0894 469 227
Вашата количка е празна !

Захранване, водено от бебето - Рецепти и Схема

Захранване, водено от бебето - Рецепти и Схема

През последното десетилетие се наблюдава тенденцията за завръщане към отминали традиции и порядки във всеки аспект на живота. Обратната миграция към по-спокоен живот в селата, близо до градовете, от революцията на преработените продукти от масовото производство към домашното приготвените храни като “на баба”, този тренд се може да се види дори в начина на отглеждане на нашите деца.

Една от темите, които вълнува всяка млада майка е захранването на бебето и какъв е най-подходящият начин да го направи. Разбира се, в морето от информация, всеки родител има възможността да научи за различните методи и да прецени какво е правилно за неговото дете след консултация с педиатър. 

Днес ние сме избрали да разгледаме именно една такава тенденция от последните години - захранване, водено от бебето или също познато като ЗВБ (може да го срещнете на английски като Baby-led weaning (BLW)).

Какво е захранване, водено от бебето?

За първи път, терминът е въведен от британката Джил Рапли - акушер и доктор на науките. Известен още като “Методът на Рапли”, всъщност той е част от магистърската ѝ теза, която изучава степента на готовност на бебетата да ядат твърди храни. И макар все още да набира популярност, всъщност това е един “добре забравен стар” похват по нашите ширини. 

Определян често като “най-естественият” метод, идеята на ЗВБ е да даде свобода на детето да се запознае с храните в естествения им вид и да се храни самостоятелно, още от периода на захранване. Това поставя начало не само на неговите хранителни навици, но и на цялостното възпитание и изграждане на детето като отделна личност със своите черти и предпочитания, които са уважавани и споделени от родителите.

Какви са предимствата на захранване, водено от бебето?

Методът следва естествените инстинкти и развитие на бебето, което води и до редицата предимства, с които печели все повече последователи:

 • Специалистите сочат, че още с началото на захранване след 6-месечна възраст, то вече е напълно способно да се храни самостоятелно с подходящите парчета храна. Така отпада нуждата от непрестанното приготвяне на пюрирани или пасирани храни в домашни условия или закупуването им.
 • Хранейки се с цели парчета храна, бебетата се сблъскват с плодове и зеленчуци в естествения им вид и това им позволява много по-бързо да изучават различните форми, цветове, структура и вкусове на храната.
 • Макар да е предпоставка за една голяма бъркотия вкъщи след всяко хранене, въвеждането на твърди храни, ще му помогне в усъвършенстването на моторните функции и ще бъде подчинено на неговите инстинкти и предпочитания. 
 • Някои изследвания сочат, че децата, захранвани по този метод, рядко страдат от злоядство и експериментират повече с храните.
 • Не на последно място, хранейки се заедно с другите членове на семейството, се заздравява връзката на детето с родителите.

Наред с всички предимства обаче е редно да споменем и някои недостатъци, които всеки родител трябва да има предвид. Изисква се по-дълбоко познаване на храните от страна на родителите относно тяхното приготвяне и съчетаване. Някои храни са по-трудни за ядене с пръсти и тогава трябва да се потърси по-креативен начин за поднасяне. И разбира се, “любимата част“ на всяка майка - неизбежното цапане, което е в пъти повече, но пък за сметка на това е страхотно поле за изява на малчугана и много снимки в семейните албуми.

 

Какво трябва да знаете за ЗВБ?

Препоръчителният период за начало на този тип захранване е след шестия месец. Това се дължи на няколко причини. 

От една страна детската храносмилателната система преди това не може да понесе други храни освен кърма или адаптирано мляко. Изключително важно при захранването, водено от бебето, е то да започне, когато флората на стомаха е достатъчно зряла, за да може да преработва твърдата храна.

От друга страна е необходимо време, за да може да се изгради моторната култура, която да му позволи да захваща парчетата храна, да я поднася към устата си координирано, както и да отхапва храната. 

Други знаци, които може да следите, за да сте сигурни, че е дошъл подходящия момент за въвеждането на този метод са следните:

 • Специалистите съветват да се стартира след като мъничето е способно да стои самостоятелно и с изправена главичка. Така то ще концентрира усилията си към храната, а не как да се задържи с ръце.
 • Детето трябва да проявява интерес към храната на възрастните. Може да се забележи промяна в изражението и вълнение, когато околните консумират храна.
 • Когато започне да иска да пъха всичко в устата си и да го опитва (ръчичките си, храна, други предмети).

 

Има ли определена схема, по която се води ЗВБ?

Независимо от типа на въвеждане и схемата на хранене, които предпочетете, едно нещо остава константно - винаги водещи трябва да са сигналите, които получавате от своето бебе, както и стремежа към максимално изчистена и здравословна храна, с която да го захранвате. Още от началото на изграждането на хранителните навици на детето, винаги е добре да се избират пресни, сезонни плодове и зеленчуци, както и храни с ясен произход и доказано качество.

При ЗВБ единственото правило е, че няма определени категорични правила. Това се отнася и до схемата на въвеждане на храните, ако няма фамилна обремененост за алергени или други съпътстващи фактори, които биха наложили ограничения. До известна степен може да бъде объркващо за младите майки, които имат нужда от съвет с какво да стартират и кога да въведат определена храна в менюто на детето си. 

Обща препоръка, която е подкрепена от много специалисти, е в началото да се акцентира на храни с по-неутрален вкус като тиквички, броколи, карфиол, зелен грах и други. Макар децата да са привиквали към сладкия вкус на майчината кърма и адаптираното мляко, множество съвременни изследвания сочат, че при захранване с по-сладникави храни като плодове, сладък картоф, тиква и други, това може да доведе до трудности с привикването към други вкусове на по-късен етап. 

Въвеждането на алергени също е тема, по която много се спори, както от специалистите, така и от родителите. Има няколко основни препоръки, които да следвате, когато решите да започнете да ги добавяте в менюто на бебчето:

 • Стартирайте с много малки количества.
 • Изчакайте поне 72 часа, за да продължите отново.
 • Наблюдавайте реакциите на детето. При реакция прекратете въвеждането на алергена, консултирайте се със своя личен педиатър и опитайте отново след не по-малко от два месеца.
 • Ако не се наблюдава реакция, може да увеличите малко дозата на алергена.
 • След въвеждането на алергена, следете да го включвате редовно в храненията на бебето.

 

Примерно меню със ЗВБ рецепти

Подготвили сме два примерни варианта за детско меню с храни, подходящи за метода на захранване, водето от бебето.

Ден 1

Закуска - Авокадо тост

Междинно хранене - Резени манго

Обяд - Бебешки омлет със сирене

Междинно хранене - Резени банан

Вечеря - Печени зеленчуци

 

Ден 2

Закуска -  Пръчици от ябълки

Междинно хранене - Сварен сладък картоф

Обяд - Пръчици от мляно месо

Междинно хранене - Оризов пудинг

Вечеря - Варено пилешко месо със зелен грах

Споделяме с вас част от рецептите от менютата, които са с по-висока трудност и изискват малко по-дълго време за приготвяне.

Бебешки омлет

Продукти:

 • 10 гр. сварен грах
 • 10 гр. настърган морков
 • 5 гр. сирене
 • 1 яйце
 • ½ чаена лъжица масло
 • 1 супена лъжица кърма или адаптирано мляко

Начин на приготвяне:

 1. Разбийте яйцето и млякото, след което добавете зеленчуците и сиренето към сместа.
 2. Загрейте маслото в тиган с незалепващо покритие на умерен огън и добавете сместа. Гответе по около 2 минути на страна.
 3. След като го извадите, оставете да изстине и нарежете на ивици или във весели формички, които да грабнат вниманието на детето.

Авокадо тост

Продукти:

 • ¼ авокадо, добре узряло
 • Пълнозърнест хляб

Начин на приготвяне:

Изключително семпло, но много подходящо за бебчето. Намачкайте авокадото с вилица, намажете го на тънък резен хляб и сервирайте.

Пръчици от мляно месо

Продукти:

 • 500 гр мляно месо
 • 1 сладък картоф
 • 1 малка глава лук
 • 1 яйце
 • чубрица

Начин на приготвяне:

 1. Обелете и настържете сладкия картоф и смесете с всички останали продукти в дълбока купа.
 2. Прехвърлете сместа в малка тавичка, предварително намазана с мазнина и притеснете, така че да стане приблизително с дебелина 1 см.
 3. Печете приблизително 55-60 минути на 180 градуса.
 4. Нарежете на пръчици като изстине и поднесете.

 Пръчици от ябълки

Продукти:

 • 2 ябълки
 • канела
 • масло 

Начин на приготвяне:

 1. В предварително загрята фурна на 190 градуса поставяме тавичка с малко количество масло, което да се затопли. 
 2. Междувременно режем ябълките на пръчици по около 1 сантиметър в диаметър, като внимавате да отстраните цялата сърцевина. 
 3. Извадете тавата, когато маслото се загрее и разтопи и наредете ябълките. Поръсете с канела на вкус.
 4. Печете около 30 минути и оставете леко да се охлади преди сервиране.

Популярни книги за ЗВБ

Разбира се няма как да обхванем една толкова важна и обширна тема само в една статия, затова ви споделяме две полезни книги на български език, от които да научите повече информация за захранването, водено от бебето.

 

1.Захранване, водено от бебето - лесно, съвременно, здравословно” от Мария Нориега

Една от най-популярните книги в България, свързана с този метод. Авторът Мария Нориега е журналист и преводач, създател още и на блога “За Близнаците”. Известна със своите статии за отглеждането на децата, в книгата си тя разглежда всички важни аспекти при въвеждането на ЗБВ, най-новите официални препоръки за хранене в кърмаческа възраст, както и съвременната схема за захранване след 6-тия месец на Стефан Клейнчес - холандски детски диетолог, известен в цял свят.

2. “По-здрави бебета” от Маги Пашова

Книгата има три издания, които проследяват процеса на захранване на децата на автора Маги Пашова, както и разглежда всички методи на захранване с техните предимства и недостатъци. Тя е сертифициран нутриционист към Канадската Академия за Натурално Хранене, автор на няколко кулинарни книги, както и ко-водещ на подкаста „Мама Говори“.

Независимо какъв тип захранване решите да приложите при отглеждането на своето дете, винаги базирайте решенията си на добра информираност, консултация с педиатър и наблюдения на индивидуалните реакции и развитие на мъничето.

Научете повече за развитието на бебчетата в различните месеци и какво е важно за тях в този период в нашия блог.

 

 

Пазарувай топ детски премиум марки

 

 

 • Борика
 • Visa
 • MasterCard
 • Maestro
 • ePay.bg
 • PaySera
 • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top