0894 469 227
Вашата количка е празна !

Успешен пътеводител за кърмене на новородено. Кога, как и колко да кърмим бебето?

Успешен пътеводител за кърмене на новородено. Кога, как и колко да кърмим бебето?

За много жени кърменето на новородената им рожба е трепетно чакан момент. За други, пък е свързан с известна доза притеснение дали и как ще се справят. Трети, от своя страна, изпитват нежелание бебето им да суче от тях. Кой е вашия вариант и дали той е правилен? Отговорът и в трите ситуации е: „ДА”, защото вашето лично усещане е винаги най-важно и водещо. Не подлагайте на съмнение майчината интуиция и желания, защото те ще ви гарантират отличната грижа за новороденото ви бебенце. А какви са тънкостите и триковете, които знаем и са свързани с кърменето, ще ви споделим в следващите няколко реда.

Кърмене на новородено бебе

Според много специалисти, закърмването на бебето е препоръчително да се случи още в първите часове след появата му на белия свят. Макар и миниатюрното му коремче да може да събере не повече от 10 мл. храна, коластрата, която то ще приеме от вас е изключително ценна за него. Съдържаща силно концентрирана форма на важни хранителни вещества, коластрата е богата на ценни антитела, ензими, витамини и аминокиселини, предпазващи лактоферини, необходими минерали и други. Всичко това има основната задача да стимулира растежа и имунитета на мъничето. Често, тя е прозрачна течност и винаги предхожда кърмата, която в началото е по-гъста и млечна на цвят, а във времето става все по-бистра и водниста. Промяната в цвета и консистенцията на кърмата не бива да ви притеснява – майчиното тяло регулира нейния състав по перфектен начин, съобразен с развитието и нуждите на бебето.

8 проверени съвета за правилно кърмене на бебето

Как се кърми правилно бебето? Самата дума „правилно” поражда известно напрежение, знаем. Но съветите, които ще ви споделим имат една единствена цел – да ви помогнат с по-голяма лекота да кърмите своето мъниче.

 • Мислете първо за себе си. Колкото и егоистично да звучи, вашата поза, психическо и физическо състояние са от първостепенно значение за едно успешно кърмене.
 • Открийте позицията, в която би ви било най-удобно – без или с помощници, с или без възглавници. Осигурете си храна и вода. Подгответе се за процеса с измиване, ползване на протектор или атрибути, които ще спомогнат за хранене на новороденото с лекота и без напрежение.
 • Ако приемате лекарства(задължително консултирани с медицинско лице) или желаете да пиете кофеинова напитка, или пък да си хапнете нещо люто – направете го непосредствено след кърменето. Така организмът ви ще има достатъчно време да преработи и изхвърли ненужните за кърмата вещества, преди настъпване на следващото хранене на бебето.
 • Избягвайте консумацията на цитрусови плодове, ядки и морски дарове, заради евентуални нежелани алергични прояви. Наблегнете на цветни, засищащи и полезни храни, с чист състав и сезонен характер.
 • Изберете конкретен начин на кърмене и се придържайте към него. Дали ще бъде в конкретни часове или на поискване – изберете свой вариант и го следвайте. Бебетата макар малки и крехки, обичат рутината и правилата. Смяната би ги объркала и вероятно – раздразнила.
 • Почти всяка майка се притеснява дали кърмата ѝ е достатъчно хранителна. Знайте, че ако мъничето си наддава нормално за периода, както и няма проблем с изхожданията, то всичко е наред. Интересен факт е, че около 5 пълни памперса на ден показват, че хранителните вещества, които бебето приема, са оптимално полезни за растежа му.
 • За да се предпазите от разраняване и отток в областта на гърдите и зърната по време на кърмене, то избягвайте да отделяте рязко бебето от гръдта си. Непосредствено преди да го направите, положете кутре между устата му и вашата гърда, за да намалите вакуума от засмукване. Така то лесно ще се отдели, без това да ви причинява болка.
 • Изберете как точно ще кърмите. Дали ще редувате гърдите на всяко хранене на новороденото, или на едното хапване – ще предлагате едната, на следващото – другата. Доверете се на природата – тялото и бебето ви ще разберат перфектно избрания подход, като организма ви отлично ще синхронизира лактацията.

Как да държим новороденото бебе при кърмене?

Всяка майка има своя удобна поза. В началото може да опитате няколко, докато се нагодите към вашата най-комфортна. Във времето и с натрупването на опит в кърменето, съвсем естествено ще сменяте пози, без дори да се замисляте.

Ако изберете да кърмите легнала, то го правете обърната на една страна. Не забравяйте да   осигурите опора за гърба си, а ръката към гърдата, от която ще кърмите нека е зад тила ви. Нивото на главата, шията и рамото, е препоръчително да са по-високо от долната част на тялото, за което може да използвате удобни възглавници. По време на хранене на новороденото, го придържайте към по-близката за него гърда или леко го повдигнете с тънка възглавница към по-далечната.

Ако сте избрала да кърмите седнала – то винаги се стремете гърба ви да е подпрян стабилно, а  горната и долната част на краката ви да образуват прав ъгъл в сгъвката си, като стъпалата са стабилно стъпали на земята. Тялото на бебето би било добре да е в права линия, а не сгънато.

Колко време се кърми новородено?

И тук водещ фактор сте вие и вашето детенце. Всяко бебе, дори новородено, си има своя характер и предпочитания.

Някои мъничета са вечно гладни и лакомо се нахранват за 10-15 минути. Има други, които са поспаливи и могат да се хранят и около час. В различните етапи от растежа на мъниците, ще се променя и времетраенето, както и количествата, които ще се изяждат. В това няма нищо странно и не следва да се притеснявате, ако бебето ви си е в тонус, изхожда се достатъчно пъти на ден и наддава нормално за месеците на порастване.

След започване на захранването, времето за кърмене също ще се променя, като това отново си е естествен процес, който се случва с промяната на вида на храната и хранителните навици.

Новороденото не желае да суче. Как да се справим?

Понякога мъничето не желае да засуче и това поражда напрежение и тревога в майката. От една страна са въпросите как да се справи и какво се случва, а от друга – чисто физическият дискомфорт в майчиния организъм от кърмата, която има.

Не изпадайте в паника! Помислете какви могат да са причините. Те могат да са свързани с вашата анатомия или тази на бебето. Може да срещате трудност с бавното смъкване на кърмата. Ако в първите дни след раждането на детето то се е хранило от шише с биберон, също може да е му е по-трудно да засуче от вас в началото.

Ако сте решили, че да кърмите вашето дете за вас и него е от първостепенно значение – не се отказвайте. Винаги може да се обърнете за помощ и подкрепа към вашия педиатър или да се свържете с консултанти по кърмене, които ще откликнат на молбата ви за съдействие.

 

 • Борика
 • Visa
 • MasterCard
 • Maestro
 • ePay.bg
 • PaySera
 • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top