0894 469 227
Вашата количка е празна !

Защо витамин D e толкова важен за бебетата?

Защо витамин D e толкова важен за бебетата?

През последните години темата за витамин D е доста често разглеждана и коментирана, а медицинските изследвания извеждат все по-важни факти за неговите полезни свойства. Витамин D е единствения хормон, който тялото ни синтезира самостоятелно, а ползите от него за нашето здраве и това на децата ни са изключително много.

Как и защо витамин D има ключово влияние в детското развитие, ще се опитаме накратко да ви споделим в следващите редове.

Защо приема на витамин D е важен за новороденото?

Витамин D отговаря, както за правилното функциониране на имунната система, така и за процесите по изграждане на скелетната ни структура. Недостигът му може да доведе до по-бавно затваряне на бебешката фонтанела, както и до рахит – мекота на костите, която е възможна да провокира изкривявания на детското тяло.

В майчината утроба, бебето получава достатъчно количество витамин D заедно с другите полезни вещества, които приема чрез пъпната връв. Важно е още след раждането на детето неговия прием да бъде възобновен възможно най-скоро  чрез подходяща добавка. След своята чакана поява, ако новороденото е кърмено, а майката се храни пълноценно, дозата, която би му била нужна е минимална. Ако обаче мъничето е на адаптирано мляко, въпреки добавките, които производителите включват, педиатърът ще ви консултира колко капки биха били подходящи за вашето дете.

Известно е, че синтеза на витамин D се засилва с разходките навън и слънчевите бани. С чести излизания, както и след затваряне на фонтанелата, може да намалите даваните дози витамин D, след разговор в някоя от педиатричните консултации, които посещавате.

Има ли разлика в приема на витамин D при новородено и пораснало бебе?

Истината е, че точната дозировка на витамин D се определя индивидуално за всяко дете, като тя не е препоръчително да надвишава 400-600 микрограма на ден. Понякога, когато детето е родено преждевременно, може да се наложи удвояване на дозата за кратко, но това отново става по преценка на медицинско лице. Често пъти с израстването на мъничето дозировките търпят промяна, като през светлата част на годината те се свеждат до минимум или се спират, а през тъмната част( най-вече през зимата ) приемът се възобновява.

Важно е да се отбележи, че със започване на захранването на детето, витамин D спокойно може да бъде набавян с полезни храни, като риба, яйца, сирене, кашкавал, гъби и ядкови млека. Някои плодове също са богати на важния витамин. Част от тях са любимите на децата банани, кайсии и различни горски плодове.

Кога се препоръчва да започне приемът на витамин D?

Колкото по-рано, толкова по-добре, бихме казали ние. Не забравяйте да се консултирате с вашия педиатър, който е запознат как е преминало раждането на бебето, какво е настоящото му  състояние, какви са неговите нужди. По този начин ще ви бъде назначена и правилната ежедневна доза витамин D.

Как и по кое време на деня се препоръчва прием на витамин D?

Витамин D e мастноразтворим и може да бъде приеман под формата на капки при новородените или като спрей при по-големите деца. Както споменахме, той се разтваря добре в средата на мазнини, затова е препоръчително да бъде приеман след хранене. Практиката показва, че най-оптималното време за даването му е сутрин или на обяд, тъй като консумацията му вечер може да окаже негативно влияние върху заспиването, както и да наруши качеството на съня.

До какво води липсата на витамин D при бебетата?

Най-често срещаните състояния при дефицит на витамин D са меките кости, с които се и характеризира рахитът. Често срещано в далечното минало, днес това заболяване е напълно овладяно със съвременните медицински познания за ползите от приема на витамин D. Неговият недостиг оказва влияние и върху правилната работа на имунната система, като я прави по-податлива на настинки и чести разболявания. Този ценен витамин има също способността да влияе дори върху настроението и когнитивните способности, чрез функцията си да се свързва със серотонина в тялото ни. А той знаете, е отговорник номер едно за доброто настроение.

Може ли да се предозира витамин D?

Няколко еднократни предозирания не биха имали пряко отношение към здравословното състояние на детето. Дали е завишен приема на витамина се разбира от субективни прояви като ленивост, гадене, понякога и повръщане. В дългосрочен план, прекомерният прием на витамин D не е препоръчителен, тъй като може да доведе до свръхсинтез на калций, който да окаже негативно влияние върху бъбреците.

И все пак нека споменем, че организма е адаптивен към производството на хормона и е възможно да саморегулира неговите количества в тялото. Въпреки това, винаги се допитвайте до медицинско лице относно неговият правилен прием, особено щом става дума за дете.

Витамин D e важен за правилното развитие на всяко подрастващо мъниче. А най-добрият му синтез се крие в доброто равновесие – полезни хранителни навици, слънчеви разходки, но в разумни граници и прием, под формата на качествена добавка, съобразена с насоките на вашия педиатър.

  • Борика
  • Visa
  • MasterCard
  • Maestro
  • ePay.bg
  • PaySera
  • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top