0894 469 227
Вашата количка е празна !

Как се къпе новородено бебе и препоръчителна температура на водата

Как се къпе новородено бебе и препоръчителна температура на водата
Почти всяка майка ще си признае, че най-голямото предизвикателство, с което се сблъсква след прибирането с новороденото си от родилния дом, е процедурата къпане на бебе. В действителност, в болницата акушерките и медицинските сестри внимателно обясняват на родилката целия процес. Истината обаче е, че под тяхното зорко око и с помощта им, да изкъпеш бебето звучи лесно, но когато останеш насаме у дома с него, настъпват притесненията, изникват въпросите, а и често, наученото в родилния дом, сякаш се изпарява забравено поради силните емоции, вълнението и новите страхове, с които всяка майка се сблъсква. Например, често през ума й минава съмнението дали прави всичко както трябва, дали, ако не обърка нещо, няма да нарани детето си, а дори и дали няма риск да го изпусне. 
 
Скъпи майки, тук сме да ви кажем, че в къпането на бебе няма нищо страшно и сложно. Но от друга страна, е напълно нормално да се тревожите. Това е в същността на всяка млада майка. Особено ако е първото й дете, гледащо я учудено, поставено на стойката в бебешката ваничка. Смятаме обаче, че и след родилното вие имате нуждата от малко напътствия, така че, забравете за притесненията си и се запознайте с нашите подробни указания за безопасната баня на вашето мъниче. 

Подготовка за къпане на новородено бебе

Изключително важно е да се подготвите с всичко необходимо преди процедурата. Всъщност, това е съвет, който е добре да използвате за всяка процедура, свързана с новороденото. Когато имате всичко под ръка е много по-лесно както да смените пелената на детето, така и бързо и безопасно да го изкъпете. За щастие, в детските и бебешките магазини днес дори ще ви предложат пълен комплект с необходимите аксесоари за къпане на новородено. Ето в най-общи линии какво ще ви трябва за процедурата:
 • Бебешка вана. За да ви е по-лесно, изберете надеждна и стабилна стойка. Това, между другото, е по-скоро полезен аксесоар за майките, отколкото за самото новородено. Стойката ви позволява да къпете детето в изправено и удобно положение. Разбира се, ако не ви притеснява да сте в седнала или наведена поза, можете да поставите ваничката на земята, а дори и да сложите във ваната за по-сигурно. Като допълнителен аксесоар, за първите месеци на бебето (до момента, в който му е удобно да седи), можете да се снабдите и с поставка за сядане, както и с тензух, който да поставите директно върху ваната и върху който удобно да разположите новороденото. 
 • Подходяща козметика. В началото ще ви е нужен само комбиниран шампоан плюс душ гел за бебета. Изберете натурално средство, подходящо за възраст 0+. В момента кожата на детенцето е много нежна и деликатна и дори един козметичен препарат с парабени или парфюми в съдържанието си може да предизвика алергична реакция. 
 • Най-добре е да натъркате бебешката кожа – нежно, разбира се – с ръка. Продават се и специализирани гъби за баня за деца, но те не са задължителни. В момента детето не се цапа толкова много, че да е необходимо силно търкане. 
 • Веднага след като изкъпете бебето, го завийте с мека бебешка хавлийка Mayoral. Действайте бързо, за да не седи дълго време мокро и голо. Естествено, срещу рискове от простудяване ще трябва да предприемете и нужните действия за регулиране на нормална и оптимална температура преди и по време на процедурата. 
 

Подходяща температура на водата и въздуха при къпане на новородено бебе 

Според СЗО и българските педиатри оптималната температура на водата за къпането на новороденото е около 36 градуса по Целзий. Това е нормалната човешка телесна температура, така че лесно можете да я установите при допир. Съветът ни е да „тествате“ върху лакътя си, като при контакт, тя не трябва нито да ви пари, нито да е хладка. От друга страна, за по-прецизните майки препоръчваме специализирани бебешки термометри за баня. Те се поставят директно във водата и установяват за секунди с точност температурата. Термометър обаче задължително, а не по желание, ще ви трябва за да установите температурата на въздуха в помещенията. Забележете – тя трябва да е еднаква както в банята, където къпете детето, така и в стаята, където ще го облечете след процедурата. Специалистите съветват температурата на помещенията да бъде между 24 и 27 градуса по Целзий. Както сами се досещате, това е над температурата, която навярно педиатърът ви е посъветват да поддържате в стаята, в която спи бебето. След процедурата и преди заспиване, ще трябва да намалите температурата поне до 22 градуса по Целзий. 

Мазане на бебе след къпане – важно ли е и доколко е задължително?

В действителност, в миналото не всяка майка е мазала детето си с козметичен продукт след къпане. Днес обаче това е необходима стъпка от така наречения тоалет на бебето след баня. Причината е, че съвременните климатични условия, а и изобщо околната среда създават повече предпоставки за кожни раздразнения и изсушаване на бебешката кожа. Съветваме ви да намерите подходящо мляко – за през лятото – или олио (само за през зимния сезон). Нещо повече - ползите от мазането на бебето след къпане са много. Не само че ще поддържате кожата му хидратирана, но и можете да си създадете навик за масаж след баня. Масажът е много важен за развитието на мускулатурата на детето. Той е отличен вариант за превенция срещу мускулна хипотония, а освен това заздравява мускулатурата и подсилва тонуса. 

Често задавани въпроси при къпане на новородено 

Дори много от нещата да ви се изясниха по въпроса с къпането на бебето след раждане, сигурни сме, че имате още въпроси, на които не можете да си отворите, респективно които ви пречат да се мотивирате и да изкъпете детето уверено и смело сами. Ето някои от най-често задаваните въпроси при къпане на новородено и отговори към тях.
 1. Трябва ли да се къпе бебето всеки ден?
  Медицинските експерти твърдят, че ежедневното къпане на детето с козметичен продукт може да създаде кожни проблеми. Ето защо е добре да го сведете до три, максимум четири пъти седмично. С вода можете да го поливате (особено ако бебето е лятно) всеки ден. 
 2. Къпе ли се бебе с температура?
  Къпането при повишена температура при бебетата не е противопоказано, а напротив – препоръчително, ако не е твърде висока (до 39 градуса), за да се свали без лекарствени препарати. 
 3. Колко често се къпе бебе?
  Както споменахме по-горе, ежедневното къпане на бебе не е препоръчително. По-добре сведете до къпане през ден. В летните жеги можете да къпете детето ежедневно, но само с вода. Имайте на предвид, че ако детето е с атопичен дерматит, къпането трябва да се намали до три пъти седмично. 
 4. Откъде да започна и колко време да продължа къпането на бебе?
  Правилото е следното: от главичката и лицето към краката. Не къпете бебето повече от 10 минути през първите три месеца след раждането. 
 5. Кога е най-добре да изкъпя бебето?
  Не го къпете непосредствено след ядене. Оставете коремчето да почине поне 20-тина минути. Препоръката на здравните специалисти е да къпете новороденото преди лягане, тоест, между 19 и 20 часа. 
 6. Какво да правя, ако бебето пищи и плаче силно по време на къпане?
  Това е често случващ се синдром. Той не е притеснителен, а просто представлява привикване на детето към процедурата. Само след няколко пъти в банята, то ще свикне и дори ще започне да му харесва. При всички случаи, докато трае това свикване, не насилвайте детето да седи дълго време във ваничката. Бързо го измийте, за да не го измъчвате преди сън. 
 
Ако имате допълнителни въпроси, свързани с темата къпане на новородено бебе, не се тревожете, изпращайте ни ги за допълнителна дискусия! Успех! 

Пазарувай топ детски премиум марки

 

 • Борика
 • Visa
 • MasterCard
 • Maestro
 • ePay.bg
 • PaySera
 • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top