0894 469 227
Вашата количка е празна !

Защо бебето не иска да яде нищо

Защо бебето не иска да яде нищо

Сготвили сте най-вкусното нещо на света, но вашето мъниче сърдито отказва да опита? Познато ви е, нали? Няма млади родители, които да не се се сблъсквали с подобни моменти в отглеждането на своето дете, затова в следващите редове ще се опитаме да ви помогнем с полезна информация и насоки.

Когато бебето отказва да яде

Нашите съвършени деца, поради несъвършената си физиология обикновено реагират на света по няколко начина – смях, плач и ...отказ от хранене. Причините да отказват храна мъниците са много – умора, липса на апетит, никнещи млечни зъби, настинка или просто нехаресване на това, което им се предлага. Често родителите са разтревожени, но рядко зад това отхвърляне се крие сериозна причина.

Защо бебетата не иска да ядат, разгледано по месеци

В зависимост от възрастта на детето, причините за отказ при хранене могат да са различни. Трябва да имате предвид, че със сигурност мотива за неядене при новородено е различен от този при дете на 2 години. Темпераментът, настроенията и физиологичните състояния на малките също са изключително свързани с техния апетит.

Когато новороденото не иска да яде

Новородените бебчета се хранят около 7 – 8 пъти в денонощие, независимо дали са кърмени или са на адаптирано мляко. Причини за нежелание на новороденото да яде може да са неговата неумелост да засуче, все още неотминала напълно жълтеница, колики, запек или неудобна поза. Това са невинни причини, които може да проверите, а ако не наблюдавате успех – да се обърнете към вашия педиатър или консултант по кърмене.

Когато бебе на 2 месеца не иска да яде

Причините могат да са в броя хранения. Имайте предвид, че деца, които са кърмени преработват по-бързо млякото в сравнение с  деца, които са на адаптирано такова. Следете как наддава вашето мъниче и ако то качва по около 200 гр. на седмица – всичко е наред и може да опитате да изключите някое от храненията, например едно през нощта.

Когато бебе на 3 месеца не иска да яде

И в този период основната храна на бебето е мляко, разпределено между 6 – 8 приема за 24 часа. Причините едно мъниче в тези месеци да отказва хранене могат да са разнородни – възможно е да му се спи, да е сито, да има запек или да го мъчи рефлукс. Отново потърсете причината по метода на изключване и ако има нещо, което ви безпокои се обърнете към педиатър.

Когато бебе на 4 месеца не иска да яде

В този етап на развитие детето трябва да се храни от 4 до 6 пъти на ден. Причините то да отказва храна могат да са напълно невинни. Част от тях са свързани със скок в растежа, нуждата от намаляване броят хранения, настинка или неудобна за мъничето поза. Пробвайте различни варианти, като сме убедени, че ще намерите този, който би бил най-удачен.

Когато бебе на 5 месеца не иска да яде

В тази възраст голяма част от бебетата биват захранени с храна, различна от млечните продукти. Освен обичайните причини, които ви споделихме по-горе, е напълно нормално, ако детето отказва своите първи хапки пюре. Все пак се изисква напълно нов начин на хранене, а и вкуса значително се различава от познатия до момента. Може да се опитате да смесите малко мляко с пюрето, което давате. Любимият мирис ще улесни мъничето да опита.

Когато бебе на 6 месеца не иска да яде

Вашето бебе със сигурност пораства и започва да проявява своят  характер. Ако детето е здраво,  липсва драстична промяна в хранителните навици, както и  много нови неща, които да опитва, то най-честата причина за отказ могат да бъдат венците, които го сърбят. Около 6-7мият месец се очакват първите млчени зъби, които е възможно да са причина мъничето да отказва хранене.

Когато бебе на 7 месеца не иска да яде

Причините едно бебе на 7 месеца да отказва да яде могат да са разнородни. Може да не е готово да бъде захранено. В тази крехка възраст малкото човече  все още се учи как да борави с езика си и  да обработва твърдата храна, която попада в устата му. Съчетано с богатството на вкусове,  с което се сблъсква е напълно възможно да се случва отказ от хранене. Наблюдавайте внимателно в кой момент мъничето отказва – дали е спорадично или постоянно. Хранете се с него, за да вижда как го правите вие. Децата от съвсем малки желаят да подражават и това може да е част от решението на проблема.

Когато бебе на 8 месеца не иска да яде

На вашето мъниче може да не му харесва твърдата храна, нейният вкус, може да му е топло, да никне зъбче и куп други причини, които да провокират отказ от храна. Изключете всяка една с наблюдение и вижте в какви моменти бебето се храни и как. Това може да ви доведе до тактика, която успешно да прилагате всеки път щом настъпи момента за хранене.

Когато бебе на 9 месеца не иска да яде

Вашето дете може би просто иска да опознае храната или са му омръзнали бебешките пюрета. Позволете му да опита с ръце, това което е приготвено за него. Ако то си играе с порцията, заедно с насърчение от ваша страна сте на крачка от успеха. Опитайте и с храна, която е за възрастни (разбира се, подходящо овкусена за невръстната възраст на вашето мъниче). Ако то проявява силен интерес и апетит, опитайте да редувате хранения с ястия, приготвени за вас и бебешки пюрета.

Когато бебе на 10 месеца не иска да яде

Отказът от хранене може да се дължи на много фактори повечето, от които не са притеснителни. Ако няма налице зъбчета, които да пробиват или настинка, може да помислите върху големината на порциите. Ако вашето мъниче хапва редовно, но не изяжда всичко – това може би се дължи на невъзможност да поеме цялата порция. Ако категорично отказва каквато и да е храна, не губете спокойствие. Приберете, откъснете вниманието му от процеса и предложете да хапне, примерно след час, приготвяйки му интересно аранжирани плодове и зеленчуци.

Когато бебе на 11 месеца не иска да яде

Вашето бебе вече е детенце, което е натрупало вкусов опит и вероятно вече проявява своите предпочитания към храната, която му се предлага. За да проверите тази теория, пробвайте при отказ да предложите съвсем друг вид ястие. Ако детето я приеме с удоволствие, то със сигурност отказа му е свързан с нехаресване на предложеното преди това.

Когато бебе на 1 година не иска да яде

Ако на тази възраст детето отказва хранене, но наддава на килограми и расте здраво, не изпадайте в тревога. Това означава, че то успява да набави всички нужни за организма му хранителни вещества и се развива правилно. Предложете му  да се храни само, предоставяйки му няколко по вид ястия. Така ще подкрепите и неговото нарастващо желание за самостоятелност. Стремете се също така да няма междинни хранения, като зърнени храни например, независимо от количествата.

Когато бебе на 2 години не иска да яде

Вашето детенце  расте и се променя, като това важи и за интереса му към храната. Ако то твърдо проявява характер, опитайте се да ограничете всичко, което би развалило апетита му. Предложете му  да се включи в приготвянето на храната за цялото семейство или украсете тематично неговата порция. Ако съчетаете и с по-голяма физическа активност, то със сигурност ще наблюдавате промяна в хранителните навици на вашето дете.

Често задавани въпроси, когато бебето не иска да яде

Един от най- честите въпроси е: „Защо детето не иска да се храни?”.  Общовалидни причини могат да са дискомфорт, поява на млечни зъби, настинка, скок в растежа или развален режим. Ако всичко с изброените фактори е наред, винаги може да се обърнете към педиатър, който да ви успокои с преглед на вашето мъниче. Друг често срещан въпрос е, че доскоро детето е харесвало дадена храна, а изведнъж вече не иска да я погледне. Истината е, че децата се променят непрекъснато, а това засяга и хранителните им предпочитания. Гарантирано, загърбвайки едно любимо нещо, друго се превръща в негов нов фаворит.

Защо бебето отказва пюре?

При захранване, бебето трябва да промени начина, по който храната влиза в неговото тяло. Ако досега е засмуквало, то сега движенията на езика трябва да са други, за да може храната да се движи и смила. Проявете търпение и наблюдавайте. Бъдете пример, за да може вашето дете да разбере какво е правилно да прави.

Защо бебето не иска да яде мляко?

Причините могат да са много – не е гладно, изпитва някакво неудобство, мъчат го колики или зъби, а може би е настинало. Пробвайте различни похвати, за да разберете. Ако детето ви е жизнено и здраво, може би няма повод за безпокойство, но ако все пак сте разтревожени – потърсете консултация с педиатър.

Как да накараме бебето да пие вода?

Започнете с включването на няколко милилитра вода преди хранене. Във времето се стремете да увеличавате постепенно количеството и честотата на предлагане, без да настоявате. Постоянството е ключовия фактор в приучаването на мъничето да пие вода.

 

Храненето на едно дете е сериозно предизвикателство понякога. Най-важното е да не губите търпение и да го превърнете в удоволствие и любим ритуал, имайки предвид, че при всяко дете това е индивидуален процес.

Пазарувай топ детски премиум марки

 

  • Борика
  • Visa
  • MasterCard
  • Maestro
  • ePay.bg
  • PaySera
  • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top