0894 469 227
Вашата количка е празна !

35 + идеи за занимания и игри за майки и бебета

35 + идеи за занимания и игри за майки и бебета

От момента на своята поява, умственото и физическото развитие на бебето са фактори, които търпят ежедневна промяна. От ден първи то е готово да общува с вас и да опознава света. Играта въздейства на неговите социални, ментални и двигателни възможности. А най-добрият учител за него е майката и игрите и забавленията, в които му помага.

Подготвили сме ви няколко идеи, които биха забавлявали вашето мъниче независимо дали е новородено или смело прави първите си крачки.

Идеи за занимания и забавления за бебета

Огледало. Новороденото дете не фокусира добре, но около месец по-късно нещата започват да се променят. Използвайте огледалце над кошарата му или в близост до него. С порастването ще забележите, че детето не спира да опознава, както себе си, така и заобикалящия го свят.

Дрънкалки и музикални играчки. В първите месеци след раждането, може леко да подрънквате на бебето с интересна дрънкалка, да му разказвате и показвате. Може да окачите музикална въртележка над мястото където спи, за да се заглежда.

Активна гимнастика и музикално килимче. Активната гимнастика ще помогне на вашето  бебе да опознава любимите си играчки и ще стимулира неговите двигателни умения. С порастването, детето ще смени начина на игра с гимнастиката. А щом прояви интерес да лази и прохожда, музикалното килимче ще е една от любимите му забави.

Шумящи играчки. Бебетата и малките деца изпитват неповторимо удоволствие да стискат в юмручетата си играчки, издаващи различни шумове. Освен купени от магазин, може да се доверите и на варианти с различни по размер и цвят торбички от найлон, които ще ви гарантират дълго време игра.

Идеи за игри на майки и бебета

Музика и танц. Още в първите си месеци бебето с удоволствие би слушало музика, а общ танц, в който го люлеете нежно би го накарало да се чувства спокойно и обичано. С израстването си, вашето дете ще се заслушва все повече, музикалните му предпочитания ще се променят, ще започне да прави забавни опити за танци. Опитайте с разнообразна музика – детски песнички, класически мелодии или пуснете като фон популярен музикален канал и наблюдавайте какво най-много му допада.

Плуване. Бебетата се раждат със способността да плуват, която в периода на своето развитие започват да губят. Идея е да потърсите близко до вас място, в което има часове за плуване и да се присъедините към групови занимания. Гарантирано,  удоволствието за вас и бебето ще е огромно, а и ще се развиват неговите двигателни умения.

Гимнастика. Препоръчителна още от ден първи, тя ще помогне на мъничето ви да се развива и забавлява. Не я пропускайте, превърнете я във ваш ритуал и се веселете смело.

Разходки. Гушнато във вас, прохождайки или возейки се в количка, всяко дете обича да опознава света. Откривайте нови места заедно и му разказвайте за всичко, което ви заобикаля.

Интересите на порастващото бебе се променят почти ежедневно. Ние сме ви подготвили едни от най-любимите занимания на децата по месеци.

Игри за бебета по месеци

1 месец. Новороденото предимно спи и се храни. Въпреки това, в кратките си моменти на будност изпитва любопитство за всичко около него. Говорете му активно, разказвайте му кратки приказки, пускайте музика. Най-доброто решение за играчки, които може да ползвате са музикална въртележка над кошарата или текстилна играчка с бял шум.

2 месеца. Бебето започва да става по-активно. Играйте с него, обръщайки го по корем, полагайте го на активна гимнастика или движете играчка в различни посоки, преминавайки през зрителното поле на мъничето. Говорете му много за всичко, което правите.

3 месеца. През този месец може да започнете да развивате моториката на вашето дете. Оставяйте дрънкалки в близост до него, за да го провокирате да се протегне и да ги вземе. Друг вариант е да му подавате меки текстилни играчки, които да развиват неговият хватателен рефлекс.

4 месеца. Вашето мъниче става все по-любопитно. Може да му приготвите кутия с шарени чорапчета с различна текстура, които бебето да издърпва. Идея е, и да си измисляте кратки сензорни приказки, като разказвайки му, докосвате различни части на неговото тялото и ги назовавате. Излизайте на разходки, срещайте се и с други бебета на неговата възраст, това ще развива и неговите социални умения.

5 месеца. Започват първите опити на вашето дете за общуване с думи. Те са срички, но може да му  помогнете с украсени книжки с кратки думи, които да разглеждате заедно.  Любимо забавление е и да подскача. Може да го правите заедно под формата на танц или да се доверите на шарено бънджи.

 6 месеца. Вашето бебе вече започва да сяда и пълзи. Включете игра на криеница на любима играчка, с цел да я достигне и намери. Изследователският характер на детето ще е във възторг ако отделите време да му покажете кое как работи  във вашия дом – ключа за лампата, от който светлината светва и угасва, кранът за вода, който я спира и пуска.

7 месеца. Детето вече активно пълзи. Заложете на развиващи двигателните умения занимания, като гоненица или модифициращ се триъгълник на Пиклер, по който да се катери. Ще се забавлява и с всякакви играчки, издаващи звук – пробвайте с малко барабанче или детско пиано.

8 месеца. Отделете време да строите кули, започвайки с малко части. Давайте му малки подаръчета обвити в много, различни по цвят и текстура, опаковки. Вечер може да му показвате светлосенки по стената и тавана или да разигравате кратки приказки с кукли за пръсти.

9 месеца. Любопитството на детето вече е огромно. Всяка игра с вода го привлича, за това може да му осигурите различни бутилки и да прелива една в друга. За да развивате въображението му  може да включите в заниманията ви игри наужким, в които пиете от въображаема чаша, бъркате в купа или говорите по телефон. А ако искате по-спокойни минути  – разглеждайте снимки и  играйте на кой-кой е, разпознавайки лицата на хората.

10 месеца. За да развивате активно мисленето, може да включите сортирането на геометрични фигури в меки пъзели. Друга интересна игра за децата в тази възраст са тихите книжки, които им дават възможността с часове да се забавляват, залепяйки и отлепяйки различни елементи.

11 месеца. Вашето детенце разбира все повече. Запознайте го с пластелина и правете фигурки. Или да му дайте купа, в която сте заровили под различен пълнеж (пясък или ориз, примерно) дребни предмети, които да извади.

12 месеца. Вашето пораснало бебе вече все по-често си измисля свои игри. Помогнете му като правите заедно различни форми с конструктори от големи парчета. Ще бъде щастливо и от сортер игри,  в които да уцелва правилна форма.

Казват, че възрастните порастват, защото спират да играят. Насладете се пълноценно на месеците, в които вашето новородено се превръща в малко дете. Ценните мигове, които имате заедно ще ви вдъхновят с много идеи – не ги пропускайте.

  • Борика
  • Visa
  • MasterCard
  • Maestro
  • ePay.bg
  • PaySera
  • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top