0894 469 227
Вашата количка е празна !

10+ съвета за здравословно хранене на бебе

10+ съвета за здравословно хранене на бебе

Решение за захранване на бебето всеки родител взима по различно време. Някои деца биват захранени около 4-ят месец, след своето раждане, а други – в края на своя 6-ти месец. Но когато и да пристъпите към този важен момент, свързан с порастването на вашето дете, най-важното е процеса да бъде един плавен и здравословен преход. Какви съвети в тази област можем да ви дадем, ще прочетете в следващите редове.

Какво означава здравословно хранене на бебето?

Здравословно хранене е всяка консумация на храна, която набавя нужните полезни вещества на вашето бебе. Те са изключително важни за неговия правилен растеж, развитие на мозъка, оформяне на опорно-двигателния апарат и общия му здравен тонус. Богатата на витамини и минерали храна, гарантира щастливо и здраво бебе, разболяващо се много по-малко от връстниците си.

Как да захраним бебето здравословно?

Захранването на бебето с храна, различна от майчината кърма или адаптирано мляко, започва най-рано през 4-тия месец от раждането на детето и препоръчително най-късно в неговия 6-ти месец. Въвеждането на първите храни трае повече дни (максимум до две седмици), след което периода за вкарване на нещо ново се скъсява (до максимум 5 дни).

Първите храни, които се препоръчват за въвеждане, са зеленчуците, след което идва ред на плодовете и зърнените каши.

От зеленчуците, това е картофа, следван от моркова. При зърнените храни, оризът под форма на каша е препоръчителен за начало, поради липсата на глутен в него.

Кои храни са здравословни за бебето?

От зеленчуците, които са полезни за вашето бебе, може да започнете здравословно захранване с картофи, моркови, батат, пащърнак, тиква, грах и тиквичка.

Според новите проучвания след въвеждането на зеленчуците идва ред на плодовете. Може да започнете с банан, праскова, кайсия, ябълка. В началото, избягвайте цитрусовите представители, както и екзотичните плодове, тъй като крият риск от проява на алергична реакция.

За въвеждане на зърнените храни може да наблегнете на каши от ориз, елда и царевица.

Когато вече сте захранили със зеленчуци, зърнени продукти и плодове, е време да включите в здравословното меню на мъничето и месото.

Месата, които са богати на желязо и ценни протеини са пилешко, заешко, телешко и пуешко.

След въвеждането на всички тези групи е добре да добавите яйчен жълтък, както и риба, която е богата на важни есенциални мазнини.

Следващ етап е включването в менюто на детето храни, като извара, скир, както и бобови продукти.

До навършване на 1 г. – 1 г.и 6 мес., избягвайте:

 • Прясно мляко
 • Яйчен белтък
 • Мед
 • Шоколад
 • Ядки
 • Морски дарове

Посочените храни са носители на полезни вещества, но и крият рискове от отключването на алергия.

 

Полезните нутриенти, нужни за правилния растеж на децата се подразделят в няколко групи.

Въглехидрати

Въглехидратите дават нужната активност и енергия на мъниците. Достатъчно количество от тях има в плодовете, зеленчуците и зърнените каши, които приемат.

Мазнини

Мазнините са изключително важни до 3 годишна възраст на детето, осигуряващи енергия на всички процеси в тялото. Богати на тях са маслото, млечните продукти, жълтъкът, месото и рибата.

Белтъчини

Белтъчините са основни градивни компоненти за правилното развитие на всички тъкани и органи в организма. Набавяме ги от месото, млечните продукти, рибата и бобовите храни.

Как да приготвяме здравословна храна за бебето

Няма нищо по-добро от домашно приготвената храна! Особено в невръстната възраст на захранване, нейното приготвяне е бързо и лесно, а и по този начин мъничето свиква с вкуса на вашето готвене.

Винаги преди началото, накисвайте и измивайте продуктите добре. Избягвайте използването на микровълнова печка. Знаете, сваряването на картоф и морков отнема броени минути. Старайте се да приготвяте храната непосредствено преди нейното сервиране. Така вкуса и полезните вещества се запазват. Имайте предвид, че колкото повече продукти сте въвели, толкова по-разнообразни комбинации вкусна храна може да сготвите.

7 съвета за здравословно хранене на бебето

 • Не се отчайвайте ако вашето дете откаже нова храна. Опитайте отново, като добавите няколко капки кърма или адаптирано мляко.
 • Превърнете храненето в ритуал, по време, на който пеете любима песен или разказвате приказка.
 • Когато захраните с всички групи храни, може да замените пасирането с настъргване на едро ренде или накъсване на малки парченца.
 • Не давайте на детето непосредствено преди хранене други изкушения, като бисквити, плод или солети.
 • Не се отказвайте. Ние възрастните имаме своите настроения, защо да нямат и бебетата?
 • Не използвайте екрани, за да привлечете вниманието на детето към храната. То трябва пълноценно да участва в процеса, без вниманието му да е обсебено от други неща.
 • Около навършването на годинка на вашето мъниче, ако сте захранили с всичко, може да давате от вашата семейна храна, преди тя да е подправена.

Примерни менюта

Даваме ви няколко идеи, според вида на въведените храни, с които може да си изградите примерна рутина на хранене на детето.

За бебета на 6-7 месеца

Ранна закуска: Кърма или адаптирано мляко

Закуска: Безглутенова каша по избор

Обяд: Зеленчуково пюре

Следобедна закуска: Кърма или адаптирано мляко

Вечеря: Кърма или адаптирано мляко

За дете на 1 година

Закуска: Попара от сухари и малко обезсолено сирене и масло

Междинна закуска: Парченце плод

Обяд: Месно-зеленчуково пюре или във вариант на супа

Следобедна закуска: Зърнена каша с наситнено парче плод

Вечеря: Намачкани печени зеленчуци с картоф

 

Като родител, имате уникалната възможност да създадете правилни навици за здравословно хранене на вашето дете. Умение и ценност, които ще му служат вярно, както при неговото подрастване, така и като възрастен. Не се отказвайте, ако срещнете трудност. Всеки неуспех е временно явление. Проявете хитрост в комбинациите и постоянство в опитите. Така със сигурност ще успеете да захраните мъничето здравословно.

 

 • Борика
 • Visa
 • MasterCard
 • Maestro
 • ePay.bg
 • PaySera
 • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top