Великден, също като Коледа, е празникът събиращ всички от семейството не само около трапезата, но и в нейното приготвяне. И няма как да се отрече, че един от най-хубавите и сплотяващи моменти е боядисването на празничните яйца.
Превърнете го в интересно и вълнуващо занимание и за малките, и за големите у дома с нашите 17+ идеи за боядисване на великденските яйца с лесни и достъпни материали.
Имайте предвид, че за да постигнете силни и наситени цветове има два варианта – да сварите предварително част от материалите или да варите яйцата заедно с тях. И в двата случая използвайте помощта на ябълков оцет (минимум една супена лъжица) и сол (не по-малко от ½ супена лъжица), за да постигнете ярки и наситени цветове без промяна.
Бонус идея: Ако варите първо яйцата и те са с печат или в по-тъмен цвят, можете да ги избелите успешно като във водата добавите ябълков оцет, а след сваряването им ги изтъркате с по-груба гъбичка и малко сода бикарбонат.
Вижте нашите предложения за заместители на синтетичните бои и непременно ги пробвайте! Гарантираме ви, че ще постигнете интересни цветове, а ако включите в заниманието и децата – ще имате забавни и щастливи моменти, в които мъниците ще научат и нови неща.
Хайде, започваме!
Трябва ви средноголяма глава цвекло, ръкавици, ренде и... търпение. Настържете го и решете дали ще сварите яйцата с него, за което ще са ви необходими около 10-ина минути за варене и още толкова, в които после да преседят. Другият вариант е да ги потопите за няколко минути във вече приготвена течност от сварено цвекло.
Можете да използвате както тях, така и шайби нарязан лук. Достатъчно количество са около 2 шепи люспи и една по-голяма глава. Отново, по преценка – сварете с тях или предварително си подгответе оцветената течност, като я прецедите след нейното къкрене на котлона за около 20-ина минути през цедка в подходящ съд.
Ако имате стара копринена вратовръзка или кърпичка с интересен десен, то опитайте и този начин за боядисване на великденските яйца, като имайте предвид, че те трябва да са току-що извадени от горещата вода и плътно завити в текстилната тъкан, за да могат да поемат максимално цветовете и шарките.
Всъщност, с всяко зеленолистно можете да постигнете наситен зелен цвят. Коприва, спанак, магданоз или лапад – те ще накарат великденските яйца да греят в светъл зеленикав нюанс. Можете да сварите яйцата с тях или в течност от тяхното варене, а защо не и да натъркате с помощта на памуче, като предварително сте пасирали зелените листа.
Използвайте утайката от сутрешното си кафе и я преварете. В получената кафеникава течност потопете подготвените яйца и ще получите приятен землист цвят. Колкото по-дълго ги държите в нея, толкова по-наситен ще стане и нюансът.
С около половин литър червено вино можете да направите прекрасни червени яйца, ако не ви се цапа излишно с цвеклото. Тук не варете яйцата с него, за да не се развалят бързо. В малка тенджерка кипнете предварително половинката вино с около 200 мл. вода, след което за кратко време потопете току-що сварените яйца.
Всяка домакиня е запозната с безценните свойства на куркумата и нейните...оцветяващи всичко способности. Тук дори не ви е необходима предварителна подготовка. Просто добавете 1-2 ч.л. куркума към съд с гореща вода и потопете за няколко минути сварените яйца. Ако се стремите към по-наситен цвят – добавете още малко количество от подправката.
Бонус идея: Ако смесите равни пропорции куркума и червен пипер ще получите прекрасен оранжев цвят.
Освен, че е полезен и е силен антиоксидант, той има и други изразени свойства – да оцветява в бледи зеленикави цветове. Тук отново не препоръчваме варене на яйцата с пакетчета или с листа от чая, но потапянето им в предварително приготвена отвара ще ви зарадва с нежни зелени шарки.
Боровинките и сокът им са също добре известни със своите полезности. А ако ги включите в подготовката на празничните яйца, ви обещаваме приятна изненада от лилавия цвят, който ще постигнете с тях.
Бонус идея: Лилаво можете да постигнете и с плодове от черница. Трябва ви само шепа узрели плодчета, които да пасирате предварително, а после с тампонче да нанесете цвета.
И още идеи
Освен красиви цветове можете да създадете и доста интересни декорации с някои достъпни и бюджетни решения.
С канап или конец: Увиването на яйцето с някое от тях ще ви гарантира симетрични черти, които трудно могат да бъдат създадени „на ръка”.
С ядлив брокат: През последните години той става все по-популярен в кулинарната индустрия, като най-лесно може да бъде открит в магазини и сайтове за сладкарски продукти.
Рисуване с маркер: На пазара има такива, които са за яйца и варианти, които са още по-достъпни и се използват за рисуване по кожата.
Декупаж: Подсилете цветовете на боядисаните яйца с шарена салфетка и леко разбит белтък. Изрежете и сложете или загънете горещото яйце към по-светлата част на салфетката и минете с четка, напоена с белтъчната смес. След изсъхване леко и внимателно полирайте с по-груба четка или гъба, за да загладите евентуално получилите се ръбчета.
Като финал искаме да ви пожелаем щастливи и сплотени моменти в подготовката на празника. И не забравяйте непосредствено преди сервиране на яйцата – да ги обтриете внимателно с малко олио за допълнителен блясък.