0894 469 227
Вашата количка е празна !

4 неща, които се променят в живота ви, след като дойде бебето

4 неща, които се променят в живота ви, след като дойде бебето

Ако допреди появата на детето сте имали моменти, в които сте били поизморени от ежедневието си, то с появата на бебето придобивате чувството, че участвате в маратон. Особено в първите месеца е възможно умората и напрежението да вземат връх не веднъж, но наградата си заслужава – пред очите ви расте едно мъничко детенце, което всеки ден ви пленява с усмивка, прегръдка или ново умение. Но как точно се променя животът, след като бебето се роди? Вижте какво сме забелязали ние.

Как се променя тялото на майката след раждане

Още със забременяването жените усещат, че тялото им сякаш вече не е същото. При някои това е повод за радост и възхищение какво невероятно чудо е да носиш живот в утробата си, а за други – леко притеснение дали отново ще си върнат формата, която са имали преди това.

Всъщност, при всеки е индивидуално, и това едва ли е изненада. Въпреки всичко, организмът ни е съвършен механизъм и може да бъде отново в същата, дори в по-добра форма от тази, в която е бил преди раждането.

В резултат на хормоналните промени, от това дали бременността е била лека или тежка и имало ли прием на лекарства може да се наблюдават редица промени – пигментни петна, стрии, увисване, свръхтегло, акне и косопад. Звучи стряскащо, но няма защо – с напредването на времето, подходящ хранителен режим, проследяване на показателите в организма и мотивация за промяна, нещата ще се подредят по най-правилния начин.

Не бързайте и не се самообвинявайте – и вие, и тялото ви имате нужда от достатъчно време за адаптация към новата ситуация.

Как се променя домът след раждането на детето

От подреден дом… изведнъж заживявате в  неконтролиран хаос. Спокойно, това най-вероятно ще бъде за кратко или докато свикнете с новите порядки. „Къде да сложа всички тези дрешки, леле, тази пералня кога изпра, къде са шишетата, стерилизирах ли ги, защо биберона е в хладилника, а не в кутийката си до кошарата, пак си ударих кокалчето в този бебешки скрин, защото не мога да свикна с него”, са все хаотични мисли в майчината глава, които… вървят по едно и също време и са напълно нормални! И не мислете, че това е само при вас. В ума на таткото също цари объркване, макар и в по-прагматична посока.

Домът ви отново ще бъде подреден, но и за това е нужно време и търпение. С порастването на мъничето ще реорганизирате пространството и ще прецените кое и какво има място в дома ви, а ненужните вещи ще напуснат пределите му.

Как се променят навиците след появата на детето

Излежаване до обяд? Ммм, първите месеци по-скоро не. След това, ако не сте дарени с бебе-еднорог, което спи непробудно с часове, по-скоро ще трябва да свикнете с нови привички. Вашето детенце ще е напълно зависимо от вас – от това дали е нахранено, преповито, успокоено, изкъпано и разходено. Вечерните ви излизания вече ще са малко по-различни, защото ще бъдете 2+1, като втората част на уравнението си има своите разбирания за нещата.
Това също не бива да ви плаши, защото появата на детето е невероятен стимул за замяна на нездравословни навици, като седене до късно, пушене, твърде чести партита и др. С раждането на бебока ще забележите с колко полезни и интересни промени ще се наситят дните ви.

Как се променя ежедневието

То ще се промени дотолкова, доколкото му позволите. И не говорим за първите дни, след като мъничето се роди, когато то предимно спи и се храни. Адаптирането към новите правила след раждането при някои се случват с лекота, при други отнемат време. В началото ще изпитвате трудности, но с напредване в месеците ще забележите как всичко се случва все по-леко и без излишно напрежение.

Проверени съвети за по-лесна адаптация

Има няколко трика, които могат да ви помогнат за по-лесно свикване с промяната, която настъпва в живота ви след раждането на детето. 

Спането и почивката

Забравете за: “Спиш, когато детето спи”. Защото не винаги ще ви се спи, особено от преумората в първите дни, след като се приберете вкъщи. Все пак, намерете начин някой да ви отменя за по няколко часа дневно, за да можете да възстановявате баланса си.

Партнирайте си

Убедени сме, че с половинката си сте мечтали за мига, в който вашето детенце ще е с вас. Но говорете и за отговорностите, които имате и предстоят. Не позволявайте рутината и умората да надделеят и споделяйте нуждата си от помощ. В разговори, разпределяйте и задачите – хранене, повиване, дали има възможност да се редувате в нощните ставания и разходките.

Потърсете общност със сходни интереси

Независимо дали ще е ваша приятелка, с която сте си бременеели заедно, женски групи в социалните мрежи или майките в близкия парк – социалните контакти и тези с хората, с които сте на една вълна ще ви помогнат изключително много да се наслаждавате на новата роля в живота си.

Излизайте

Във всеки момент, в който можете да излизате и времето позволява – бъдете навън. От една страна е полезно за вашето мъниче, от друга – ще се разведрявате от монотонността вкъщи. Времето в разходки ще ви зареди с настроение, ще е вашата дневна доза физическа активност и повод за приятни срещи. 
Раждането на детето със сигурност променя погледа към живота. Наслаждавайте се максимално на моментите с мъничето си и се изненадвайте всекидневно колко много нови мечти, планове и позитивни промени ще изживеете.

 

  • Борика
  • Visa
  • MasterCard
  • Maestro
  • ePay.bg
  • PaySera
  • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top