0894 469 227
Вашата количка е празна !

На море с деца в Гърция (документи, пътуване и курорти)

На море с деца в Гърция (документи, пътуване и курорти)

Лятото е тук и децата нямат търпение да отидат на море, ако все още не са. И ако за тях мястото и организацията съвсем не е от значение, за вас като родители ви остава нелеката задача на първо място, да се изправите срещу дилемата българското Черноморие срещу Гърция, а после да отделите не малко време за планиране, подреждане, събиране на багаж и така нататък.

В случай че тази година изберете Гърция, добре е да сте подготвени предварително с информация. Особено ако това ще бъде първото ви гръцко лято! Макар че някои гръцки плажове са само на 3-4 часа път от България, да не забравяме, че все пак говорим за чужбина, излизане от границите на държавата. И тъй като пътувате с децата, повече от важно е да сте наясно с местната гръцка ваканционна обстановка.

В този материал ще ви дадем няколко насоки и съвети за предстоящата ви почивка на море с деца в Гърция. Разбира се, по-голяма част от информацията е обобщена и комплектувана на база опита на често почиващите българи в слънчевата ни съседка. Ще се постараем да бъдем максимално обективни, но най-вече полезни. И така…Да започваме!

Какви са цените спрямо българското Черноморие?

Безспорно, това е един от топ въпросите, които биха ви мъчили, ако пътувате за първи път до Гърция. Освен багаж, за родителите е важно да планират и някакъв бюджет, в рамките на който ще могат да се вместят за своята лятна почивка с децата. В медиите върлуват две противоположни мнения и „дебютантите“ в морската ваканция в Гърция вероятно са объркани, чудейки се в крайна сметка къде е по-евтино. Истината, според нас обаче, е някъде по средата. Някои неща в Гърция са по-евтини (особено ако сравним и качеството на въпросните услуги и продукти), други – по-скъпи – но има и  съвсем близки цени с тези у нас. Така например, в повечето случаи лекарствените продукти са на същата или по-ниска цена. Медикаментите за деца са еднотипни с тези, които използваме у нас, но има и разлики. В Гърция, например, родителите рядко дават обичания у нас Витамин С на ампула. Гръцките родители предпочитат естествените източници на витамини, пред хранителните добавки. Подобни са настроенията им за бебешкото хранене. Много рядко ще видите гърци, които залагат на готови пюрета, поради което и в търговската мрежа няма да намерите кой знае колко богат избор. Обикновено в големите супермаркети има малки щандове с пюрета на Нестле и те са по-скъпи, тъй като търсенето не е голямо и е най-вече от чужденците. От друга страна, в Гърция са доста популярни бебешките каши. Ще намерите много местни продукти на доста по-ниски цени от нашите. Същото важи и за бебешката козметика, като местните марките са изключително качествени и в повечето случаи био. Храната в Гърция често е по-евтина на местния пазар, но значително по-скъпа в ресторантите. Ако ще хапвате навън, най-бюджетно ще ви излезе да си поръчате местен гръцки дюнер (гирос), който обаче не е най-добрата опция за най-малките. Имайте на предвид, че ако сте с малки деца, храненето навън не е много изгодно и препоръчително. В гръцките ресторанти почти не се сервира готвено, а супи няма изобщо. Вместо това се залага на рибни специалитети и скара.

Подходящи морски курорти за почивка с дете в Гърция

Пътуването с малки деца е истинско приключение. Има деца, които буквално не могат да стоят на едно място повече от час. Други малчугани имат физическата непоносимост към подобни приключения. На техните родители препоръчваме да се заредят с близалки срещу повръщане. По родителските форуми и групи те са доста дискутирани и в 90% от случаите майките са доволни от ефекта им. При всички случаи тази година пътуването до гръцкото море ще става по-бавно поради Ковид-19 проверките и тестванията. Ето защо според нас най-подходящите места за почивка в Гърция са най-близките. В тази връзка родителите обикновено избират района на Северна Гърция. От курортите там силно ви препоръчваме тези в близост до границите Кулата, Илинден, Маказа и Златоград. Между другото, Златоград е един страхотен български град, който можете да посетите и разгледате на връщане, ако ви налегне мъката по свършилата отпуска на прибиране. Ако трябва да говорим с конкретни имена, ще се наемем да изредим най-често избираните гръцки курорти от българските семейства с деца: Пефкари, Макрианос, Керамоти, Тоска, Амолофи, Неа Ираклица, Неа Перамос, Перигиали, Нефрино, Кламица, Авдира, Аспровалта, Платинитис, Уранополи и други.

Необходими документи и съвети при пътуване

След като определите крайната дестинация, започнете и подготовката за самото пътуване. Класическото родителско правило важи и за ваканция на гръцко море, а именно: колкото по-дълъг е пътят, толкова повече забавления трябва да измислите за децата си. Добри опции са приказките, включително и в аудио вариант, задължителни са любимите играчки да бъдат под ръка, за да не изкарвате целия багаж на магистралата в търсене на плюшеното зайче или колата с три гуми, прегръщана от раждането до 5-тия рожден ден на сина ви, оригинална идея е да се сдобиете с карти за игра или с друг тип логически и интересни задачи. За шумните деца обикновено действа положително и увеличена до дупка енергична музика.

Не подценявайте частта с документите. Ако родителите са с различни имена, задължително е да вземете акта за раждане. Ще имате нужда от пълномощно от единия родител, ако той не пътува с вас (например, оставили сте бащите да заведат децата на море, да, дай Боже на всяка майка да се случи!). Преминаването на българската граница – в която и да е посока – изисква детето да има международен паспорт.

И сега няколко предупреждения за самото пътуване и избягване на сериозни глоби. Освен наличието на официалните документи (поради постоянно сменящата се обстановка с Ковид-19 мерките, проверете поне 3 дни предварително какво ще ви свърши работа – PCR тест, документ за наличие на поставена ваксина или прекаран коронавирус), ще трябва да спазвате местните закони за движения по пътищата. В тази връзка, имайте на предвид, че в Гърция са въведени солени глоби, ако детето не пътува в столче, а също така и ако спипат някой родител да пуши в колата, докато има дете в нея.

В кои градове има медицински заведения и болници?

Дано не ви се налага, но с дете все пак всичко е възможно. Ето защо, съветваме ви да не бъдете песимистично настроени, но пък добре подготвени предварително в случай на инцидент или възможност от разболяване. За щастие, в Гърция чревните вируси и бактерии по морето са много по-рядко срещани, отколкото по нашето Черноморие, но болести и здравни проблеми има всякакви. Ако ще почивате на гръцкото море, имайте предвид, че в повечето малки курорти и градове болници няма. В тях обаче са налични медицински центрове. Най-често прегледът при педиатър струва около 40-50 евро. Големи болници и специалисти в Северна Гърция има налични на следните места: СересКсантиКавалаДрамаАлександруполис. Ако имате възможността, не тръгвайте без подходяща сключена здравна застраховка или Европейска здравна карта – поне за децата.

Последно, но не по важност, за всяка почивка с деца, най-важното е да си вземете усмивките и търпението и за нищо на света към багажа си да не слагате каквито и да е очаквания! Просто се насладете на момента!

 

 

Пазарувай топ детски премиум марки

 

  • Борика
  • Visa
  • MasterCard
  • Maestro
  • ePay.bg
  • PaySera
  • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top