0894 469 227
Вашата количка е празна !

Всичко за кръщенето на детето – какво и кога е необходимо за празника

Всичко за кръщенето на детето – какво и кога е необходимо за празника
Светото кръщение на всяко мъниче е важно събитие в неговият живот. Вълнуващият, дългоочакван и вълшебен празник минава като миг, но често зад неговата организация се крият дни и часове усилия за перфектното му случване. Как спокойно и без напрежение да се подготвите за този паметен ден от фамилната ви история, ще се опитаме да ви споделим накратко в следващите няколко реда.
 

Кой е най-подходящият момент за кръщене на детето

Този въпрос няма еднозначен отговор. Следвайте своите интуиция и лично желание. В последните години немалко родители правят кръщене при навършване на 1 годинка на мъничето, обединявайки празника с рождения ден на бебо. Друг вариант е да съчетаете събитието с голям църковен празник като Богородица, Гергьовден, Ивановден или ден на светия, чието име евентуално носи детето.
 
Кръщавката може и да е на по-малка или по-голяма възраст на детето, да изберете важен празник или съкровена дата, която е от голямо значение за вашата фамилия.
 
Единственото, което канонът съветва е да избягвате кръщение по време на пост, на Задушница, както и в дните между Коледа и Йордановден, без обаче да налага това като задължително условие.
 

С какво трябва да се подготвим за кръщенето на детето

Най-важната подготовка след избора на дата е решението на кой близък до сърцето ви човек ще доверите ролята на кръстник/кръстница. Той/тя ще се превърне в духовен родител на вашето детенце, ще го напътства и закриля в живота му със съвети и усилия. Затова обмислете внимателно на кого можете да гласувате това доверие и да се превърне в част от вашето семейство. 
 
След тези важни стъпки е добре да се насочите към избор на място за светото кръщение и отче, което ще извърши ритуала.
 
Помислете за красиви покани и малки подаръчета както за кръстника/кръстницата, така и за хората, които ще ви уважават.
 
Харесайте и ангажирайте фотограф и видеозаснемане, подберете и запазете заведението, в което бихте желали да се случи празненството. Не пропускайте и украсата! Ако желаете и имате достатъчно време – можете да я изработите сами, или пък да се доверите на проверена агенция.
 

Подготовката за самия ритуал включва:

 • Подсигуряване с два комплекта дрехи – едни, с които детето ще влезе в храма, и други, които ще облече, след като е покръстено. Обикновено те се купуват за мъничето от кръстника/кръстницата. С тях е пожелателно да му вземе и кръстче от благороден метал, което да бъде осветено по време на ритуала;
 • Голяма кърпа и сапун със символичен характер;
 • Красива свещ или няколко за самата църковна церемония;
 • Питка, мед, зехтин, бутилка червено вино;
 • Букетче здравец, завързано с червена панделка или конец.
Разбира се, всичко това е добре да бъде уточнено в храма, в който ще бъде самото кръщене, тъй като всяко епархия има своите особености и изисквания.
 

4+ съвета как да се облечем за празника

Кръщенето е вълнуващ ден, изпълнен с много емоции и празнично настроение. Какво облекло би било най-подходящо, ще ви споделим със следващите практични и проверени съвети.
 • Помислете за дрескод, който можете да обвържете със сезонните цветове, мястото, на което ще празнувате или просто с любима за семейството ви гама. Можете да го впишете в поканите, или просто да го следвате като избор за вас самите, детето и вашата половинка.
 • Светлият празник препоръчва и светли тонове в облеклото. Бяла, екрю, светлосиня или розова гама са едни от най-предпочитаните нюанси, които могат да преобладават или да бъдат акцент.
 • Помислете за продължителността на повода, който предстои. Съобразете това с тоалетите, които ще приготвите и обувките, които ще изберете. Те трябва да са не само красиви, но и достатъчно практични за преживяванията през деня.
 • Вземете под внимание сезона. Ако е преходен – имайте готовност с подходящи връхни дрехи, които евентуално ще ви потрябват. Между другото, в някои от храмовете има препоръка раменете и главите на дамите да бъде покрити, затова – попитайте за тази подробност предварително, за да избегнете излишно напрежение в точния ден на събитието.

10 най-често задавани въпроси, свързани с кръщенето на детето

Опитахме се да подберем едни от най-често задаваните въпроси, свързани с кръщаването на детето и се надяваме техните отговори да са ви полезни.
 
Кой не може да е кръстник/кръстница на детето?
Кръстник/кръстница не може да бъде човек, който не е приел християнската вяра, близък кръвен роднина е на детето и/или е под 14-годишна възраст.
 
Колко пъти човек може да е кръстник?
Църквата няма конкретно посочен брой кръщелници, които може да има човек. Но предвид важната роля, която поема кръстникът/кръстницата в живота на детето, е добре да се прецени важността на ангажимента и до колко той може да бъде пълноценно изпълнен.
 
Какво означа думата „кръстник”?
Коренът на думата донякъде сама подсказва нейното значение. За всички християни, кръстът е символ на вярата в Бог и висшата силата, която ни води. Кръстник е онзи човек, който поема тази божествена отговорност да представлява духовната сила и напътства повереното му дете.
 
Как се нарича човекът, който не е кръстен?
В различните части на страната ни, можете да чуете разнородни термини: атеист, еретик, дори неофит. Интересен факт е, че в далечното минало, некръстените са споменавани в разговор като „светски хора”.
 
Подарява ли се нещо на кръстника/кръстницата на детето?
В някои райони на България има такава установена традиция, а в други – не. Със сигурност, обаче, бихте зарадвали кръстника/кръстницата на детето си, ако предвидите личен жест на внимание и благодарност за оказаната чест.
 
Колко време отнема организацията на кръщенето на детето?
В зависимост от датата, която сте избрали, храмът и броят гости, кръщене може да се организира от само за няколко дни до година време целенасочена подготовка.
 
Колко продължава самият ритуал?
Същинският църковен ритуал по светото кръщение продължава не повече от 30-40 минути.
 
Как да подготвим детето да не плаче по време на кръщенето?
Тук няма универсална формула, но е добре мъничето предварително да се е наспало, за да бъде в добро настроение. Ако имате възможност, отидете заедно с него няколко дни по-рано до храма, за да усети и огледа обстановката. В самия ден, отново си предвидете около 30 минути по-ранно пристигане, за да има възможност детето да се адаптира към по-приповдигнатата и тържествена емоция, която му предстои.
 
Подарява ли се нещо на гостите на кръщенето?
Това е по ваша лична преценка. Можете да заложите на дребни, символични подаръчета като магнитче, мини бурканче с мед, фигурка на ангелче или индивидуални бисквитки с тематична украса.
 
В коя част на деня е най-добре да се направи кръщене?
Това зависи от възможностите за ритуал в храма и вашите предпочитания. Едни от най-честите избори е този празник да се случва в по-следобедните часове, в които детенцето се е наспало добре.
 
Кръщението в христовата вяра е свят и важен момент. Съветваме ви да си предвидите няколко месеца за неговата спокойна подготовка, както и списък с въпросите и задачите, които да си изясните. По този начин максимално ще улесните организацията на празника, а на самия ден ще имате възможност пълноценно да се насладите на емоцията.
 
 • Борика
 • Visa
 • MasterCard
 • Maestro
 • ePay.bg
 • PaySera
 • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top