0894 469 227
Вашата количка е празна !

Плуване за бебета – кога да започнете и защо е полезно

Плуване за бебета – кога да започнете и защо е полезно

Всички владеем умението да плуваме и то е закодирано дълбоко в нас, още от преди да се родим. То е като карането на колело – мислим, че сме забравили как става, но ни трябва съвсем малко практика, за да възвърнем способностите си. Това важи и за бебоците. Затова е важно да се срещнат отново с водната среда възможно най-рано след своето раждане. Така плуването за тях ще се превърне в естествен процес и умение, което ще владеят с лекота за цял живот.

Но защо е толкова важно плуването за децата, коя възраст е подходяща за старт и как максимално да улесните процеса, ще ви споделим в следващите си Crazy Kids редове.

Коя е най-подходящата възраст за уроци по плуване

Специалисти в областта твърдят, че най-доброто време за старт е между 3 и 6 месеца след появата на детето на бял свят. Можете да започнете с подготовката му в домашни условия и по-рано.

Използвайте вечерната баня, като нежно обливате телцето и главичката на бебока с топла, но не гореща вода. Поставяйте детето легнало по корем на ръката си и правете леки движения с него по повърхността на водата. Превърнете вечерната баня в ритуал, който е приятен и търсен от мъничето в края на деня.

Защо плуването под и над вода е толкова важно за бебета и по-големите деца

Една от основните причини е полезността, която децата получават от придобиването на това умение. Ето и някои от останалите:

Плуването повишава имунитета

Подобреното кръвообращение, движението и досегът с водата значително подобряват здравето на децата в различни възрасти, като те често намаляват или спират да боледуват.

Подобрява се мускулатурата и координацията

Практикуването на физическа активност оказва благоприятно влияние върху развитието на опорно-двигателния апарат и баланса в движенията на малчуганите.

Развиват се детските когнитивни способности

Плуването има изключително положително влияние върху развитието на мисълта, способността за преценка и по-доброто усещане за пространство и баланс.

Засилва се доверието и самостоятелността

Безценни са миговете на родителско общуване, в които поощрявате мъничето да придобие ново умение. Успоредно с това, радостта от придобитата нова способност развива детското самочувствие. И не само. Поощрява се възможността за изграждане на по-голяма самостоятелност и компетенция за справяне с различни ситуации и вземане на решения.

Плуването влияе позитивно върху съня и апетита

Като физическа дейност, плуването помага за изразходването на енергия. Това неминуемо води до по-добър и качествен сън, както и повишен апетит за хапване и опитване на доскоро нехаресвани, или пък изцяло нови вкусове.

Как да научим бебето да плува под и над вода

Подарете си удоволствието да бъдете част от процеса на научаване на детето. Можете да започнете подготовката в домашни условия, след което да се ориентирате към място и треньор, с който да продължите.

В началото наблегнете на обливането с приятно топла вода, забавните моменти и кратките потапяния. Колкото по-развлекателно е плуването за хлапето, толкова по-лесно и бързо ще се научи да го прави спокойно и с удоволствие.

С времето можете да включите и симпатични съкровища, които детето трябва да извади от дъното на водното пространство, в което се намира. Това ще се превърне в стимул за него да овладее „гмуркането” и да плува както над водата, така и под нея.

Важни моменти при избора на място и треньор

 • Избирайте места с вода, която е с ниска минерализация и не е твърде хлорирана. Тези фактори са важни както за цялостното здраве на детето, така и за предпазване на кожата му от нежелани реакции.
 • Изберете треньор или учител с доказано име в обучението на малки деца. Това ще бъде гаранция, че той владее правилната образователна методология и подход към мъниците.
 • Заложете на кратки, но сравнително чести плувни сесии. Търпението и вниманието на децата се изчерпват бързо, затова по-дълги от 15-20 минутни занимания са предпоставка за загуба на интерес и последващо нежелание за завръщане към тази активност.
 • Проявете търпение и разбиране. Всяко дете има собствен темп на развитие и поглед над нещата. За да станат добри в плуването, мъниците не трябва да бъдат насилвани или да се изискват от тях бързи резултати. Ако срещате честа съпротива, плач и нежелание за влизане във водно пространство, може би е добре временно да прекратите тази активност. Насочете се към нещо друго и опитайте отново след няколко месеца или година.

Плуването има само плюсове за развитието на децата, независимо от пола и възрастта им. Разкрийте им по забавен и интересен начин възможностите от владеенето на това умение и се наслаждавайте на постигнатите резултати. Способността за плуване под и над вода е едно от най-ценните неща за мъниците, което ще им служи и ще бъде в тяхна полза цял живот.

 • Борика
 • Visa
 • MasterCard
 • Maestro
 • ePay.bg
 • PaySera
 • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top