0894 469 227
Вашата количка е празна !

Как и защо да изберете слънчеви очила за бебето си?

Как и защо да изберете слънчеви очила за бебето си?

Измислени през далечния XVII-ти век, а навлезли масово през XIX-ти век, слънчевите очила не са просто готин детайл, който финализира перфектната визия. Тяхната цел, освен модна, е да защитават очите ни не само от силната слънчева светлина и отблясъци, но и да предпазват зрението от вредните UV лъчения. И ако се чудите дали слънчевите очила са подходящ аксесоар и за мъниците ни, то категорично можем да кажем – ДА. А защо и как да направите най-добрият избор на този важен аксесоар, ще ви споделим накратко в следващите редове.

Трябва ли децата да носят слънчеви очила?

Всички офталмолози твърдят, че за деца под 10-годишна възраст предпазването на очите е от първостепенно значение. Това важи дори за малките бебета. Обяснява се с факта, че до навършването на десетилетие, окото на детето (и най-вече ретината) не е развито на 100%, като много лесно може да бъде увредено. До около 11-годишна възраст детските очи могат да пропуснат до 75% от UVA лъчите, които се считат и за най-вредни, поради по-голямата дълбочина на проникване, с която се отличават.

Друга важна причина, която налага носенето на слънчеви очила още от най-ранна възраст е все още несъвършения рефлекс за мигане. Ако се вгледате внимателно, ще забележите, че колкото по-малки са децата, толкова по-рядко мигат, в сравнение с възрастен човек. А това отново е предпоставка за по-голяма проникваемост на UV лъчения.

Всичко това не е толкова страшно, колкото изглежда, но все пак е добре детето да бъде приучено още от бебешка възраст да носи правилните слънчеви очила.

Но как се избират правилно детски слънчеви очила?

Сертифициране

На първо място следете етикецията на продукта. Ако тя е с обозначена маркировка CE, бъдете сигурни, че продуктът отговаря на всички норми и наредби за качество.

Клас защита

На второ място имайте предвид, че слънчевите очила се отличават с класове на защита, които са общо 5 на брой (от 0 до 4 включително), като 4 е най-силната. Тя пропуска не повече от 2 до 7% лъчи и е с изключително силен тъмен филтър. За деца, ненавършили още 2 години това е най-препоръчителният клас защита за очите. Над тази възраст може да заложите спокойно и на клас 3, който пропуска максимум до около 15% лъчения. Това е и класа, в който масово се произвеждат очила, както за малки деца, така и за възрастни. Супер решение за плаж, разходки и градски условия, те ще осигурят на детските очи максимална протекция.

Стъкла на слънчевите очила

Избирайте стъкла за детски очила, които са изработени от поликарбонатни смеси. Те са леки и трудно чупливи. А всеки родител е наясно, колко важно е това.

Оцветяване на стъклата

Стремете се да избирате детски слънчеви очила, които са с около 90% оцветяване на стъклата. Ако срещате затруднение, то потърсете такива, които са с поне около 70 -75% затъмнение.

Рамка

Добре е рамката на детските слънчеви очила да пасва идеално на формата на детското лице. Използвайте за ориентир факта, че тя трябва изцяло да покрива визуално окото, свеждайки до минимум вероятността от директно или индиректно проникване на слънчеви лъчи.

Съобразете внимателно и материята на самата рамка – препоръчва се да е лека и нечуплива. Избягвайте наличието на дребни елементи по нея, които могат да бъдат погълнати от по-малките дечица.

Избирайте очилата заедно с детето си, за да можете да проверите дали му пасват и харесват. Знаете, че любимите хлапета, дори и малки, имат своите предпочитания, а детския отказ може да е изключително категоричен, когато не одобрят нещо.

Как да избегнете грешки при избора на детски слънчеви очила?

Може би се чувствате малко объркани от всички насоки, които ви споделихме. Всъщност, изборът на перфектните детски очила не е толкова труден. Стремете се да не купувате обикновени нискобюджетни очила, защото по този начин зеницата на детето е възможно да не бъде предпазена напълно. Не купувайте детски слънчеви очила от места, за които не сте убедени, че ще ви предложат качествен избор. Винаги може да проверите UVA защитата на закупените от вас артикули в оптика, в която разполагат с нужната апаратура за тестване. Носенето на слънчеви очила е препоръчително да бъде не само през летните дни или на плажа. Доказано е, че най-много вредни UVA лъчи проникват в най-облачните дни. А и няма нищо лошо мъничето да превърне любимите си слънчеви очила в своя запазена марка по всяко време.

С насоките, които ви дадохме сме убедени, че ще направите най-правилният и информиран избор. Това ще ви донесе гарантирано спокойствие, а детето ви ще бъде щастливо от желана и красива покупка, в която и то е участвало.

 

  • Борика
  • Visa
  • MasterCard
  • Maestro
  • ePay.bg
  • PaySera
  • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top