0894 469 227
Вашата количка е празна !

Връщане на работа след майчинство – какво задължително трябва да знаете

Връщане на работа след майчинство – какво задължително трябва да знаете

Желано или не, завръщането към работен ритъм рано или късно – настъпва. Какво да очаквате и какви са правата ви, научете от следващите редове.

Какво гласи законът за връщане на работа след майчинство?

Истината е, че много майки не познават в детайл правата си от една страна, а от друга – изключително много работодатели злоупотребяват с това.

Всъщност, жените дали живот и желаещи да упражняват професията си след полагаемото им майчинство имат следните нормативно уредени права:

Без полагане на нощен труд

Майките на деца със специални нужди или с дете/деца до 6-годишна възраст могат да работят само дневни смени, освен ако няма изрично писмено споразумение между страните за съгласие за полагане на извънреден труд през нощта.

Извънредният труд

Той също се изключва от закона при майки, полагащи грижи за деца с увреждане или на деца до 6-годишна възраст. Изключенията от правилото отново се оформят в писмен вид, като съгласувана договорка между страните.

Командироване

Ако сте майка на дете до 3-годишна възраст, то закона не позволява изпращането ви в командировки.

Право на отпуск

Може би сте наясно вече с полагаемата ви се отпуска по време на бременност, майчинство и отглеждане на детенце до 2 години. Но трябва да знаете, че нормативно имате право и на платени дни за и при:

 • Осиновяване на дете, ненавършило 5 години;
 • Ако се налага да кърмите или храните малко дете;
 • Гледането на две или повече деца, но при условие, че това е уговорено писмено в колективен трудов договор;
 • Отглеждате дете, ненавършило 8 години. В този случай, обаче, имайте предвид, че отпускът е неплатен.

Допълнително получаване на доходи от работна дейност

Имате право до 6-годишна възраст на детето си да работите при текущ, друг работодател или за себе си при определени условия, ако обаче дейността позволява съчетаване с основната ви такава.

Защита от уволнение

За съжаление, това все още е често срещен казус, за който е важно да се говори! Работодател няма право да прекратява трудов договор на служител, чието дете е под 3-годишна възраст без съгласието на Инспекция от труда (дори, когато става дума за закриване на длъжност).

Други важни законови моменти

С измененията, влезли в сила от 01.08.2022 г. в Кодекса на труда, всяка майка на дете под 8-годишна възраст има право да предложи на работодателя си писмено:

 • Преминаване към работа от разстояние (ако дейността позволява);
 • Изменения в продължителността и разпределението на работните дейности в регламентираното работно време.

Всеки отказ от страна на работодателя, трябва да е обоснован писмено в 14-дневен срок, а всяко съгласие – потвърдено с писмено споразумение между страните под формата на анекс към основния трудов договор.

Какви са опциите за връщане на работа след майчинство?

По закон, след изтичане на майчинството, всяка жена има право да се върне към работното си място и при условия, предхождащи периода на нейното излизане в отпуск. Ако са настъпили технологични промени – то работодателят трябва да ви информира и да ви осигури обучение.

Да се върнете от майчинство на работа може да се случи в няколко момента:

Преди изтичане на първата година

Имате право след изтичането на болничния от 45 дни преди раждането и двата болнични след него да се върнете на работа, ако имате възможност да прехвърлите майчинството си на бащата, дядо или баба. Условието е, те да са били поне последните 24 месеца назначени на трудов договор, за да могат да получават пълен размер обезщетение за периода, в който ще отглеждат детето.

След първата година

Вариантът с прехвърлянето на майчинството е отново валиден, като обезщетението ще бъде в пълен размер. Ако пък се върнете на работа, без да отстъпвате правата за гледане, то ще получавате работа заплата с 50% от обезщетението, което ви се полага.

След 2 години

Имате възможност да се върнете на работа при условията, в които сте били преди настъпването на този период, без допълнително обезщетение.

Мога ли да сменя работодателя по време на майчинство?

Ако трябва да дадем общ отговор, то той ще бъде – да. И все пак, дали можете да смените работодателя си по време на майчинство, зависи от съдържанието на трудовия договор от текущото ви работно място.

Мога ли да напусна работа след майчинство?

Да, можете да напуснете след майчинство, като това е добре да бъде по взаимно съгласие с работодателя. Ако не постигнете такова, то може да подадете предизвестие, което да изработите или да се възползвате от правото си на платен отпуск.

5 съвета за плавно връщане на работа след майчинство

Каквото и да си говорим, винаги е трудно да се върнеш към нормалния ритъм на живот, след като си родил дете. За някои майки завръщането в офиса е жадувано събитие, за други – период, изпълнен със страхове и напрежение. Затова ще споделим и няколко проверени съвета за по-лесна адаптация, с които процесът да протече по-леко и гладко.

Планирайте

От това какви дрехи ще обличате, кой, къде и как ще гледа детето, до това какво ще ядете и кога ще си лягате и ставате. Разписаният план не винаги ще се спазва, но ще поддържа фокуса ви, когато настъпват (неочаквани) промени и ще ви бъде в пъти по-лесно.

Имайте план „В”. За всяка ситуация и по всяко време.

Знаете, че детето ще боледува. Подозирате, че и на работа нещата може би няма да са същите. Създайте си план В. Той може да е под формата на идеи: „Какво, ако” или с конкретни факти: „Когато, тогава.”

Проявявайте търпение. И към себе си, и към другите.

Не очаквайте като с вълшебна пръчица да върнете блясъка и скоростта от живота си преди детето. Това е по-скоро рядкост, отколкото факт. Ще ви е нужно време за адаптация, време за свикване, време за нагаждане. Както на вас, така и на колегите, детето и близките ви хора.

Няма да все така.

Детето ще порасне и ще спре да боледува. С годините, ще ангажира вниманието ви все по-малко, ставайки все по-самостоятелно. Вие ще си спомните колко добра сте в дейността, с която се занимавате или ще откриете своето напълно ново поприще.

Крадете си мигове за себе си.

Грижата за семейството и близките ви хора е важна. Но, за да бъдат моментите ви заедно пълноценни, старайте се да си крадете глътка въздух редовно. Без значение дали ще се  занимавате с любими неща – шопинг, четене, медитиране, взиране в точка или щуро женско излизане – „причинявайте” си всичко това или някое от изброените, редовно и с удоволствие. От това хората около вас само могат да спечелят.

Появата на дете в живота на жената е преломна. След нея нищо не е същото, дори и обичаната от вас работа. Всъщност, всичко става по-хубаво, по-смислено и по-пълноценно. Не вярвате? Обърнете се след няколко месеца назад и погледнете какво ви се е случило. Не е ли то прекрасно?

 

 • Борика
 • Visa
 • MasterCard
 • Maestro
 • ePay.bg
 • PaySera
 • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top