0894 469 227
Вашата количка е празна !

15 любими книги на децата

15 любими книги на децата

Алберт Анщайн е казал, че: ” Ако искате да имате интелигентни деца – четете им приказки. Ако искате да са още по-интелигентни – четете им още повече приказки.” Напълно съгласни с неговото твърдение, ще ви споделим защо четенето е важно и кои са най-любимите неподвластни на времето детски книги.

Денят на книгата

С наближаването на Деня на книгата темата за любовта към четенето е повече от актуална. Международният ден на книгата и авторското право се отбелязва в цял свят от различни културни институции и организации, свързани с литературата. Празник, посветен на всички, които обичат това занимание, той е предшестван от редица инциативи, които целят привличането и насърчаването, на колкото е възможно повече млади хора. Не на последно място, Денят на книгата е специален повод да покажем уважение към всички онези автори, издатели и преводачи, правещи възможни срещите ни с незабравими литературни герои и сюжети.

Как четенето на книги развива децата

Множество специалисти по детско развитие съветват четенето на детето да започне още в неговия пренателен период. Гласът на родителя действа успокояващо и дава сигурност. Така, обичта към книгите може да се възпита още от най-ранна възраст.

Ползите от четенето за успешно развитие са много. Ние ще ви споделим някои от тях.

Подобряват се езиковите умения – слушайки разкази и приказки, детето чува думи и фрази, които рядко би срещнало в ежедневната комуникация.

Развива се мозъчната дейност и се повишава концентрацията –  учени посочват редица доказателства, които подкрепят факта, че при четене се стимулират специфични мозъчни центрове, подпомагащи ранното проговаряне и развитие на речта. От друга страна – четенето възпитава търпение и концентрация в детето върху интересните истории, които му се разказват.

Децата стават успешни възрастни – четенето е процес, с който подрастващите формират нови познания и разбирания за света, който ги заобикаля.

Придобиват се житейски знания и умения, развива се емпатия – запознаването с литература като енциклопедии и образователни книги посява в децата редица знания, помага им да разграничават различни чувства и усещания. 

Разгръща се въображението  – детската фантазия е необятна, а четенето я разгръща още повече.

Четенето е форма на игра и забавление – много са книгите, които чрез забавни игри и задачи развиват уменията и мисленето на децата.

Подхранват още по-силна връзка – когато четенето е превърнато в ежедневен ритуал, връзката четящ – слушащ става все по-специална.
Детските произведения, издържали проверката на времето и различните поколения са многобройни. Ние селектирахме някои от най-любимите на децата, като ги разделихме в категории за любими български и чужди автори.

8 любими за децата български книги 

 • „Разходка в гората” е събрала най-популярните детски стихчета на Леда Милева, превърнали се във вечна класика. „Зайченцето бяло”, „Работната Мецана”, „Влак – юнак” са само част от любимите заглавия на много деца в невръстна възраст.
 • „Патиланско царство” на Ран Босилек е творение в римувана проза, увлекателни сюжети и весели илюстрации, които радват искрено, както децата, така и много възрастни.
 • „Ян Бибиян” на Елин Пелин е първия детски фантастичен роман, който ще развие въображението на вашето дете, разказвайки му за доброто и лошото като понятия, а същевременно – ще вдъхнови с безброй идеи за игри.
 • Приказките на Ангел Каралийчев „Житената питка” и  „Златното момиче” са частица от богатото творчество на автора, написал едни от най-ценните детски произведения.
 • „Пет приказки” на Валери Петров е класиката, която чрез чудни приключения на своите герои ще научи най-малките колко са важни приятелството, добротата и честността.
 • „Приключенията на мотовете” на Радостина Николова е поредица, говореща с децата на достъпен език, увличайки ги в интересна история за дребните причудливи същества – мотовете. Интригуващи случки, усмихващи и малки, и големи.
 • „Мина, магиите и бялата стъкленица” на Весела Фламбуари е любимо митологично приключение за пораснали деца. Вплитайки истории от миналото в съвременно фентъзи, авторката успява да увлече стотици малчугани, превръщайки ги в заклети фенове на сюжета.
 • „Тина и половина” на Юлия Спиридонова е една от всички книги, написани от авторката. Но този тинейджърски роман е безспорен фаворит за подрастващите, които навлизат в нелеките дебри на пубертета.


7 любими за децата книги от чужди автори

 • “Малкият принц“ на Антоан дьо Сент-Екзюпери е без аналог в световната литература. Едновременно поетична и философска, историята, разказана като детска приказка заема ценно място в сърцето на всеки свой читател.
 • “Пипи Дългото чорапче“ на Астрид Линдгрен е книга, също непреходна в годините. Пипи ни учи какво е приятелство, доброта и чест, за които е разказано толкова увлекателно, че превръщат произведението в творба, която се чете поне няколко пъти в живота.
 • “Мечо Пух“ на А. А. Милн е чудна история за любимите играчки на Кристофър Робин, които оживяват, за да ни разкажат весели и поучителни истории, които няма как да бъдат забравени.
 • „Карлсон, който живее на покрива” на Астрид Лингрен е ценен шедьовър за много деца. Дребосъчето, имащо късмета да има за приятел Карлсон, който живее в къщичка на покрива е история, караща всяко дете да мечтае.
 • “Хари Потър“ на Дж. К. Роулинг е фентъзи поредица спечелила милиарди фенове. Класика, която е част от редица библиотеки на малки, и на пораснали деца.
 • „Алиса в страната на чудесата” на Луис Карол е отново една от най-любимите истории, която трябва да бъде прочетена поне два пъти – веднъж в детска възраст и веднъж, когато сме вече възрастни.
 • „Приключенията на Том Сойер” от Марк Твен  е роман, който е неостаряваща класика за момчешки пакости, които макар и погледнати от съвремието, в което живеем, продължават да изглеждат забавни и поучителни.

Четенето е ценен и важен процес, както за малките, така и за големите. Книгите са съкровище, което помага на хората да откриват нови хоризонти и развива тяхното въображение. Денят на книгата е само повод да си напомним, че можем да го празнуваме всекидневно, четейки.

 

 

 

 

 

 • Борика
 • Visa
 • MasterCard
 • Maestro
 • ePay.bg
 • PaySera
 • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top