0894 469 227
Вашата количка е празна !

20 оригинални късмета за новогодишната баницa

20 оригинални късмета за новогодишната баницa
Една от най-популярните и значими традиции, свързани с посрещането на Нова година у нас е новогодишната баница с късмети. Открай време тя присъства на трапезата. Повече от любопитен, но и положителен е фактът, че наред с „изчезването“ на толкова много стари обичаи у нас, заменяни с модерен начин за празнуване, новогодишните късмет така да се каже оцеляват и до днешен. И как няма – те са една от най-забавните части в новогодишната нощ! Макар и да не си признава, почти всеки чака с трепет отчупването на баницата след полунощ, за да погледне напред в бъдещите 12 месеца и да разбере какво го очаква през новата година. 

Баницата – нещо повече от ястие с късмети 

Запитвали ли сте се защо именно в баница, а не в друго ястие, се слагат късметите за Нова Година? Отговорът, всъщност, е много простичък. Баницата е едно от най-традиционните ястия у нас. В българските обичаи тя е свято ястие. Още от далечни древни времена баницата задължително е присъствала на трапезата на всеки празник у нас. Съвсем логично е обичаят да повелява именно в нея да се скрити новогодишните късмети. Не забравяйте, че баница има и на Коледа и дори на Бъдни вечер. Да, баницата на Бъдни Вечер, наистина е малко по-особена – приготвена с тиква и без млечни продукти с идеята да се спази последният ден на коледните пости. И все пак, баницата е част от нечетния брой ястия и на трапезата на 24 Декември. 

История на обичая баница с новогодишни късмети 

Все пак, откъде точно е тръгнал конкретно обичаят с баницата и новогодишните късмети? Съществуват две основни теории, които битуват у нас. 
Според първата, баницата с късмети всъщност е не толкова новогодишна традиция, колкото обичай, свързан с празника на първия ден от годината - Васильовден. Тъй като той започва още с късните часове на празненството по повод настъпването на Новата година обаче, с времето баницата с късмети започва да се нарича не Васильова баница, а новогодишна. Според тази теория, за Васильовден се е правила баница в често на Свети Василий. У нас той се представя за покровител на семейното огнище, затова и късмети задължително е трябвало да има за всеки член от семейството. Според този обичай късметите не толкова са се писали, колкото са се наричали от стопанката на къщата. Именно нейна е била задачата да приготви баницата и да увие късметите около дрянови клонки. Важно е било баницата да е богата на плънка и масло в корите, за да бъде богата и щедра новата година. 
Според втората, по-известната теория за баницата с късмети си е изцяло новогодишна баница и тя е символ на преминаване от старата към новата година. Традицията повелява баницата да е от толкова парчета (и с толкова късмети), колкото са и домашните вкъщи, като винаги се е правило и едно допълнително парче с късмет, което било за Света Богородица, за да закриля дома. В миналото баницата се е чупела не късно през нощта след настъпване на новата година, а на сутринта, защото се е смятало, че първият ден от годината е най-подходящ за гадаене и врачуване. Интересен е фактът, че новогодишната баница с късмети не навсякъде е била една и съща, тоест традиционната с плънка от сирене, яйце и масло. В някои краища на България новогодишните късмети се слагали в баница с праз или кисело зеле, в други – с тиква – а в определени региони дори с картофи и/или кайма. 

10 Новогодишни късмети за успех

След като вече се запознахте с традициите, историята и обичаите около новогодишната баница, да поговорим и за най-атрактивната част в нея, късметите. С удоволствие и специално за вас събрахме най-страхотните десет новогодишни късмета за успех, които да сложите и във вашата баница. 
Пада ти се днес парата – 
няма вече до заплата 
да се чудиш и се маеш 
как да свържеш двата края...
Шефа много, много те цени и повишение ще ти осигури.
Ще си здрав, ще си богат, и безкрайна благодат, и екскурзия в чужбина те очаква в таз година!
Пари, богатства, изобилие те чакат в Новата година ала с тях човек щастлив ли е ще ни разкажеш догодина.
Като истинска Венера ще пожънеш успехи в бляскава любовна афера.
Падат ти се върхови отскоци - в нов ритъм успехът ще те носи.
Пада ти се цял чувал с късмет, за успехи безчет!
Успехът е твой, само се довери на сърцето си.
В касичката от зори ще падат множество пари.
Новата година за теб ще бъде пълна с изненади, 
чакат те безброй призове и награди!
 

10 Забавни новогодишни късмети

Ако пък търсите по-свежарски и интересни новогодишни късмети, разполагаме и с цял куп такива предложения. Вижте нашия специален пакет с десетте най-забавни новогодишни късмети за баницата:
Лошо гледа твойта тъща, май те чака нова къща!
На вратата нещо чака
Не е сметка за водата, 
А е топка пелени – 
Бебенце ще чакаш ти!
Свекърва ти да мълчи, мъжът ти да носи много пари и да не пита къде ги харчиш ти!
Ще срещнеш някого в метрото, обаче си пусни и тото.
Плюй си на петите и далече беж, че очаква те годеж.
На теб Учение се пада, 
май това ти най-приляга. 
Не измисляй как да кръшкаш, 
имаш още изпити да тръшкаш!
От сега започвай да спестяваш пари – през новата година семейството ще се увеличи!
На теб Късмета се пада! От сладката новогодишна баница Второ парче ти ще получиш!
Падна ти се облекчение – данъчно намаление!
Перчема заглади – ще те дават във вечерните новини!
Весело посрещане на Новата 2021 Година! И нека бъде по-спокойна, силна и сигурна за всички нас!

Пазарувай топ детски премиум марки

 

  • Борика
  • Visa
  • MasterCard
  • Maestro
  • ePay.bg
  • PaySera
  • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top