе

Ако ви предстои да бъде част от подобно празненство, то ви споделяме няколко пожелания за орисване на бебе. Част от тях можете да изречете при разчупването на обредния хляб, а други – да напишете в картичка към подаръка за погачата на бебето.
 

Наричания за погача на момиче

 • Слънцето в небето грее, славейче в гората сладкогласно пее, а в дома ви приказна принцеса се роди и веч’ живее. Нека да е здрава, хубава, честита. Да е тя на мама малката отмяна, а на тати – голямата глезана.
 • Момиченце миличко, бъди винаги щастливичко. Нека слънце в живота ти грее, а сърцето ти нежно – вечно от радост да пее! 
 • Здрава и голяма принцеса порасни, сбъдвай добро на всички до дълбоки старини!
 • За радост на татко и мама расти голяма и засмяна, късмета винаги теб да озарява.
 

Наричания за погача на момче

 • Добра дошъл, на мама любовта, на тате – гордостта! Здрав и силен расти, в мъж прекрасен ти се превърни.
 • Честито ви малко юначе и нека рядко да плаче. Много в живота да се смее, умерено да щурее.
 • Честита сбъдната мечта! Да пращи от здраве, да си хапва, да се гушка, мама и тате много да слушка.
 • Нека малкото юначе с радост ви дарява! Къщата със смях да огласява, щастие на всички да подарява.
 
Сигурни сме, че независимо дали ви предстои да бъдете гост на погачата на новородено или вие ще организирате празника – денят ще бъде щастлив и необикновен. Следвайте собственото си чувство и сбъднете ритуалите, така както вие ги усещате най-добре.
 • Борика
 • Visa
 • MasterCard
 • Maestro
 • ePay.bg
 • PaySera
 • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top