0894 469 227
Вашата количка е празна !

Кога се сменят млечните зъби при децата?

Кога се сменят млечните зъби при децата?

Всеки родител минава през етап, свързан със смяната на млечните зъби при детето. Процес, който понякога може да бъде мъчителен не само за малчугана, но и за мама и татко. Нови знания и подготовка относно процеса, винаги могат да са от полза, за да ви да улеснят в случващото се. Затова днес ще ви споделим повече за детските зъби: кога се сменят с постоянни, в кои случаи можем да говорим за късна тяхна смяна, както и какви мерки можем да предприемем като родители.

Зъбите при децата

Зъбите са изключително важни не само в процеса на хранене, но и в образуването на говорни звукове. Зъбните зародиши се формират още в майчината утроба, в периода трети – шести месец от протичането на бременността. Своето бавно и поетапно израстване в млечни зъбки те започват няколко месеца след раждането на детето. В повечето случи до навършването на 2,5 години на мъниците, са налице всички детски зъби, като общия им брой е 20. Въпреки че са временни, все пак е важно да бъдат винаги добре поддържани и чисти, за да бъдат здрави и красиви. Ако детето има кариес на млечен зъб, това може да повлияе лошо на постоянния такъв, което налага и ранната превенция на устната хигиена.

Постоянните зъби включват 8 резци, които помагат за възприятие на структурата и вида на храната, 4 кучешки зъба, които служат за задържане и разкъсване на храната, 8 предкътници, които участват в раздробяване на хапките и 12 кътника, които имат дъвкателни повърхности и помагат за смилането на храната преди тя да бъде погълната.

Под каква последователност се сменят млечните зъби?

Млечните зъби приключват своето израстване  най-късно около 4 годишнината на детето, а между  5,5 и 6 годишна възраст започва тяхната смяна с постоянни. Обикновено процесът приключва с навършването на  12-13 годишна възраст на децата, въпреки че при някои може да продължи и повече. Мъдреците се появяват, ако има такива, доста по-късно – около 17 годишна възраст, а може и в етапа на зрялост. Важно е да отбележим, че мъдреците са постоянни зъби, които не се сменят. Те се намират в задната част на устата и са от плоския вид зъби, което ги причислява към кътници.

Трябва да споменем отново, че в устата си, децата имат 20 млечни зъби, които подменят с 28 нови зъбчета. В изключително редки случаи се наблюдават ситуация, в която млечният зъб е сраснал с челюстната кост и се налага помощ от дентален специалист, за да бъде отстранен.

Под каква последователност се появяват постоянните зъби?

Последователността на израстване на постоянните зъби е следната:

 1. Кътници – появяват се между 6-7 годишна възраст
 2. Централни резци – поникват между 6-8 годишна възраст
 3. Странични резци – поникват между 7-9 годишна възраст
 4. Кучешки зъби – поникват между 9 и 12 годишна възраст
 5. Първи предкътници – поникват между 10-11 годишна възраст
 6. Втори предкътници – появяват се между 11-12 годишна възраст

Кои са млечните зъби при децата?

Млечните зъби при децата, както казахме, са 20. Включват централни резци, странични резци, кучешки зъби, първи и втори кътници, които са разпределени на горната и долната челюст по 10. Първото зъбче при бебето се появява между четвъртия и седмия месец от неговото раждане. Обикновено, първоначално се появяват двата предни зъба долу, а след това израстват и четирите предни зъба на горната челюст, последвани поетапно и от останалите. На около 4 годишна възраст появата на всички млечни зъби завършва.

Кога се сменят млечните зъби?

Важно е да знаете, че понякога млечните зъби могат да пробият или преди, или след навършените възрасти, за които ви разказахме. Много родители се питат как се сменят млечните зъби при децата и трябва ли да направят нещо, за да подпомогнат процеса. Процесът на смяна започва след 5,5 годишна възраст на детето и истината е, че в почти всеки случай млечният зъб пада сам, тогава, когато му дойде времето. В случай, че зъбчето се забави прекалено много е хубаво да предприемете мерки само в момент, в който новият вече избива и това може да повлияе негативно върху подреждането на захапката.

Късна смяна на млечни зъби при децата

Късната смяна на млечните зъби може да предизвика притеснение в родителите, но това рядко е причина за тревога. Причините за евентуално забавяне могат да варират, като най-честата е непълно прорязване на постоянния зъб. В този случай той се намира дълбоко във венеца и поникването му може да изисква повече от година. Това може да се случи вследствие на травма, авитаминоза, прекарани тежки инфекции или недостиг на място в зъбния ред. Друга причина може да е липсата на зародиш на постоянен зъб, по-известна с наименованието анодонтия.

Можем да говорим за късна смяна и закъсняло зъбче, ако на 10 годишна възраст детето има сменени само 8 зъбчета. Ако това ви притеснява, винаги може да се обърнете за консултация към  дентален специалист, който да извърши преглед и/или да ви насочи към рентгенова снимка на челюстта, която ще даде отговор на всички въпроси, които ви вълнуват.

Как се сменят млечните зъби при децата?

Веднъж започнал процеса по смяна на млечните зъби с постоянни, той следва хода на първото  израстване. Подменят се предните зъби горе и долу, последвани от останалите. Общо, веднъж започнал цялостният период на подмяна, той може да продължи няколко години.

Как да се грижим за детските зъби?

Още с пробиването на първото зъбче е добре да започнете грижа, включваща ползването на четка за зъби или специално пригоден накрайник. Това може да се случва само с ползването на вода и/или с прилагане на паста за зъби, подходяща за възрастта на детето.

Знаем, че поникването на млечните зъби е процес, понякога съпроводен с безсънни нощи и дете, което не е в настроение. Всяко ново израстване може да включва и дни, в които мъничето вдига температура или има прозрачни сополи. Това се дължи на леко отслабеният имунитет, свързан с пробиването на зъбчето. Ако състоянието продължи повече от 48 часа, придружено и от висока температура е добре да се обърнете към вашия педиатър. Той е и специалиста, който може да ви препоръча и различни средства, които да облекчат процеса на прорязване на венците от новите млечни зъби. Може да използвате и различни охлаждащи играчки, с които дете да разтърква венците, както и по-твърди храни, ако е захранено.

Когато налице са първите зъбки, а детето е на възраст около две години, е хубаво да се ориентирате към посещение на детски стоматолог. Идеята е, мъничето още от малко да свикне с неговото присъствие и обстановката на денталния кабинет. Така при нужда, процесът на случване на различни моменти ще е доста по-улеснен, тъй като детето няма да изпитва страх.  Избирането на детски зъболекар е важен момент, защото този специалист ще ви бъде от полза в различни ситуации – при евентуално забавяне в процесите на подмяна на зъбите, кариеси, клатещи се, но не падащи зъби, криво израстващи постоянни зъби.

Израстването на млечните зъбки, а после и на постоянните, са все моменти, бележещи етапи от  порастване на вашето дете. Понякога трудни, но и много трогателни, те ще ви заредят с нова опитност и мили спомени. Като например този от първата поява на Феята на зъбките, примерно, която ще награди вашето детенце за новото зъбче, докато спи.

 • Борика
 • Visa
 • MasterCard
 • Maestro
 • ePay.bg
 • PaySera
 • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top