0894 469 227
Вашата количка е празна !

15 идеи за летни игри на открито (семейни, отборни, с деца, за ученици)

15 идеи за летни игри на открито (семейни, отборни, с деца, за ученици)

Лятото е за да сме навън. Лятото е за да се забавляваме. С любимите ни хора. Със семейството, с децата, с приятелите ни, с хора, с които цяла година не можахме да се видим по полянки, планини и плажове, затворени у дома. И за да направим всички тези емоции по-страхотни и запомнящи се, чудесна идея е да включим и елемента на игра в тях. Защото често не само децата, но и ние, възрастните имаме нужда от малко игра, нали?

Семейни игри с деца на открито

Ако имате двор или сте на почивка на място с такъв, семейните игри с децата ще направят ваканцията в пъти по-приятна и страхотна. И то не само за вашите дъщери и синове, но и за вас самите. Защото няма по-хубаво време от това, прекарано с децата. Ето ви три идеи за семейни игри с деца на открито:

 • Сляпа баба. Обзалагаме се, че децата ви не знаят тази игра, но вие със сигурност – да! Поемете инициативата и им я покажете. Така ще събудите любопитството им. Те ще разберат, че макар и без компютри, като малки, вие доста сте се забавлявали. Правилата са ясни: единият от участниците е с вързани очи, например с шал, и целта му е да успее да хване някой от останалите и да го задържи за определено време, за да си сменят ролите.
 • Народна топка… ама с балон! И то пълен с вода. Народната топка децата ви я знаят добре (слава Богу!), но пък си нямат идея колко по-забавно ще е да се изиграе с пълен с вода балон. Забавлението се покачва на макс именно когато балонът се спука. Само ни посочете дете, което не обича водата и да се пръска с нея през лятото! Няма такова. Затова и тази трансформация на народната топка ще обере всички точки.
 • Игри с мишени. Тук имате пълна свобода на избор. Можете да си спестите време и усилие, като си купите дартс. Но пък може и да наредите мишените на стара стълба на село, както и просто да завържете една плюшена играчка и да я „отстрелвате“ с воден пистолет, докато не излъчите победител. Е, той ще получи честта да избере сладоледа в парка на следващата разходка!

Игри за малки деца

Ако игрите по-горе ви се струват не толкова подходящи за възрастта на децата ви и имате нужда от идеи за по-малките, имаме и такива предложения. Ето няколко варианта за игри за малки деца – безопасни, но все пак на открито, а защо не и с вашето участие?

 • Криеница. Това е страхотна игра за двора на вилата или всяко открито пространство. Криеницата не е само забавна игра за най-малките, но и е доказана като една от най-силно развиващата сетивата, интелектуалното развитие и находчивостта игра. Включете съседските деца, защото както е казал Мечо Пух, колкото повече, толкова повече.
 • Да построим гигантска кула. Материалите за нея може да са всякакви – от клонки и съчки до камъчета, битови предмети от селската къща и дворното пространството в почивната ви лятна вила. Играта ще забавлява дълго време децата, а ако имате късмет, вие можете да си починете, като се включите в нея само със съвети отстрани, под дебелата сянка на ореховото дърво до вас.
 • Замръзни! Тази игра е лесна и забавна. Всяко дете може да се включи в нея, но няма гаранция, дали по некое време ще успеете да го убедите, че е време за обяд и да приключва със забавленията. Ето как да играете: избирате един леден човек, който брои до десет и след като извика „Замръзни!“, всички, освен него, застават в поза, без да мърдат. Леденият човек има право да ги разсмива, но не и да ги докосва. В крайна сметка, победител е този, който е останал замръзнал последен.

Игри за ученици и тийнейджъри на открито

Категорично това са децата, които най-трудно ще отлепите от екраните. Затова и трябва да се постараете подобаващо. Но ние пък имаме няколко свежи идеи, които биха могли да ви свършат отлична работа. Ето нашите предложения за игри за ученици и тийнейджъри на открито:

 • Отгатни или направи. Избирате си предмет, който е наоколо в двора. Участникът, чийто ред е следващият има право или да приеме вашето предизвикателство с измисления от вас предмет (не го казвате предварително), или да го познае, като ви задава въпроси с „Да“ и „Не“. Победителят е този с най-много точки, като за отгатни се дават 3 точки, а за направи – 2.
 • Спорт в двора. Да се надяваме, че за много подрастващи днес спортът не се изразява само във време за прекарване пред телевизора, но и начин за забавление, за игра. Можете да практикувате заедно семеен футбол, федербал, тичане с препятствия, а дори и дълъг скок. За да внесете доза игрови елемент, задължително измислете подобаващи награди за победителите.
 • Довърши думата. Подреждате се в кръг, а един от участниците е с топка. Той има за цел да я хвърли на съседа си и да произнесе първата сричка от измислена от него дума. Следващият хваща топката и завършва думата, като веднага след това подава на другия си съсед с нова сричка.

Забавни игри на открито

Следващите три игри са отличен вариант за забавление навън – без значение от възрастта и настроението на децата ви. Всички тези предложения можете да пробвате както през лятото, така и през ранна есен, а и по време на първите пролетни лъчи. Ето още няколко варианта, сред които да изберете:

 • Картоф – позабравената игра на топка. Нареждате се в кръг и започвате да си подавате топката с избрано от вас темпо. Който изпусне топката, застава в центъра и при следващото хвърляне от играч, той може да избере или да подаде на съседа, или да улучи застаналия участник в центъра. Ако застаналият в центъра играч хване топката, се разменя с играча, който му я е хвърлил.
 • Голямата въжена битка. Поставете две касетки или други предмети, които биха издържали всеки участник, ако се качи на тях. Намерете здраво въже, чиито краища се хващат от участниците, застанали на предметите. При старт, те започват да дърпат въжето към своята страна. Губещ е този, който падне пръв или изпусне въжето.
 • Война за щипки. Всеки участник получава по няколко на брой щипки на гърба си. Целта на играчите е да съберат, колкото се може щипки от останалите, но без да изгубят своите. При изгубени всички щипки, играчът напуска играта, докато не остане един – с всички щипки, участвали в надпреварата.

Отборни и състезателни игри на открито

Завършваме с още няколко отборни и състезателни игри на открито:

 • Състезание с чували. Всеки участник получава един чувал, в който влиза и започва да се придвижва напред, подскачайки. Целта, разбира се, да се достигне възможно най-бързо до предварително определения финал.
 • Нещотърсачи. Разделете се на няколко отбора от по двама души във всеки. Всеки отбор има по 4 предмета. Единият от отбора ги скрива, а другият ги търси с класически подсказки „топло и студено“. Победителят е отборът, открил пръв и четирите предмета.
 • Спокойно можете да играете и на семейни войни. Кой ще се справи по-бързо – майката и дъщерята с обяда на открито или таткото и синът с някоя дребна ремонтна работа по къщата?

Весело и щастливо лято! И не забравяйте – каквато и игра да изберете, важното е да прекарвате времето заедно и на открито!

 

 

Пазарувай топ детски премиум марки

 

 • Борика
 • Visa
 • MasterCard
 • Maestro
 • ePay.bg
 • PaySera
 • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top