0894 469 227
Вашата количка е празна !

Как да останем позитивни в условията на COVID19?

Как да останем позитивни в условията на COVID19?
COVID19 се оказа нещо повече от болест, преминаваща леко при едни и тежко – при други. COVID19 все повече възприема ролята на начин на живот. За някои хора, COVID19 е ежедневна рутина – миене на ръце, дезинфекция, преобличане, паникьосване, мерене на температурата при всяко неволно кихване и за съжаление дори риск от невротично поведение. 
 
Мерките за безопасност са категорично нещо, което ние не просто толерираме и одобряваме, но и горещо съветваме всеки един от вас да възприеме за своя лична отговорност. Но в борбата срещу собствения си страх от разболяване, срещу неистовото безпокойство от риска, че можем да заразим свой близък и срещу масовата психоза, съществува известна вероятност просто…да прекалим! 
 
Лично за нас, да запазим спокойствие е една от най-важните мерки в момента. Психиката и емоционалното ни състояние днес са не по-малко важни от физическото ни здраве и от спиране на разпространението на болестта. Болестта на душата понякога се оказва най-тежката болест. А за нея най-доброто лекарство си остава превенцията. 
 
Особено когато става дума за децата ни. Не трябва да забравяме, че те също като нас изпитват страх, тревожност, съмнение, отчаяние и страдание. Това че не го показват, не значи, че тези чувства не могат да се загнездят в чистите им душички. Нека ги запазим такива, доколкото можем – чисти, здрави! 
 
А здравата психика на вашето дете започва от здравата психика на неговите родители, здравата психика на мама и здравата психика на тате. Можем ли обаче да го постигнем? Сред паниката, в която се намираме? Сред ежедневните статистики за заразени и починали? Сред бездната на неизвестното и най-първичния страх за човек, за неговото физическо благосъстояние? 
 
Разбира се, че можем! Трябва да можем! Защото родителите са онези супергерои за децата, за които може да няма комикси, детски филмчета и книжки. Но тяхната суперсила е ежедневна! И движеща света. Със или без пандемия. А за тези, които се чувстват все още несигурни в своята суперсила, ние сме тук с конкретни практически съвети как точно да я проявите, как да останем позитивни в условията на COVID19. 
 1. Правете, каквото е необходимо. Останалото не зависи от вас. Но не забравяйте – в цялото това нещо ние сме едно цяло и действието на един-единствен човек означава много. Затова по никакъв начин не бива да омаловажавате добронамерените си и примерни действия. Спазвайки мерките, всички ние, малко по малко работим за крайната цел – да се справим. Заедно. 
 2. Усмивката и смехът може и да са заразни, но са и едновременно с това най-добрите лекарства срещу тревожност и страх от неизвестното. У дома, останали с децата и половинката, можете спокойно да ги заразявате с тях. Усмивката е най-хубавото нещо, което виждат малчуганите във вас. Смехът им дава кураж, напомня им, че всичко ще бъде наред. 
 3. Не изпадайте в негативни планове за бъдещето от типа на „ами ако“, „какво ще стане, когато“ и т.н. Вместо това се фокусирайте в настоящето. Настоящето не е толкова зле в момента. Никак даже. У дома сте. Заедно сте. Имате покрив над главите. Имате какво да ядете. Имате себе си. Замислете се, има ли по-важно от това? 
 4. Настройвате се положително с внимание към това, което имате вместо към това, което нямате. В момента срещите с приятели, обикалянето по молове в търсене на коледни подаръци, посещението на Дядо Коледа в детската градина и спокойствието, че децата ви учат в училище може и да не са достъпни за вас. Но истинското все още е до вас. Семейството ви е у дома и можете да прекарвате време заедно. Да направите заедно коледна украса, да научите дъщеря си как се правят и пишат коледни картички, да разкажете на сина си легендата за Дядо Коледа, да си сготвите заедно примерно меню за идната Коледа, която всички се надяваме, да бъде светла и щастлива
 5. Много неща няма да са перфектни. Примирете се с това. Оставете плановете за по-нататък. Намалете списъка си със задачи, които да свършите до края на годината. Твърде вероятно е децата да ви се качат на главата, да не се справят с онлайн обучението, да се чудите в един момент какво да ги правите, защото в крайна сметка не сте учителка в детска градина, а и половинката ви рано или късно да започне да ви дразни, седейки нон-стоп заедно. Това са нормални неща.
 6. Нормално е и да си давате повече почивка от домакинските задължения за сметка на приятните мигове и игри с децата. Нормално е и работата от вкъщи да не е вашето и да не успявате навреме да се справите със задачите. Но още по-нормално е и да си кажете: „Правя, каквото мога. Не съм перфектен, но ще се справя!“. 
 7. Пригответе се психически за една по-различна Коледа. Но никой не твърди, че тя трябва да е неприятна и лишена от вълшебни емоции Коледа. Всъщност, това е Коледата, в която най-накрая ще оставим суетата на заден план. Ще се фокусираме върху важните неща в живота – здравето, семейството, децата и любовта. Може би, тази Коледа ще е различна най-вече защото ще ни отвори очите, ще ни даде възможност да се смирим, да бъдем истински, да повярваме, че с позитивна нагласа всичко се преодолява по-лесно!
Паниката все още не е помогнала на никого да се справи адекватно с проблем или риск от такъв. Спокойствието и позитивната нагласа обаче са фактори, които могат да ни дадат сила и вяра. Уповавайте се на положителното, не на негативното. Само така ще пребъдем! 
 • Борика
 • Visa
 • MasterCard
 • Maestro
 • ePay.bg
 • PaySera
 • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top