0894 469 227
Вашата количка е празна !

Пъпчето на новородено бебе – къпане, грижи и евентуални усложнения

Пъпчето на новородено бебе – къпане, грижи и евентуални усложнения

Ако има един физически белег, който е характерен за всички, то това е този от пъпната връв, която ни е свързвала с майчината утроба. Прекъсната физически с нашето раждане, но вечна от емоционална гледна точка.

Какво представлява пъпната връв

Забременяването на една жена е процес на бурно делене на клетки и формиране на нови тъкани, които да подпомогнат износването и раждането на бебето. Оформяща се в края на първия триместър от бременността, пъпната връв свързва майката и ембриона с плацентата, осигуряваща жизненоважни  елементи за развитието на плода. Приличаща на гъст гел, през нея преминават две артерии и една вена. Те осигуряват кислород и хранителни вeщества към детето, а в обратна посока отделят ненужните продукти от обмена. Обикновено, пъпната връв е с дебелина около сантиметър, сантиметър и половина и дължина около 50 см.

Грижи за пъпчето при новородено

При раждането, връзката майка – дете се прекъсва физически като се отрязва пъпната връв. От нея остава малка част, която след няколко дни изсъхва и пада. Обикновено това се случва докато сте още в болницата, но понякога може да мине и малко повече време. Зоната, в която е пъпчето не се нуждае от специални грижи, важно е само да поддържате мястото чисто и сухо. Избягвайте няколко дни да мокрите, а памперса нека не покрива пъпчето, за да не се спарва и дразни. При всяка смяна на пелената, може да използвате препоръчан от специалист спирт, който да накапвате, за да може пъпният израстък да падне по-бързо. Ако все пак забележите нещо, което ви притеснява като зачервяване, размекване или секретиране - потърсете вашият педиатър или лекар, на когото имате доверие.

Къпане на бебето преди да падне пъпчето

Къпането на новороденото притеснява неговите родители в началото, особено ако пъпчето все още не е паднало. То пада между 7 и 9-тият ден след раждането на мъничето, а единственото, което се изисква е малко повече пазене и внимание. Някои педиатри препоръчват да не се къпе бебето през този период, а да се обтрива регулярно телцето му с влажна памучна кърпа или мека гъба. Други съветват да се избягва бебешката вана, докато мястото около пъпа не заздравее напълно и напътстват къпането на бебето да става под струя течаща вода. Това може да направите като положите бебето на своята длан, сложена откъм гърдите и коремчето му, за да може плътно да покриете с ръката си пъпчето. Измийте нежно главичката, гръбчето и дупето, като внимавате да не влезе вода в ушите и очите на мъничето. За допълнителна сигурност, може да използвате специални медицински лепенки, които се продават във всяка аптека. Ако все пак има нещо, което ви притеснява, винаги може да се доверите на медицинско лице, което да ви помогне със съвет.

Къпане на бебето, след като падне пъпчето

След падане на пъпчето, мястото, където е било ще бъде чувствително още някоко дни. Целият период по зарастване продължава не повече от 20 дни. Препоръчва се къпането на бебето след падането на парченцето пъпна връв да продължавате да извършвате внимателно като избягвате чувствителната зона. Може да използвате специални лепенки, които да покриват мястото и да ползвате бебешката вана, или да продължите да къпете мъничето под струя вода, държейки го за коремчето, за да предпазите от намокряне. След всяка баня, подсушавайте внимателно раничката, тъй като това е едно от успешните условия тя заздравее бързо.

Как да почистваме пъпчето на новородено

Един от най-честото задаваните въпроси е: ”Кога пада пъпчето?”. Както споменахме, пъпчето на новороденото може да падне още в родилния дом, но често това се случва, когато вече сте вкъщи. Пълното зарастване на мястото, където е било е около 2-3 седмици. Ако не се наблюдават зачервяване или изтичане на секрет, зоната не изисква специални грижи. Единствено се съблюдава памперсът при смяна да е под нея, за да не се спарва, а раничката (ако има такава) да е суха и спокойна. Не се препоръчва ползването на заздравителни пудри (освен, ако те не са изрично предписани от медицинско лице), тъй като могат да образуват коричка под която да се развие нежелана инфекция. Има средства, които ще ви помогнат да поддържате зоната и това ще ви бъде препоръчано от лекаря, който подпомага отглеждането на вашето дете (като спирт или сребърен нитрат, например). Желателно е почистването на мястото да се прави няколко пъти на ден – след всяка смяна на памперс или след къпане. Важно е също, да се спазват правила за чистота и стерилност, тъй като мястото е деликатно и податливо на нежелани кожни реакции и инфекции. При всяко съмнение за проблем е препоръчително да се свързвате с вашия педиатър за съвет или преглед.

Възможни усложнения

  • Възпаление  – т. нар. неонатален омфалит е рядко наблюдаван. Неговата евентуална проява настъпва около 3-4 дни след раждането и може да се изрази със зачервяване и/или отток около пъпчето на новороденото. Също така може да се наблюдава изтичане на течност с неприятна миризма. Това са неминуемо признаци, при които следва  да потърсите незабавна консултация с медицинско лице.
  • Кървене  –  нормална находка е ако се наблюдава кръв в минимални количества, засъхнала по кожата около пъпчето или по пелената. Но ако забелязвате по-интензивно кръвотечение, секретиране или миризма, се свържете с вашия педиатър или доверен лекар.

​В първите седмици след раждането на бебето е важно да следите състоянието на пъпчето. То трябва да е спокойно, без подуване, драстична промяна на цвета, без изтичане на течност или гной. Водете се също по тонуса на бебето – ако то е активно, без повишена температура и коремчето му е меко и спокойно – всичко е наред и няма място за излишни притеснения. Но при всяко съмнение, не се тревожете да потърсите медицинска консултация от компетентно лице.

Зарастването на пъпчето, коликите, безсънните нощи са мигове, които в началото натоварват семейството на всяко мъниче. Но те отминават изключително бързо, оставяйки само спомен за появата и първите дни на слънцето влязло в дома – новороденото детенце.

 

 

 

Пазарувай топ детски премиум марки

 

 

  • Борика
  • Visa
  • MasterCard
  • Maestro
  • ePay.bg
  • PaySera
  • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top