0894 469 227
Вашата количка е празна !

Живот в утробата на мама – какво се случва

Живот в утробата на мама – какво се случва

Желаната бременност е едно от най-щастливите събития в живота на всяка жена. Безспорно, връзката майка – дете, започва в момента, в който изгреят двете заветни черти на направения тест. Но какво се случва в тези около 280 дни приключение, в които новият живот пораства в телата ни? Как диша и се храни ембриона и какво го защитава от околния свят, ще ви разкажем в следващите редове.

Стадии на развитие на бебето в утробата

В момента на самото забременяване, за оплождане на яйцеклетката се борят над 250 млн. сперматозоида. Но битката печели един. С това започва великата авантюра Живот.

Бременността продължава 9 месеца, като за нейно начало се брои датата на последната менструация. Условно, този период се подразделя на три триместъра.

В първия триместър развитието на ембриона е повече от бурно. В тези 12 седмици се развиват тъканите и жизнените органи на бебето, формира се плацентата, пъпната връв. И ако в началото на етапа плодът е бил с размери на житено зърно, то в края му вече започва да се оформя като миниатюрно човече, а на преглед да се чува ясен пулс.

През вторият триместър вашето бебенце продължава да расте бурно. С големина колкото праскова, т.нар. фетус  вече е с оформени органи, недоразвити малки бели дробове, започва да мърда несъзнателно. В средата на периода растежа започва да намалява, като се дава превес на развитието на дихателните и храносмилателните органи на бебето. Вече е възможно да се усетят неговите движения от майката, то да чува и разпознава нейният глас, както и да се изкажат предположения относно пола при обикновен ехографски преглед. В края на втория триместър всичко в детенцето е развито, с изключение на дихателната система, която все още не може да функционира оптимално извън майчината утроба.

Третият триместър обхваща периода от 24-та седмица на бременността до термина на раждане в 40-та седмица. Въпреки, че вече е достатъчно оформено, вашето мъничко детенце не е готово да се появи на бял свят поради все още не добре развитите си бели дробове. В средата на триместъра, то се сдобива с косичка, започва да му става тясно поради растежа му и намаляването на околоплодните води, а вие интензивно усещате неговите движения. С навлизането в 35-та седмица бебето е готово да се появи на белия свят. Разбира се, макар и по-рано от термин, шансовете му за оцеляване са гарантирани на 100%.

Хранене на бебето в утробата

Храненето на бебето в утробата на неговата майка се осъществява по перфектен начин, измислен от природата – чрез плацентата и пъпната връв. Плацентата е наситена с множество по-малки и по-големи кръвоносни съдове, които са в обмен с кръвоносната система на майката. Всичко, което тя консумира се преработва от организма. Преминава по кръвен път и стига до плацентата, която благодарение на пъпната връв дава на ембриона необходимите му хранителни вещества, за да се развива.

Интересно откритие е, че плода усеща вкуса на това, което приема. Това се случва още в началото на бременността, но най-развито е вече през втория триместър, когато се доусъвършенстват вкусовите рецептори в мъничето. Тук е важно да отбележим, че до бебето достигат всички хранителни вещества, които майката приема – както полезните, така и вредните. Затова е от изключителна важност диетата на бъдещата мама да бъде съобразена, като включва много наситени киселини, плодове и зеленчуци.

Как диша бебето в утробата?

Всички знаем, че първата си глътка въздух бебето поема щом се роди. Но как се осъществява процесът дишане в утробата на майката?

В началото на бременността, в ембриона има зачатъци на дихателна система. През втория триместър се формира т.нар. дървовидна структура на белите дробове, а през третия семестър налице са и алвеолите, които са отговорни за извършването на правилния газов обмен при дишане. През периода на растеж ембриона диша чрез пъпната връв. Тя е връзката между майката и детето и е съставена от 2 артерии и една главна вена. По артериите се отделят отпадните продукти от бебето, включително и „издишания” кислород, а по вената постъпват полезните вещества и кислорода необходим за неговото развитие. Често пъти се наблюдава оплитане на плода с пъпната му връв, което е притеснително, защото може да доведе до задушаване на бебето в утробата. Това най-често се дължи на по-голяма активност от страна на мъничето или намаляващи околоплодни води. Обикновено няма нищо застрашаващо, но е важно ситуацията да се следи по-често и с по-голямо внимание.

Как е защитено и какво предпазва бебето в утробата?

Както споменахме, природата е създала невероятно добри механизми за създаване, хранене и дишане на ембриона. Това важи и за неговата сигурност през 9-те месеца в корема на мама. Сигурността на вашето бебче се осъществява от амниотична течност или т.нар. околоплодни води. Тяхното формиране започва още в началото на бременността със скромните около 30 мл., а в края на периода те са вече около литър. Околоплодните води имат няколко функции. От една страна осигуряват свободните движения на плода в корема на мама, а от друга го предпазват от евентуални травми. Освен това тази биологична течност, която се обновява на няколко часа, носи полезни за развитието на бебето вещества и го предпазва от инфекции, благодарение на антибактериалните си свойства. Не на последно място, тя има позитивно влияние и върху самото раждане, спомагайки за подготовката на шийката на матката, а впоследствие служи и като смазка за по-лесното преминаване на плода през родилния канал.

Чудото Живот е изпълнено с изключително много тайнства. Особено периода на зачеване и бременност. С толкова много бурни промени, емоции и радост финалът винаги посрещаме с  раждането на нашето дете и започващото ново приключение.

  • Борика
  • Visa
  • MasterCard
  • Maestro
  • ePay.bg
  • PaySera
  • Paypal
RadpidSSL и GeoTrust
ЕКСПРЕСНА
ДОСТАВКА
ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА от Crazy Kids
go top