0894 469 227
Вашата количка е празна !

Всичко, което да знаем за подготовката на бъдещия ни първолак в училище

Всичко, което да знаем за подготовката на бъдещия ни първолак в училище

Добрата новина зарадва всички – и учители, и родители, и самите деца! Ще има присъствено обучение. Истинско училище тази година! Или поне така ще започне тя. Но това е повече от изключително важно за децата, които тепърва започват училище. Първолаците! Категорично сме на мнение, че ако те бяха лишени от така вълнуващия и запомнящ се за цял живот първи учебен ден, детството им щеше да се обърне към една особена, не много нормална посока.

Но да оставим за малко мерките, вирусите и здравните власти настрана. Вкъщи си имате първолак! А това е, разбираме, огромно събитие за всички. Убедени сме, че вълнението е огромно, но и сърчицата ви се свиват. И на вас, и на самите деца.

Е, вие все някак ще го преодолеете и превъзмогнете. Това ви е работата. Вие сте родители и вие сте тези, които трябва да дават кураж на тях, децата. Но как да го направим? Кое е същественото в подготовката за бъдещия ни първокласник? Как да направим адаптацията му в училище по-лесна, но и по-приятна. Ето няколко съвета от експерти и от опитни родители.

Добре е подготовката вече да е започнала

С други думи, много по-лесно ще се пригоди към учебния процес дете, което вече има някакъв, макар и минимален, дори под формата игра, опит с ученето. Никой не твърди, че трябва да изпратите своя първолак на училище с усвоен краснопис и таблицата за умножение поне до 7. Тук говорим за навици. Ако досега сте отделяли известно време за занятия – учене на буквички, смятане и броене на числата до 10, 20 или 30, писане и рисуване, а и просто някаква креативна дейност с ръцете, повярвайте ни, детето ви ще се оправи в училище. Да, ще има стрес, защото ще има домашни, но пък то вече знае, че ако не ги напише, няма и да има игра.

Дайте му кураж с личен пример

Сигурно всеки от вас си има поне две интересни истории от училищните години. Намерете онези от тях в съзнанието си, които са достатъчно вдъхновяващи за вашето дете. Можете да му разкажете нещо смешно, а защо не дори и да му признаете как понякога не сте си писали домашните и колко ви се е отразявало всичко това в последствие. Припомнете си за грешките и за хубавите моменти. Предайте ги на детето по максимално жив и увлекателен начин. То със сигурност ще ви гледа с ококорени очички, а тайно в главичката си ще мисли как няма търпение всичко това да му се случи и на него.

Не лъжете и бъдете искрени

Важно е детето да отиде с правилните очаквания на училище. Ако му кажете, че е много забавно и там има само игри точно както е в детската градина, разочарованието рано или късно ще се появи, а ефектът от него ще е ужасен. Детето ви не само че повече няма да ви вярва, но буквално ще намрази училището от самото му начало. Просто защото сте му обещали друго. Просто защото очакванията му не са се сбъднали. Другата страна на монетата също не е много позитивна. Ако подготвите детето за първия учебен ден със закани и в страх, от първия ден то ще се чувства притиснато. Ще изпитва истински ужас да влиза в клас и ще изпусне толкова весели моменти.

Направете първия учебен ден готин и вълнуващ

За целта го превърнете в празник. А за празника подготовката обикновено е не по-малко забавна от самото празнуване. Заведете детето на шопинг. Дайте му за първи път да избере сам подходящи детски дрехи за първия учебен ден. Вашата дъщеря ще бъде в пълен захлас да избира рокли, а момчетата ще се почувстват като големи мъже, защото най-накрая и те ще имат големи раници, в които да пъхат каквото си искат, и да отговарят сами за тях. Разбира се, минете и през магазина за училищни пособия. Сега така или иначе навсякъде има кампании „Back to school“ или “Отново на училище”. Запознайте детето си с шарения свят на училището – покажете му готините тетрадки, комплектите за рисуване, подвързвайте заедно учебниците до късно през нощта, за да му покажете, че е вече голям и може да си ляга малко по-късно от обикновено, когато има подобни задачи. Нека всичко се върши с усмивка и с кураж от ваша страна!

И помнете, скъпи родители – знаем, че и на вас ви е леко притеснено, но вие задължително трябва да запазите самообладание на първия учебен ден. Майките – молим, без сълзи! Татковците – молим, ако имат възможността да придружат детето на първия учебен ден. Това са все признаци на емоционална и психологическа подкрепа. А, то, детето ви няма как да не се оправи! Понякога децата са много по-смели и силни и от нас самите. Само си спомнете за първия ден от детската градина – май вие, скъпи майки плакахте повече от децата си, които с радост влязоха в новия етап от шареното си детство, а?

  • Борика
  • Visa
  • MasterCard
  • Maestro
  • ePay.bg
  • PaySera
  • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top